Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: έκτακτη συνέλευση για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων

Συντάκτης: Newsroom

15 Ιουνίου 2022 07:30

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: έκτακτη συνέλευση για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων

Την επιτροπή αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Προκειμένου να εξετάσει αν η ευλογιά των πιθήκων, που έχει πλέον εμφανιστεί και σε χώρες που ο ιός δεν θεωρείται ενδημικός, συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου. Μόνο η πανδημία της Covid-19 και η πολιομυελίτιδα θεωρούνται σήμερα από τον ΠΟΥ «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». Που εγείρουν διεθνή ανησυχία.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και 1.500 «ύποπτα» καθώς και 72 θάνατοι, σε 39 χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται και χώρες στις οποίες είναι ενδημικός ο ιός.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής. Όμως έχουν καταγραφεί περισσότερα κρούσματα τόσο σε αυτές τις περιοχές όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ιός προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής.

Ο ιός συμπεριφέρεται «ασυνήθιστα»

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ιός συμπεριφέρεται «ασυνήθιστα», επηρεάζονται περισσότερες χώρες και είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία ώστε να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση. «Δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου», σχολίασε η Ιμπραχίμα Σοσέ Φαλ, η διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων για τις χώρες της Αφρικής.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν απαιτείται ούτε συστήνεται σε αυτήν την περίοδο ο μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων. Οι προμήθειες εμβολίων είναι περιορισμένες και είναι υπό συζήτηση οι στρατηγικές πρόσβασης στα εμβόλια, εξήγησε.

Η απόφαση για το αν θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια της ευλογιάς ή της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να βασίζεται στην πλήρη εκτίμηση των κινδύνων και των ωφελειών και να λαμβάνεται κατά περίπτωση, πρόσθεσε ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

ygeiamou