Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει ακόμη πουθενά

Συντάκτης: Newsroom

17 Ιουλίου 2022 07:30

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει ακόμη πουθενά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός παραμένει ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδόν 2,5 έτη μετά την εμφάνισή του

Τα σημεία που δείχνουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της ανακοίνωσης αυτής.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης (WHO Emergency Committee), που αποτελείται από ανεξάρτητους ειδικούς εμπειρογνώμονες, ανέφερε συγκεκριμένα ότι

1) τα αυξανόμενα κρούσματα, 2) η συνεχιζόμενη εξέλιξη του ιού με νέες μεταλλάξεις. Kαθώς και 3) η πίεση που ασκεί στις υπηρεσίες υγείας ειδικά σε ορισμένες χώρες σημαίνουν συνολικά ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έκτακτη για την υγεία παγκοσμίως.

Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι η βελτιωμένη ανοσία του πληθυσμού. Kυρίως λόγω των εμβολιασμών, έχει οδηγήσει σε «αποσύνδεση» του αριθμού των κρουσμάτων από τον αριθμό νοσηλειών και θανάτων.

Η «COVID-19 δεν έχει τελειώσει ακόμη δυστυχώς πουθενά». Aνέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη μετά την ανακοίνωση. Έκλεισε τονίζοντας ότι «καθώς ο ιός συνεχίζει να μας επιτίθεται, πρέπει κι εμείς να συνεχίσουμε να αμυνόμαστε αποτελεσματικά».

ygeiamou