Οικογένεια Γλου: Έπεσε η αυλαία έπειτα από 34 χρόνια – Τέλος εποχής για τους «βασιλιάδες της Καστέλλας»

30 Νοεμβρίου 2019 08:39

Γλου

Η αυλαία για τη γνωστή αλυσίδα ανδρικής ένδυσης «Glou», η οποία κάποτε μεσουρανούσε στον χώρο των επιχειρήσεων, έπεσε πριν από μερικούς μήνες, για την ακρίβεια τον Ιούλιο, οπότε και μπήκε «λουκέτο» στο τελευταίο κατάστημα της εταιρείας, στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά. Εκεί, δηλαδή, όπου άρχισαν όλα πριν από 34 χρόνια…

Τη δυσάρεστη εξέλιξη έκανε γνωστή o επιχειρηματίας Γιώργος Γλου, ο οποίος ανακοίνωσε το τέλος, «τουλάχιστον προς ώρας» όπως ανέφερε, της αλυσίδας.

«Glou τέλος, τουλάχιστον προς ώρας, εννέα παιδιά έχουμε και μια ζωή μπροστά μας. Όλα ξεκίνησαν εδώ, Πειραιάς, Τσαμαδού και όλα τελείωσαν εδώ έπειτα από 34 χρόνια. Ευχαριστούμε τους χιλιάδες εργαζομένους, τους εκατοντάδες προμηθευτές – συνεργάτες. Μα πάνω από όλα τα εκατομμύρια πελατών που όλα αυτά τα χρόνια μάς γιγάντωσαν με την εμπιστοσύνη τους – αν κάποιοι (γνωστοί και μη εξαιρετέοι) δεν μας πολεμούσαν λυσσαλέα, ακόμη αυτή η εταιρεία θα μεγαλουργούσε. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ (πόσο λίγο είναι) στους γονιούς μας για τη δυνατότητα, τη συμπαράσταση, τη συνεργασία που μας έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε σε αιχμηρό ποστάρισμά του στο Facebook, αναρτώντας παράλληλα και μια φωτογραφία από το εσωτερικό του συγκεκριμένου καταστήματος.

Γλου

Η αρχή έγινε στον Πειραιά

Η ιστορία της «Glou» ως εταιρείας πώλησης ανδρικών ειδών ένδυσης και υπόδησης, άρχισε το 1985. Τότε τα αδέρφια Αντώνης και Γιώργος Γλου αποφάσισαν να μετατρέψουν την επιχείρηση υλικών εστίασης που διατηρούσαν, σε επιχείρηση ειδών ανδρικής μόδας. Στο κατάστημα του Πειραιά, μπορούσε ο καθένας να βρει από κοστούμια μέχρι αθλητικά ρούχα και παπούτσια σε προσιτές τιμές.

H εμπορική δραστηριότητα της οικογένειας Γλου, με καταγωγή από τη Σμύρνη, είχε αρχίσει ωστόσο αρκετά χρόνια νωρίτερα, τη δεκαετία του 1950, καθώς ο πατέρας των δύο αδελφών, Δημήτρης Γλου είχε στήσει μία μικρή επιχείρηση στον Πειραιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά απλώς κατείχε άδεια πάγκου μικροπωλητή αλλά με σωστές και προσεκτικές κινήσεις, κατάφερε να ανελιχθεί.

Η επιχείρηση των παιδιών πήγαινε πολύ καλά. Μόλις έξι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, αριθμούσε συνολικά δέκα καταστήματα, ενώ την ίδια χρονιά (1991) εγκαινιάστηκε το υπερκατάστημα στην οδό Πατησίων. Είχαν δημιουργήσει τη δική τους «αυτοκρατορία» σε μία εξαιρετικά διευρυμένη και πλούσια αγορά που όλο και μεγάλωνε, την εποχή εκείνη.

