Όμορφα, ξεκούραστα και λειτουργικά πόδια – Δρ. Μάριος Μουστάρδας MD, MSc, PhD Αγγειοχειρουργός

5 Αυγούστου 2020 11:42

Η οριστική απαλλαγή από τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς κάτω άκρων είναι πλέον ανώδυνη, αναίμακτη και προσβάσιμη σε όλες τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Mε τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, τα αποτελέσματα είναι άμεσα και ορατά από την πρώτη κιόλας ημέρα.

 Τι είναι οι κιρσοί και γιατί να τους αντιμετωπίσω;

Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι οι ορατές και διεσταλμένες (φουσκωμένες) φλέβες που εμφανίζονται επιφανειακά στα πόδια, έχουν οφιοειδή εμφάνιση (σαν φίδι) και χωρίς ιατρική αντιμετώπιση τείνουν να αυξάνουν και να διευρύνονται. Αποτελούν ένα πρόβλημα που απασχολεί πάνω από το 50% των γυναικών νεαρής και μέσης ηλικίας και έχει τόσο αισθητικές επιπτώσεις όσο και λειτουργικές (φλεβική ανεπάρκεια 2ου βαθμού). Πέραν της εμφανούς αισθητικής βελτίωσης, η αντιμετώπιση των κιρσών μπορεί να βοηθήσει κάθε γυναίκα να απαλλαγεί από τις μικρές έως σοβαρές ενοχλήσεις και συμπτώματα, που περιλαμβάνουν την αίσθηση βάρους, πρηξίματος, φαγούρας, καψίματος αλλά και συχνές μυϊκές κράμπες και πόνο που επιδεινώνεται με την ορθοστασία και καταλήγει να δρα αποτρεπτικά για τις καθημερινές φυσιολογικές δραστηριότητες. Επίσης, η θεραπεία των κιρσών προφυλάσσει τις γυναίκες από τον κίνδυνο επιδείνωσης που συχνά παίρνει τη μορφή δερματίτιδας, εκζέματος, έλκους, θρόμβωσης ή τοπικής αιμορραγίας.

 

Γιατί μου δημιουργήθηκαν κιρσοί; Θα ξαναβγάλω;

Οι κιρσοί δημιουργούνται λόγω πολλαπλών αιτιών, συνήθως λόγω ορθοστατικής εργασίας, εγκυμοσύνης, δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν άρση βαρέων αντικειμένων, άλλων καταστάσεων που προκαλούν αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης όπως ο συχνός βήχας, αλλά και λόγω προδιαθεσικών -γενετικών- παραγόντων και αφορούν πιο συχνά τις γυναίκες. Η βαλβιδική ανεπάρκεια των φλεβών των κάτω άκρων έχει σαν συνέπεια την παλινδρόμηση του αίματος στην όρθια θέση, το οποίο αντί να επιστρέφει στην καρδιά, λιμνάζει στις παθολογικές αυτές φλέβες (κιρσούς). Εφόσον γίνει η σωστή αντιμετώπιση από ειδικό ιατρό που θα συστήσει τη βέλτιστη λύση, οι κιρσοί δεν επανεμφανίζονται.

 

Πως μπορούμε να απαλλαγούμε μόνιμα από τους κιρσούς;

Η συντηρητική αντιμετώπιση των κιρσών γίνεται διαχρονικά με τη χρήση ειδικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης και φλεβοτονική φαρμακευτική αγωγή. Οι λύσεις αυτές μπορούν να περιορίσουν ή και να ανακόψουν την περαιτέρω ταχεία εξέλιξη των κιρσών και να ανακουφίσουν προσωρινά από τα συμπτώματα. Δεν απαλλάσσουν όμως πλήρως από το υποκείμενο νόσημα και δεν επιτυγχάνουν αισθητική βελτίωση. Η οριστική απαλλαγή από τους κιρσούς είναι πλέον εφικτή με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας LASER, καθώς και με άλλες, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες. Οι λύσεις αυτές προσφέρουν μόνιμη απαλλαγή από το πρόβλημα των κιρσών, χωρίς να απαιτούν νοσηλεία μεγαλύτερη των 24 ωρών, και με άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε περιπτώσεις ιδιαίτερα εκτεταμένων αλλοιώσεων, η αντιμετώπιση και πλήρης αφαίρεση των κιρσών μπορεί να γίνει και με μικροχειρουργικές και ενδοσκοπικές τεχνικές που δεν απαιτούν ράμματα και έχουν εξίσου μικρό χρόνο ανάρρωσης.

