Ουκρανία: Επίθεση σε δημοσιογράφο του Fox News κοντά στο Κίεβο

15 Μαρτίου 2022 21:18

Ο δημοσιογράφος του Fox News, Benjamin Hall, δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε σοβαρά στις 14 Μαρτίου, ενώ έκανε ρεπορτάζ στα περίχωρα του Κιέβου.

Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ και ΕΟΔ) καταδικάζουν τη συστηματική στοχοποίηση των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ στην Ουκρανία και καλούν τη διεθνή κοινότητα να διερευνήσει τις επιθέσεις αυτές.

Ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι το ειδησεογραφικό συνεργείο πιθανότατα «δέχθηκε πυρά όλμου ή πυροβολικού» από τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς κατευθυνόταν προς την πόλη Irpin, η οποία βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Επιβεβαίωσε επίσης, μέσω της εφαρμογής Telegram, ότι ο Hall ήταν σε σοβαρή κατάσταση και δήλωσε ότι οι Αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη την τύχη ενός εικονολήπτη του Fox News και ενός παραγωγού, που επίσης τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Ο Hall είναι ανταποκριτής της Ουάσιγκτον και καλύπτει το ρεπορτάζ του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Fox News, όπου εργάζεται από το 2015. Tις τελευταίες εβδομάδες ανέλαβε την κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Fox News Suzanne Scott, σε σημείωμά της προς τους υπαλλήλους δήλωσε: “Νωρίτερα σήμερα, ο ανταποκριτής μας Benjamin Hall τραυματίστηκε, ενώ συγκέντρωνε πληροφορίες στα περίχωρα του Κιέβου στην Ουκρανία. Γνωρίζουμε ελάχιστες λεπτομέρειες αυτήν τη στιγμή, αλλά ο Ben νοσηλεύεται και οι απεσταλμένοι μας εργάζονται για τη συλλογή πρόσθετων πληροφοριών, καθώς η κατάσταση ξετυλίγεται γρήγορα», πρόσθεσε.

Συστηματικές επιθέσεις δέχονται οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο

Η είδηση ​​της επίθεσης που δέχθηκε ο Hall ήρθε μόλις μια μέρα μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό που δέχθηκε ένας άλλος Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Brent Renaud, στην Ουκρανία. Άλλοι δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από την ίδια επίθεση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ειδησεογραφικό συνεργείο του βρετανικού Sky News, καθώς και ένας Ελβετός ανεξάρτητος δημοσιογράφος, δέχθηκαν, επίσης, επίθεση, από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.