Πάνος Καλίδης: Οι απόψεις του προκαλούν έντονες συζητήσεις

Δημοσιεύθηκε: 23 Ιουλίου 2021 16:00
Πάνος Καλίδης: Οι απόψεις του προκαλούν έντονες συζητήσεις

Για τον Πάνο Καλίδη τα πράγματα δεν ήταν ποτέ ούτε «πολύ εύκολα», αλλά ούτε και «τραγικά δύσκολα».

Ένα λαϊκό παιδί από τη Μακεδονία που ήθελε να γίνει τραγουδιστής και το προσπάθησε από νωρίς, το κατάφερε και άρχισε την καριέρα του από τη νύχτα.

Δεν θα μπορούσε παρά να έχει την… συνήθη και προδιαγεγραμμένη πορεία που έχουν οι καλλιτέχνες του διαμετρήματος του εδώ και χρόνια.

Μόνο που σε αντίθεση με τους περισσότερους συναδέλφους του, ο Πάνος Καλίδης, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα αρκετές φορές περισσότερες απ’ ότι σίγουρα φανταζόταν.

Και προφανώς απ’ ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι του θα ήθελαν να έχουν βρεθεί ποτέ. Και γι’ αυτό, ο τραγουδιστής δεν έχει να κατηγορεί κανέναν.

Πέρα από τον εαυτό του και τις δηλώσεις του που κατά καιρούς τον έχουν φέρει στην δύσκολη θέση που τον «στρίμωξαν» τα τελευταία χρόνια.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Ο Πάνος Καλίδης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1977 στη Νέα Σεβάστεια της Δράμας.

Από μικρός αγαπούσε πολύ την μουσική και τραγουδούσε παραδοσιακά και ποντιακά, ενώ έπαιζε και ποντιακή λύρα.

Εμφανίστηκε επαγγελματικά για πρώτη φορά σε ηλικία 20 ετών σε νυχτερινά μαγαζιά της Δράμας και της Ξάνθης, καθώς και σε γνωστά μαγαζιά της Βόρειας Ελλάδας.

Συνέχισε με συνεργασίες του στη Θεσσαλονίκη όπου γρήγορα ξεχώρισε με την φωνή του και κυνήγησε πολύ να πάρει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες. Και τα κατάφερε, αφού το 2010 ξεκίνησε την συνεργασία του με τον Φοίβο.

Η οικογένεια, τα παιδιά κι ο γάμος που δεν αρνείται

Στην πορεία, επέλεξε να πορευτεί στη ζωή με την αγαπημένη του Λεάννα Μάρκογλου με την οποία και απέκτησε τρία παιδιά. Χωρίς να παντρευτούν ως σήμερα. Η αλήθεια βέβαια είναι πως όταν τον ρώτησαν αν θεωρεί εαυτόν… «μαμάκια» δεν το πήρε και πολύ καλά.

«Η γυναίκα μου δεν έχει αντικαταστήσει τη μάνα μου, όχι. Μια γυναίκα του 2019 δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια γυναίκα του 1945.

Δεν είμαι «μαμάκιας», τη μάνα μου τη βλέπω δύο φορές το χρόνο, ζει στη Δράμα, δεν θέλει να έρχεται στην Αθήνα, δεν της αρέσει, θέλει το χωριό.

Τα δύο αδέρφια μου μένουν επίσης στη Δράμα, εκεί έχουν παντρευτεί. Δεν έρχονται συχνά να με δουν, μία φορά το χρόνο πλέον, παλαιότερα έρχονταν πιο συχνά.

Οι γυναίκες του «τότε» πριν φάνε το φαγητό τους έκαναν στο σταυρό τους, οι γυναίκες του «σήμερα» πριν φάνε το φαγητό τους, βγάζουν σέλφι το φαγητό.

Οι γυναίκες του «τότε» προσπαθούσαν να μαγειρέψουν καλύτερα από τη μητέρα τους, οι γυναίκες του σήμερα προσπαθούν να πιουν παραπάνω από τον πατέρα τους».

Βέβαια, είναι ξεκάθαρα χαρούμενος και περήφανος, και καλά κάνει ο άνθρωπος, για την μεγάλη οικογένεια του: «Είναι χρήσιμο να τρως σε μεγάλο τραπέζι γιατί είμαστε 6μελής οικογένεια, 5 εμείς και μία οικιακή βοηθός.

Άμα βάλεις και τους συμπέθερους φτάνουμε στους 10, άσ’ το…» σχολίαζε χιουμοριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Στην οποία ουσιαστικά είπε πως δεν έχει καμιά αντίρρηση κάποια στιγμή να παντρευτεί…

«Είχαμε κάνει ένα ταξίδι με την Λεάννα (Μάρκογλου) και ένα φιλικό μας ζευγάρι στην Τουρκία, πήρα δύο ναργιλέδες και όταν ήρθα στην Ελλάδα είδα πως είχαν την μισή τιμή από όσα έδωσα. Και είχα κάνει και παζάρια ο έξυπνος».

