Ντύσoυ σαν τον Paul Newman, το απόλυτο icon όλων των εποχών (φωτογραφίες)

25 Απριλίου 2019 22:00

Δεν θα κρύψω ότι στον Paul Newman, που έσβησε πριν από έντεκα χρόνια, έχω ξεχωριστή αδυναμία γιατί πραγματικά ο πατέρας μου και εκείνος ήταν σαν δίδυμα αδέλφια. Μιλάμε για απίστευτη ομοιότητα, αν και ο daddy ήταν πολύ πιο ψηλός, 1,90 μ. Ο δεύτερος λόγος, ότι ήταν ένας εξαιρετικός, με όλη τη σημασία της λέξης, ηθοποιός.

Ο τρίτος, ότι ήταν φιλάνθρωπος. Χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ο τέταρτος, ότι επί της ουσίας αγάπησε μια φορά -τη Joan Woodward- και ίσχυσε μέχρι την τελευταία του πνοή. Ο πέμπτος -είναι και θέμα αισθητικής τα πάντα όλα, εξάλλου- ότι συγκαταλεγόταν στους ελάχιστους που είχαν στυλ. Δεν χρειάστηκε ποτέ στυλίστα. Το ‘χε μέσα του, έμφυτο (και αυτό) το ταλέντο. Ήταν μοναδικός. Η λέξη σταρ, ομολογουμένως, μοιάζει σχεδόν ανούσια γι’ αυτόν τον μύθο της 7ης Τέχνης.

Τόμοι -περίπου- έχουν γραφτεί για το στυλ του. Περιοδικά-βίβλοι για τους άντρες, όπως το Esquire και δεν μιλάω για το Esquire όπως είναι τώρα (όχι ότι τού… συμβαίνει κάτι, αλλά, να, τα παλιά τεύχη του τα “ποτίζει” άλλη αίγλη), τον έχουν αποθεώσει. Εμείς, λοιπόν, εστιάζουμε σε επτά στοιχεία που τον καθιστούσαν -στυλιστικά- έτσι απλά ανεπανάληπτο.

Πουκάμισο

Αποτέλεσμα εικόνας για paul newman SHIRT

Ο βασιλιάς του στυλ, μέχρι και ένα crisp πουκάμισο φορούσε και το καθιστούσε trend. Είτε ένα κλασικό λευκό ή ριγέ, είτε casual λινό ή βαμβακερό,είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εμφανίσεις του.

Κοστούμι

Αποτέλεσμα εικόνας για paul newman young

Kαι μόνο το ότι έμοιαζε γεννημένος για ένα sur mesure κοστούμι, τον έκανε να το επιλέγει. Όχι τόσο συχνά όπως τα τζιν ή τα δερμάτινά του, αλλά στα formal events δεν “παιζόταν”. Εννοείται, φαν των neutral αποχρώσεων, “πατούσε” επί ασφαλούς… εδάφους.

Sneakers

Αποτέλεσμα εικόνας για paul newman sneakers

 

Πάνινα sneakers! Ήταν συχνά μέρος των casual συνόλων του. Αυτό έκανε τα τότε brands υποδημάτων να μπουν στην διαδικασία να σχεδιάσουν παρόμοια μοντέλα παπουτσιών, μιας και ό,τι φορούσε ο Newman γινόταν τάση. Αλίμονο!

Πουλόβερ

Αποτέλεσμα εικόνας για paul newman style

Αποτέλεσμα εικόνας για paul newman sweater

Από τις καθημερινές εμφανίσεις του δεν έλειπε  ένα πουλόβερ με V λαιμόκοψη ή σε ίσια γραμμή. Πρακτικά και κλασικό αμφότερα. Μέχρι και σήμερα, ο συνδυασμός πουλόβερ-πουκάμισο-τζιν παντελόνι, ανεξαρτήτως χρώματος, είναι από τους πιο διαχρονικούς. Και cool.

Γκράντε γυαλιά ηλίου 

Αποτέλεσμα εικόνας για paul newman sunglasses

Τα γκράντε, σχεδόν oversized γυαλιά ηλίου ο Newman τα φόρεσε πολύ πριν αρχίσουν να φοράνε οι Kanye Wests αυτού του κόσμου. Βέβαια, σε αυτό έπαιξε ρόλο-καταλύτη και το ότι ήταν και ραλίστας. Και τι άψογα που ταιριάζουν τα τιτάνια γυαλιά με τις στολές για τις φουρκέτες του πλανήτη ολάκερου. Ναι, όπως αντιληφθήκατε, τα γκράντε γυαλιά υπήρξαν σήμα-κατατεθέν του στυλ του.

Μοτίβα

Αποτέλεσμα εικόνας για paul newman young

Ήξερε να συνδυάζει, χωρίς τη βοήθεια κανενός, ίδια μοτίβα: καρό με καρό, ριγέ με ριγέ και είχε τη δύναμη -με την αυτοπεποίθησή του- να πείθει τους πάντες, είχε δεν είχε δίκιο, πως ήταν ολόσωστος.

Τζάκετ

Αποτέλεσμα εικόνας για paul newman leather jacket

Δερμάτινα ή μη, ο τρόπος που τα σέταρε, είτε με υφασμάτινα, pinstriped, είτε με μονόχρωμα, είτε με κοτλέ και τζιν, ήταν αμίμητος. One of a kind.

TIP

O Paul Newman προτιμούσε τις μονοχρωμίες και τα πολύ μινιόν μοτίβα, τύπου πτι καρό και ψιλή ρίγα στα κομμάτια που επέλεγε. Less is more – έτσι ίσχυε ανέκαθεν και θα ισχύει. Εις τους αιώνας των αιώνων. Φιλάκια.

Ντονατέλλα Αδάμου