Η εταιρεία… απογειώθηκε το 1994 όταν απέκτησε της αντιπροσωπεία της Puma. Ο όμιλος «Glou» αναπτύχθηκε ταχύτατα τα χρόνια που ακολούθησαν, εντός και εκτός Ελλάδας.  Το 2005 δημιουργήθηκε το κατάστημα Glou Premium store, στη Λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη 101 στο Πασαλιμάνι, το οποίο στεγαζόταν στο νεοκλασικό οικοδόμημα που έχει σχεδιάσει ο Βαυαρός αρχιτέκτονας Έρνεστ Τσίλερ και αποτελούσε την παλιά έπαυλη της οικογένειας του Σπυρίδωνα Α. Μεταξά.

Το 2006 η επιχείρηση διέθετε 67 καταστήματα εντός των συνόρων (επίσης έξι καταστήματα Puma, τέσσερα Quicksilver και δύο Reporter), ενώ επεκτάθηκε και σε Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρο και Ρουμανία.

Ο τζίρος εκείνη την εποχή έφτασε στα 120 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ήταν της τάξης των 15 εκατ. ευρώ.

Γλου

Τα «κλειδιά» της επιτυχίας

Τα δύο αδέλφια είχαν κατακτήσει την κορυφή. Ένα από τα μυστικά της τεράστιας επιτυχίας τους, ήταν ότι αντιλήφθηκαν από νωρίς τη δυναμική που μπορούν να έχουν τα κινεζικά προϊόντα, ενώ παράλληλα αναζήτησαν φθηνά ρούχα στο Πακιστάν και σε άλλες χώρες της Ασίας.

Μία άλλη κίνηση που φαίνεται ότι τους βοήθησε, ήταν το γεγονός ότι συνδύασαν την επιχειρηματική τους δράση με τον Πειραιά και συγκεκριμένα με το… καμάρι του, τον Ολυμπιακό, του οποίου αμφότεροι είναι φανατικοί οπαδοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιώργος Γλου έγινε μέλος στο ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός και μετέπειτα πρόεδρος στον Ερασιτέχνη.

 

Τα προβλήματα και η διάλυση

Όμως, από το 2008 άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, που «χτύπησε» και το λιανεμπόριο. Η επόμενη χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τους αδελφούς Γλου και η αντίστροφη μέτρηση για τον όμιλο άρχισε.

Οι πωλήσεις της εταιρείας συρρικνώθηκαν στα 66,7 εκατ. ευρώ έναντι 79,5 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ παράλληλα κατέγραψε ζημιές ύψους 15,7 εκατ. ευρώ. Συνέπεια των παραπάνω ήταν να αρχίσει να συρρικνώνεται το δίκτυο των καταστημάτων.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα το 2010 καθώς η συνεργασία με την Puma έληξε άδοξα. Μάλιστα, ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο γερμανικός όμιλος κατηγόρησε τη διοίκηση της ελληνικής εταιρείας για υπεξαίρεση στην Puma Hellas! Η εταιρεία τους απείλησε ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον τους απαιτώντας 130 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή θεωρούσε ότι συστηματικά καταχράστηκαν τα δύο αδέλφια, έπειτα από έρευνα της Deloitte, από το 2008 ως και το 2010.

Σύµφωνα µε τη διοίκηση της Puma Hellas, η επιδείνωση των οικονοµικών οφειλόταν «σε ποινικά κολάσιµες πράξεις υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας και απιστίας που προκύπτει ότι διαπράχθηκαν από µετόχους της µειοψηφίας και από τρία πρώην µέλη του διοικητικού συµβουλίου. Ειδικότερα οι παράνοµες αυτές ενέργειες που αποκαλύφθηκαν τον Οκτώβριο του 2010 προκάλεσαν σηµαντικό πρόβληµα ρευστότητας, κλόνισαν το ταµειακό διαθέσιµο της εταιρείας και της προκάλεσαν τεράστια περιουσιακή βλάβη.

Γλου

Η εταιρεία έχει υποβάλει µήνυση κατά των φεροµένων ως υπευθύνων τον Απρίλιο του 2011. Εξελέγη αµέσως νέα διοίκηση, που έχει ήδη αναλάβει την αναδιοργάνωση της εταιρείας, µε στόχο την οριστική εξυγίανσή της, κρίσιµο βήµα για την οποία αποτελεί και η υποβληθείσα αίτηση».

