Καρκίνος Μαστού – Παρασκευάκου Γεωργία MD

12 Οκτωβρίου 2021 15:51

Η χειρουργός μαστού Γεωργία Παρασκευάκου, μας μιλάει για τις αιτίες, τα συμπτώματα, την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, ο οποίος είναι η συχνότερη κακοήθεια που μπορεί να εμφανιστεί στη ζωή μιας γυναίκας. Σύμφωνα με τις στατιστικές, 1 στις 8 γυναίκες θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση κάποια στιγμή στη ζωή της, εντούτοις η θνητότητα έχει μειωθεί λόγω της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και των νέων αποτελεσματικότερων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες για την πρόκληση του καρκίνου του μαστού;

Αρκετοί παράγοντες, άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό, έχουν σχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού:

Το φύλο (είναι συχνότερος στις γυναίκες αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες)

Η ηλικία (είναι συχνότερος σε ηλικίες άνω των 50 ετών)

Το οικογενειακό ιστορικό

Η μακροχρόνια λήψη ορμονικών σκευασμάτων

Ενδογενείς ορμόνες

Διατροφικές συνήθειες και τρόπος ζωής

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στον καρκίνο του μαστού;

Το ποσοστό των περιπτώσεων με καρκίνο του μαστού που αφορά στην κληρονομικότητα είναι μικρό. Συγκεκριμένα για κάθε 100 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ο κληρονομικός καρκίνος αφορά σε 5-10 γυναίκες. Οι περισσότερες κληρονομικές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σχετίζονται με μεταλλάξεις σε δύο γονίδια: BRCA1 και BRCA2. Οι γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη έχουν έως και 72% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Όταν αναφέρεται θετικό οικογενειακό ιστορικό, και ιδιαίτερα σε συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, αδερφή, κόρη), αυξάνεται ο σχετικός κίνδυνος σημαντικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας κινητοποιήσουν για να επισκεφτούμε τον ιατρό;

Σε αρχικό στάδιο, ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει συμπτώματα και ανιχνεύεται μέσω της μαστογραφίας. Σημαίνοντα ρόλο παίζει η τακτική παρακολούθηση συνδυαστικά με την εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό.

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα του καρκίνου είναι ένας ψηλαφητός όγκος στην περιοχή του μαστού ή της μασχάλης. Πέρα από τα ογκίδια ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και άλλα σημεία όπως: δερματικές αλλαγές στο μαστό ή στη θηλή (εικόνα φλοιού του πορτοκαλιού ή εσοχές στο δέρμα), έκκριμα από τη θηλή (αιμορραγικό ή μη), μη προϋπάρχουσα εισολκή της θηλής (στροφή προς τα μέσα), αλλαγή στο σχήμα ή στην εξωτερική καμπύλη του μαστού.

Πρέπει να κάνει η γυναίκα αυτοεξέταση;

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος κάθε γυναίκας παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, πριν η νόσος προχωρήσει και δώσει κλινικά ορατά σημεία.

H αυτοεξέταση συστήνεται προκειμένου η γυναίκα να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με το στήθος της. Με αυτό τον τρόπο, οποιαδήποτε αλλαγή παρουσιαστεί, μπορεί να γίνει γρηγορότερα αντιληπτή, ώστε η γυναίκα να αναζητήσει έγκαιρα ιατρική συμβουλή.

Από ποια ηλικία ξεκινάει ο έλεγχος των μαστών;

Η συχνότητα της κλινικής εξέτασης εξαρτάται από την ηλικία και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ο οποίος προκύπτει από την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου. Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν σε γυναίκες 25-39 ετών κλινική εκτίμηση, η οποία περιλαμβάνει αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου σε συνδυασμό με ψηλάφηση και υπερηχογραφικό έλεγχο. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν εξατομικευμένα τη συχνότητα παρακολούθησης και περαιτέρω διερεύνησης, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Είθισται να συστήνουμε μια πρώτη μαστογραφία στην ηλικία των 35-40 ετών, η οποία αποτελεί τη μαστογραφία αναφοράς.

Κάθε γυναίκα μετά την ηλικία των 40 ετών οφείλει να ξεκινά τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο, ο όποιος περιλαμβάνει ψηφιακή μαστογραφία σε συνδυασμό με υπερηχογραφικό έλεγχο και σε ειδικές περιπτώσεις μαγνητική μαστογραφία μαστών.

Έχει αποδειχθεί ότι ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών σώζει ζωές.

Ποια η σχέση των αισθητικών επεμβάσεων του στήθους με ενθέματα σιλικόνης και του καρκίνου του μαστού;

Η γυναίκα που φέρει ενθέματα σιλικόνης έχει τις ίδιες πιθανότητες να νοσήσει με καρκίνο του μαστού με μία γυναίκα που δεν έχει. Να σημειωθεί ότι τα ενθέματα σιλικόνης είναι αδιαπέραστα στις ακτίνες, υπάρχουν όμως ειδικές τεχνικές λήψης μαστογραφίας που μας επιτρέπουν με μεγάλη ακρίβεια μια ασφαλή διάγνωση.

Συνεπώς οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αυξητική στήθους πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο, ακριβώς όπως κάθε άλλη γυναίκα.

Όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, θα ήθελα να τονίσω ότι οι εξελίξεις στη χειρουργική του μαστού μας δίνουν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε χειρουργική επέμβαση διατήρησης μαστού (ογκεκτομή, τεταρτεκτομή) ή μαστεκτομή με ισοδύναμα ογκολογικά αποτελέσματα. Ο ιατρός πρέπει να λάβει υπόψη τόσο τη συνολική υγεία όσο και την προσωπική επιλογή της ασθενούς. Καρκίνος του μαστού δεν σημαίνει απαραίτητα μαστεκτομή, ενώ πάντα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ή απώτερης αποκατάστασης των μαστών.

Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι η καθιέρωση του προληπτικού ελέγχου υγιών γυναικών με μαστογραφία σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό αλλάζει δραματικά το προφίλ της νόσου και την έκβαση της. Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το σημαντικότερο όπλο ενάντια στον καρκίνο του μαστού, οδηγώντας σε εξαιρετικά ποσοστά επιβίωσης.

Παρασκευάκου Γεωργία MD
Χειρουργός Μαστού
Στοιχεία Επικοινωνίας

Καρκίνος Μαστού - Παρασκευάκου Γεωργία MD