Όταν ρωτήθηκε για έναν μελλοντικό γάμο, τόνισε: «αν μου ετοιμάσει κάποιος τα χαρτιά και έχει στείλει και προσκλητήρια, θα παντρευτώ…».

Η κατάθλιψη κι οι ψυχολόγοι που δεν εμπιστεύεται

Ο τραγουδιστής έδειξε κάποια στιγμή πως προσπαθεί να εντοπίσει μια διαφορετική αντιμετώπιση για την ζωή και την καριέρα του, προσπαθώντας να βοηθήσει τον εαυτό του.

«Έχω πάρει αγωγή για κατάθλιψη και έχω πάει σε ψυχολόγο» έλεγε σε συνέντευξη του. Για να το… ακυρώσει μια στιγμή μετά.

«Δεν έκανα ψυχοθεραπεία. Είχα πάρει αγωγή για κατάθλιψη παλαιότερα, δεν έκανα ψυχοθεραπεία.

Γιατί δεν θεωρώ ότι ένας άνθρωπος που κάθεται απέναντί μου κι έχει σπουδάσει αυτό που θα μου πει ότι μπορεί να με βοηθήσει. Αφού σε όλους τα ίδια λέει», ανέφερε ο Πάνος Καλίδης.

«Έχω καιρό να πάω σε ψυχολόγο, νιώθω πάρα πολύ καλά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα με πιάνουν τα υπαρξιακά μου, «πέφτω» λίγο, αλλά «σηκώνομαι» πολύ γρήγορα. Σ’ αυτό βοήθησε η ψυχοθεραπεία που έχω κάνει» .

Η δήλωση που τον έκανε πρωτοσέλιδο

Και μια μέρα, αποφάσισε να μας πει για το προτιμάει να βλέπει με τον γιο και την κόρη του, και πως (δεν) εξηγεί στα παιδιά του ό,τι μπορεί να δουν.

«Η ομοφυλοφιλία είναι μια ιδιαιτερότητα σεξουαλικού προσανατολισμού. Μία έλξη δύο ανθρώπων του ιδίου φύλου, που μπορεί όντως να είναι πολύ δυνατή και ουσιαστική.

Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την ομοφυλοφιλία του 2019 που έχει πάρει μορφή μόδας και μαγκιάς.

Με το γιόκα μου θα βάλω να δούμε ένα ωραίο σέξι βίντεο κλιπ, όμορφα κορίτσια που θα κουνάνε τον ποπό τους, ενώ στα κορίτσια μου δεν θα τους βάλω να δουν ένα αγόρι κι ένα κορίτσι να φιλιούνται και να με ρωτάνε:

«Τι κάνουν αυτοί οι δύο εκεί μπαμπά;». Δεν θέλω καν να το σκέφτομαι. Όταν ένας ομοφυλόφιλος υιοθετήσει ένα παιδί και το μεγαλώσει ως πατέρας, αυτό είναι καλό.

Αν ένας ομοφυλόφιλος, εξωτερικά άντρας, το μεγαλώσει σαν μητέρα, το παιδί όταν καταλάβει πολύ γρήγορα τι γίνεται, μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα.

Ειδικοί είναι οι ψυχολόγοι σε αυτό. Δεν είναι το φυσιολογικό αυτό. Δικαίωμα να μεγαλώσουν ένα παιδί έχουν όλοι, αλλά δεν είναι το ίδιο να μεγαλώνεις ένα παιδί κι ένα ζώο», είπε ο Πάνος Καλίδης.

Και διόλου παράδοξα, πάρα πολλοί βρέθηκαν, δημοσίως βέβαια, εναντίον του.

Πρώτη στην αντεπίθεση έσυρε τον χορό η Μαίρη Συνατσάκη, η οποία εξέφραζε την έντονη αντίθεσή της στις δηλώσεις του Πάνου Καλίδη, αποκαλώντας τα όσα είπε «βλακεία της ημέρας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη γραμμή στήριξης «Δίπλα σου», η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους ΛΟΑΤΚΙ που το χρειάζονται.

Στο πλευρό της τάχθηκαν κι άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες και παρουσιαστές, όπως οι Αθηνά Οικονομάκου, Νίκος Μουτσινάς, Αντίνοος Αλμπάνης και Δανάη Μπάρκα.

Η πιο σωστή απάντηση, ωστόσο, δόθηκε από τον Αντίνοο Αλμπάνη, ο οποίος έγραψε: «Φίλε Πάνο, σου έχω νέα! Το να υποστηρίζεις την ομοφυλοφιλία δεν σε κάνει ομοφυλόφιλο.

Όπως επίσης το να υποστηρίζεις τις χελώνες δεν σε κάνει καρέτα καρέτα. Σοκ; Καλημέρα και καλό διάβασμα».