Η εξέλιξη αυτή, κατά πολλούς, έδωσε τη χαριστική βολή στην άλλοτε κραταιά επιχείρηση. Μπήκε στον «Τειρεσία», ενώ ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δεκάδες ακάλυπτες επιταγές και όχι μόνο (απλήρωτα ενοίκια, απλήρωτοι προμηθευτές κλπ.). Τα προβλήματα ρευστότητας ήταν τεράστια. Οι τράπεζες με τις οποίες συναλλασσόταν επί σειρά ετών αρνήθηκαν την επαναδιαπραγμάτευση και αναδιάρθρωση των δανείων της. Το σύνολο των υποχρεώσεων (προς τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο) ανήλθε στα 117,3 εκατ. ευρώ.

Γλου

Η βοήθεια από τον Λαυρεντιάδη

Τους αδελφούς Γλου έσωσε προσωρινά από την καταστροφή, ο Πειραιώτης φίλος τους, επιχειρηματίας και τραπεζίτης Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Η Ρrobank τους χορήγησε δάνειο περίπου δώδεκα εκατ. ευρώ (κατ’ άλλους δεκαοκτώ εκατ.), προσημειώνοντας ένα από τα σημαντικότερα ακίνητα της οικογενειακής τους περιουσίας, ένα παλιό αρχοντικό.

Ακολούθησε, το 2011, αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 με συναίνεση προμηθευτών αλλά και εργαζόμενων. Οι αρμόδιες Αρχές έκριναν πως το business plan των αδελφών Άκη και Γιώργου Γλου ήταν βιώσιμο, ενώ δεν έλαβαν υπόψη τους τις αντιδράσεις της Puma. Οι επιχειρηματίες κατάφεραν να ανακάμψουν εν μέρει. Ωστόσο, αποδείχθηκε πως η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη.

Το 2013, η Glou είχε πλέον συσσωρεύσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Υπήρχε έλλειψη ρευστότητας, ενώ ο ένας εκ των δύο αδερφών, ο Αντώνης Γλου αντιμετώπισε και δικαστικές περιπέτειες για οφειλές του προς το ελληνικό Δημόσιο.

Η τελευταία πράξη της ιστορίας γράφτηκε πριν από λίγο καιρό στον Πειραιά, όταν έκλεισε και το τελευταίο μαγαζί του ομίλου.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι πριν από το πικρό «φινάλε», ορισμένα ΜΜΕ σε συνεργασία με αντίπαλα επιχειρηματικά συμφέροντα κατέβαλαν προσπάθεια να απομυθοποιήσουν και να μειώσουν την εντυπωσιακή πορεία των 34 ετών που διέγραψε ο όμιλος «Glou».

Πολυτελής ζωή και «κάστρα» στην Καστέλλα

Την εποχή της παντοδυναμίας τους και προτού αρχίσουν να φαίνονται στον ορίζοντα τα σύννεφα της κρίσης, ο Αντώνης και Γιώργος Γλου έκαναν πολυτελή ζωή.

Οι δύο επιχειρηματίες, μάλιστα, τράβηξαν πολλές φορές πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας και συχνά πυκνά γίνονταν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Τα εντυπωσιακά σπίτια που είχαν στην κατοχή τους στην Καστέλλα του Πειραιά, χαρακτηρίζονταν ακόμη και ως «κάστρα» από ΜΜΕ, ενώ οι ίδιοι αγόραζαν με πάθος ακίνητα κάθε είδους.

Η μονοκατοικία του Αντώνη Γλου στην Καστέλλα γινόταν συχνά αντικείμενο συζήτησης, ενώ γράφονταν πολλά ρεπορτάζ για εκείνον στα lifestyle έντυπα της εποχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε βράδυ, άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του, βρίσκονταν στην πόρτα του για να τον προστατεύουν από τους ανεπιθύμητους.