Παύλος Ράπτης: Πέθανε ο διεθνούς φήμης τενόρος

Δημοσιεύθηκε: 23 Νοεμβρίου 2021 14:10
Παύλος Ράπτης: Πέθανε ο διεθνούς φήμης τενόρος

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνούς φήμης τενόρος Παύλος Ράπτης. Ο Παύλος Ράπτης άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαρσοβία σε ηλικία 85 ετών.

Ο Παύλος Ράπτης γεννήθηκε στο Τρίλοφο Καστοριάς στις 29 Φεβρουαρίου 1936. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου εκπατρίστηκε στην Αλβανία και στη Ρουμανία, καταλήγοντας το 1950 στην Πολωνία.

Εκεί σπούδασε σε μουσικό γυμνάσιο και αργότερα φωνητική στη Μουσική Ακαδημία του Πόζναν αποφοιτώντας με άριστα.

Πρωτοεμφανίστηκε στην όπερα Οι αλιείς μαργαριταριών στην Όπερα του Βρότσλαφ (1961), ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε σολίστ στο Μεγάλο Θέατρο του Λοτς και στο Μεγάλο Θέατρο της Βαρσοβίας.

Από τη δεκαετία του 1980 συνεργάστηκε με λυρικά θέατρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, εμφανίστηκε επίσης σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Μελβούρνη, Μόσχα, Παρίσι κ.α.

Ενώ πραγματοποίησε πολυάριθμες ηχογραφήσεις σε πολωνικές δισκογραφικές εταιρείες.

Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε από το 1973 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ από το 1988 υπήρξε μόνιμο στέλεχος.

Advertisement

Τραγούδησε σε διάσημες όπερες και οπερέτες (Οι αλιείς μαργαριταριών, Τραβιάτα, Τα παραμύθια του Χόφμαν, Μποέμ, Ριγολέττος, Ευγένιος Ονιέγκιν, Χαίνζελ και Γκρέτελ, Το ελιξίριο του έρωτα κ.ά.).

Ενώ συμμετείχε στις πρώτες παρουσιάσεις των έργων Η πολιορκία της Κορίνθου, Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ, Η μνηστή του τσάρου.

Με χαρισματική φωνή και τεχνική, ιδιαίτερη θεατρικότητα επί σκηνής, καθαρό, ευγενή, γεμάτο λάμψη ήχο, διακρίθηκε σε διαφορετικά είδη μουσικής:

Από την όπερα, την οπερέτα, το ορατόριο και τις καντάτες μέχρι τις σερενάτες και τα τραγούδια.

Δραστήριος μέχρι πρόσφατα, ασχολήθηκε συστηματικά και με τη διδασκαλία.

Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τη βαθιά συγκίνησή τους για τον θάνατό του.

Advertisement