Τι είναι οι ευρυαγγείες; Ποια η διαφορά;

Ευρυαγγείες είναι πολύ μικρές (0.1 έως 1mm σε διάμετρο) επιφανειακές φλέβες στο δέρμα, χρώματος μπλε κόκκινου ή μωβ, κυρίως στα πόδια ή στο πρόσωπο, που λόγω της μικρής τους απόστασης από την επιδερμίδα γίνονται ορατές και έχουν επιπτώσεις αποκλειστικά αισθητικής φύσεως, καθώς πολλές φορές έχουν τη μορφολογία ιστού αράχνης ή θυσάνου. Πολλές φορές τροφοδοτούνται από τις δικτυωτές φλέβες. Οι ευρυαγγείες και οι δικτυωτές φλέβες κατατάσσονται ως φλεβική ανεπάρκεια 1ου βαθμού. Εφόσον μια γυναίκα αποφασίσει να απαλλαγεί από τις ευρυαγγείες για λόγους αισθητικούς και των ενίοτε ελαφρές ενοχλήσεις, αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικών σκληρυντικών ενέσεων με πολύ λεπτές ειδικές ανώδυνες βελόνες (σκληροθεραπεία) ή με θερμοπηξία με υπέρηχους ή LASER. Η θεραπεία είναι άμεση χωρίς να αφήνει ίχνη στο δέρμα.

Η συμβουλή του Ιατρού

Πολλές φορές οι ενοχλήσεις στα πόδια αναφέρονται λανθασμένα ως «φλεβίτιδα». Ο όρος αυτός όμως δεν ανταποκρίνεται σε καμία συγκεκριμένη ιατρική πάθηση και μπορεί να είναι παραπλανητικός για το κοινό. Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα που αναφέρονται κοινώς  ως φλεβίτιδα υποδηλώνουν την ύπαρξη χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και χρήζουν εξέτασης από ειδικό αγγειοχειρουργό. Ο έλεγχος αυτός, πέραν της κλινικής εξέτασης, περιλαμβάνει υπερηχογράφημα (Triplex φλεβών κάτω άκρων). Δεν θα πρέπει επίσης να γίνεται σύγχυση αυτής της παθολογίας με την σοβαρή επιπλοκή της φλεβικής ανεπάρκειας-κιρσών που ονομάζεται θρομβοφλεβίτιδα και πρέπει κι αυτή να αντιμετωπιστεί άμεσα από ειδικό αγγειοχειρουργό.

 

Για όμορφα, ξεκούραστα και λειτουργικά πόδια, μπορείτε να βρείτε τη λύση κοντά σας! Επισκεφθείτε τον ειδικό αγγειοχειρουργό για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα στο προβλήματα των ποδιών σας.

Αποτελέσματα: Πριν – Μετά την χειρουργική αποκατάσταση κιρσών

 

Δρ. Μάριος Μουστάρδας MD, MSc, PhD

Αγγειοχειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Master στις ενδοαγγειακές τεχνικές

Τέως Αναπληρωτής Διευθυντής Πανεπιστημιακής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής «Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών»

Τέως Συντονιστής Διευθυντής Κλινικής Θώρακος-Αγγείων Γ.Ν. Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

 

Επιστημονικός Υπεύθυνος Αγγειοχειρουργικού Τμήματος Κλινικής Γαβριλάκη “IASIS”

Μάρκου Μπότσαρη 76-78, Χανιά

Τηλ. 28210 70800

Επιστημονικός Συνεργάτης Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Διστόμου 5-7, Μαρούσι

Τηλ. 210 6862465, 210 6862000

email: [email protected]

κινητό: 6972 774950

www.moustardas.gr