«Και ξυπνάω το πρωί και ξαφνικά βρίσκομαι έναν αιώνα πίσω. Ρε Πάνο; Γιατί ρε Πάνο; Γιατί έπρεπε να μας πεις για τους ποπούς που βλέπεις με τον γιο σου ρε Πάνο;

Γιατί από το πουθενά να μάθουμε ότι δεν έχεις ιδέα για την ομοφυλοφιλία και την αντιμετωπίζεις σαν “αρρώστια” και μακριά από μας ρε Πάνο;

Γιατί δεν έμεινες στα ωραία τραγούδια σου ρε Πάνο;», έγραψε ο Νίκος Μουτσινάς, κρατώντας πιο χαμηλά τους τόνους χωρίς να προχωρήσει σε χαρακτηρισμούς.

Ενώ η Δανάη Μπάρκα σχολίασε καυστικά την αφίσα που είναι ο Πάνος Καλίδης μαζί με τον Λευτέρη Πανταζή, τον Θάνο Πετρέλη και τον Tus στο νυχτερινό κέντρο που θα εμφανίζονταν.

Εκεί κρατάνε στα χέρια τους όπλα. Η νεαρή ηθοποιός βρήκε πάτημα για να το χρησιμοποιήσει ως αντεπιχείρημα.

«Σίγουρα δεν είμαι ειδική αλλά είμαι άνθρωπος και έχω υπάρξει “παιδί κάποιου”. Βασιζόμενη σ αυτό θα πω στους γονείς να δώσουν στα παιδιά τους ΑΓΑΠΗ και μόνο έτσι θα γίνουν καλοί, δημιουργικοί και δυνατοί άνθρωποι.

Να είναι στηρίγματα για εκείνα και να τους οδηγούν προς το φως. Στα παιδιά που μπορεί να νιώθουν ότι είναι κάτι «διαφορετικό» από τους άλλους θα πω να είναι χαρούμενα. Όλοι είμαστε διαφορετικοί από όλους.

Αγαπήστε αυτή την διαφορά, βρείτε την γοητεία σε αυτήν και ορμήξτε στη ζωή για να είστε χαρούμενοι όπως γουστάρετε.

Στον τύπο που κρατάει όπλο σε αφίσα μπουζουκιών και μεγαλώνει παιδιά έχοντας ομοφοβικές απόψεις. Θα πω ένα πράγμα: Κρίμα».

H «διόρθωση» που τα έκανε χειρότερα

Φανερά ενοχλημένη, η σύντροφος του, Λεάννα Μάρκογλου, με τις επιθέσεις των celebrities κατά του τραγουδιστή, άρχισε να ξεσπά μέσα από τα Instastories της, εναντίον όλων όσων γράφουν για τον άντρα της:

«Δυστυχώς, ζούμε στη χώρα που το φυσιολογικό μοιάζει αφύσικο και κάποιοι το παίζουν πολύ μπροστά και άνετοι μα όταν συμβεί στο σπίτι τους λένε “γιατί σε εμένα;”

Πολύ σπάνια τοποθετούμαι, μάλλον σχεδόν ποτέ, αλλά σας βαρέθηκα κάποιους ψευτο celebrities, μη πω καμιά κουβέντα άλλη, αλλά το επίπεδο μου δεν φτάνει τον πάτο που έχετε στην ψυχή σας. Οπότε ο Θεός θα σας κρίνει».

Ακολούθησε ο ίδιος ο Καλίδης. Που αποφάσισε να πάρει θέση δημόσια και σε μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, έγραψε:

«Επειδή ξέρω ότι αύριο θα πρέπει να δώσω κατάθεση στο τμήμα Γλυφάδας για αυτή τη δήλωση, τονίζω ότι είμαι κατά της ομοφυλοφιλίας και όχι των ομοφυλόφιλων.

Η ομοφυλοφιλία είναι μια ιδιαιτερότητα σεξουαλικού προσανατολισμού. Μία έλξη δύο ανθρώπων του ιδίου φύλου, που μπορεί όντως να είναι πολύ δυνατή και ουσιαστική.

Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την ομοφυλοφιλία του 2019 που έχει πάρει μορφή μόδας και μαγκιάς».

Και στη συνέχεια, παραχώρησε συνέντευξη στη μεσημεριανή εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα και απάντησε για την έντονη κριτική που δέχτηκε από όλη τη showbiz.

Όπου «κατάφερε» να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. «Δεν ήθελα ποτέ να ταχτώ απέναντι από τους ομοφυλόφιλους και δεν τάχτηκα ποτέ. Αγαπώ τους ομοφυλόφιλους και με αγαπάνε, είμαστε φίλοι.

Σε λίγο καιρό έχω κανονίσει να παντρέψω κιόλας ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων στην Αγγλία. Όπως δεν θα μου άρεσε να βλέπω ένα ζευγάρι straight να φιλιέται στον δρόμο…

Η ομοφυλοφιλία η σημερινή είναι σώνει και καλά να το επιδεικνύει ο άλλος. Εν πάση περιπτώσει, εγώ είμαι υπέρ στο να κάνει ο άλλος ό,τι νιώθει, στην ελευθερία του ανθρώπου.

Αλλά έχω κι εγώ πιστεύω, θέλω κι αισθήματα και αυτό λέω», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο λαϊκός τραγουδιστής. Από τότε, δεν κατάφερε στιγμή να «σώσει» την κατάσταση ως και σήμερα.