Όμικρον Κένταυρος: η νέα μετάλλαξη και ο φόβος για νέο κύμα κορονοϊού το Φθινόπωρο

Συντάκτης: Newsroom

23 Αυγούστου 2022 07:30

Όμικρον Κένταυρος: η νέα μετάλλαξη και ο φόβος για νέο κύμα κορονοϊού το Φθινόπωρο

Η Όμικρον Κένταυρος αποτελείται από ένα στέλεχος κορονοϊού πιο μολυσματικό – περίπου κατά 18,5% πιο μεταδοτικό από την Όμικρον 4-5

Ωστόσο η Όμικρον Κένταυρος εκδηλώνεται με πιο ήπια συμπτωματολογία.

Ακόμα και μέσα στον Αύγουστο ενδέχεται να εμφανιστεί στην Ελλάδα το παραλλαγμένο στέλεχος Κένταυρος. Αφού ήδη κυκλοφορεί με αρκετά μεγάλη διασπορά σε Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία χωρίς όμως να κυριαρχεί.

Στην Ελλάδα, αν εμφανιστεί μέσα στον Αύγουστο, αναμένεται να κυριαρχήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ένα στέλεχος πιο μολυσματικό κατά περίπου 18,5% από την Όμικρον 4-5. Ωστόσο με συμπτώματα πιο ήπια καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον 2.

Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων

Ο γρίφος εάν θα επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο με την χρήση μέτρων η όχι παραμένει άλυτος. Στόχος είναι, ανάλογα πάντα με την επιδημιολογική εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί, να γίνει μόνο μαζικός έλεγχος των παιδιών πριν να επιστρέψουν στις αίθουσες.

Τι θα πρέπει να γίνει κατά την επιστροφή από τις διακοπές

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης σχολίασε στο MEGA:

«Θα πρέπει μετά την επιστροφή από τις διακοπές μας, να κάνουμε μία τυπική καραντίνα. Καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα πρώτα τεστ μπορεί να βγαίνουν ψευδώς αρνητικά».
Σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες θα φανεί το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» που άφησαν οι εορτασμοί για τον Δεκαπενταύγουστο, εκτίμησε ο καθηγητής. Παράλληλα ο κος Τζανάκης έκανε λόγο ότι οι επιστήμονες «προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο».
Για τον υπολογισμό των κρουσμάτων ο καθηγητής ανέφερε ότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι δύο με τρεις φορές πάνω από αυτό που ανακοινώνονται και ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων που αναμένεται να έχουμε είναι τα 45.000 – 50.000 την εβδομάδα.

Ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε για την επιστροφή στα σχολεία: « Νομίζω στα σχολεία θα πρέπει να υπάρχει μία σχετική ευελιξία, δηλαδή θα πρέπει το υπουργείο να θεσπίσει στα κατά τόπους σχολεία μέτρα, οριζόντιας απομόνωσης, εφόσον το ιικό φορτίο το επιβάλλει».