Παρασκήνιο για το πλάνο εξαγοράς του ALPHA από τη Nova

23 Ιανουαρίου 2023 11:47

Μια αρχική απόρριψη (που άλλαξε) και μια… ενόχληση έβγαλαν στη φόρα μια μεγάλη είδηση. Και έμμεσα το ενδιαφέρον της Nova για την εξαγορά του ALPHA!

Στις αρχές του έτους, λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσισε να απορρίψει την ένταξη στον νόμο 5005/2022 της αλλαγής του καθεστώτος απαγόρευσης εισόδου των φορέων της συνδρομητικής στην ελεύθερη τηλεόραση, αντίθετα μάλιστα στη σχετική οδηγία της Κομισιόν.

Πρόκειται για το άρθρο 43 του νόμου 4779/2021, της σημερινής κυβέρνησης, το οποίο απαγόρευε στη «United Media» να αγοράσει τηλεοπτικό σταθμό καθώς δεν επιτρέπει την εξαγορά ελεύθερων καναλιών από ιδιοκτήτες συνδρομητικών.

Η μητρική της ιδιοκτήτριας της «Nova» προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί τούτου, ότι η Ελλάδα δεν ακολούθησε τη σχετική οδηγία και ήταν ορατή η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο! Γιατί η κυβέρνηση δεν άλλαξε τον νόμο; Προφανώς διότι τα συμφέροντά της είναι σε σύγκρουση με αυτά της «Nova».

Η οποία «Nova» εδώ και μήνες έχει συνεργασία με τον «Alpha» (σε αθλητικές μεταδόσεις και παραγωγή εκπομπών) ενώ προ μηνών το 50% της «Alpha Δορυφορική Τηλεόραση» πέρασε στην «Primos Media», ο έλεγχος για την οποία μεταβίβαση ακόμη εκκρεμεί από το ΕΣΡ. Καλά, θα πείτε, στα στοιχεία του ΕΣΡ ακόμη εμφανίζεται ως μοναδικός μέτοχος του «Alpha» η… Μαρία Κοντομηνά, ήτοι στοιχεία του 2017!

Η κυβέρνηση (για να αποφύγει την προαναφερθείσα παραπομπή) πέρασε άρον άρον τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς ελεύθερων σταθμών από συνδρομητικούς! Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ώρες, ωστόσο ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός.

Προς επίρρωση όλων αυτών, σύμφωνα με αποκάλυψη του ieidiseis.gr, ο Θοδωρής Κυριακού εμφανίζεται ενοχλημένος για ορισμένα πράγματα που μαθαίνει ότι γίνονται στο παρασκήνιο και όπως τα ερμηνεύει ωφελούν κάποιους ανταγωνιστές του.

Τι πράγματα; Ότι το fund της «Nova» ετοιμάζεται να εξαγοράσει το 100% του «Alpha». Μια εξέλιξη που βρίσκει σύμφωνο τον πλειοψηφικό μέτοχο του καναλιού, που δεν είναι άλλος από τον όμιλο Βαρδινογιάννη αλλά συναντά τη διαφωνία του αντίστοιχο του «ΑΝΤ1».

Πηγές από το περιβάλλον Κυριακού υπενθυμίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση πέρασε πριν από ένα χρόνο διάταξη από τη Βουλή, η οποία απαγορεύει σε ιδιοκτήτες συνδρομητικής τηλεοπτικής πλατφόρμας να επεκτείνονται στην ελεύθερη τηλεόραση. Και, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι δεν θα την αφήσει να καταστρατηγήσει τη σχετική διάταξη».

Πηγή: Dailymedia.com.gr