Τα πιο ωραία – κι άσπρα- δόντια είναι τα δικά σου

11 Δεκεμβρίου 2018 16:32

Tα δόντια είναι το αμπαλάζ των χειλιών μας. Μαζί με τα χείλη, συνιστούν το χαμόγελό μας. Και ξέρετε τι λέει η «μαμά» ψυχολογία: αν ένας άντρας (ή γυναίκα, δεν κάνει διαχωρισμό στην προκειμένη) ερωτευτεί τα μάτια ή το κορμί σου, ΟΚ. Αν, όμως, την «πατήσει» με το χαμόγελό σου δεν έχει καμία… σωτηρία. Εν ολίγοις, θα είναι in love μαζί σου για πάντα. 

Τι σημαίνει αυτό, κορίτσια και αγόρια; Τα δοντάκια μας πρέπει να τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας. Είναι οι «πορσελάνες» -ή θα έπρεπε να είναι- του προσώπου μας. Άλλωστε, υγιή δόντια σημαίνει υγεία. Όπως και να ‘χει.

Πώς θα το πετύχουμε, όμως, ακόμα και αν η μαμά ή ο μπαμπάς δεν μας προίκισαν με το τέλειο σμάλτο ή με τα ολόισια, κάτασπρα δόντια; Πολλώ δε μάλλον, αν είμαστε και καπνίστριες/καπνιστές, οπότε δεν βλέπουμε πουθενά φως;

Μην προεξοφλείτε όμως την ομίχλη.

Σε αυτό το άρθρο, παρά το ότι η φύση με αβάνταρε και με ολόλευκα και με ολόισια δόντια, θα σου πω όλα τα τρικ για να τα διατηρείς άψογα. Γιατί έχω κι εγώ τις αδυναμίες μου: καπνίζω σαν τον Ποπάι και πίνω, όταν το βρω το αλκοόλ, όταν βγω έξω δηλαδή, σαν τον κροκόδειλο. Ή το παιδάκι του. Πάντως, δεν με λες και «άποτη». Όπως την Αννίτα Πάνια.

Teeth tips

Λοιπόν: λεύκανση απαγορεύεται διά νόμου και ροπάλου. Αν είναι εντάξει μαζί σου ο οδοντίατρός σου, θα στο πει και ο ίδιος. Μια φορά και μοναδική την τόλμησα κι ενώ τα δοντάκια, που είχαν πάρει χρώμα λόγω… νικοτίνης άσπρισαν μεμιάς -αν και υπερβολικά, φαίνονταν ψεύτικα-, σε έξι μήνες ήταν πιο σκούρα από πριν. Το πιθανότερο, μ’ αυτά και μ’ αυτά είναι να συμβεί και σ’ εσένα. Ή θα μπαίνετε, δύο φορές τον χρόνο, στη διαδικασία της λεύκανσης, που, έτσι κι αλλιώς, καταστρέφει το σμάλτο; Δύο λοιπόν: πλένουμε τα δοντάκια μεσημέρι-βράδυ. Άντε, τρεις φορές. Παραπάνω, δεν χρειάζεται. Κυρίως αν έχεις ευαίσθητο σμάλτο (να ‘το πάλι) εγκυμονεί ο κίνδυνος της διάβρωσης και μην το γελάς καθόλου. Τρία: να πλένεις τα δόντια σου με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Απαλά όμως, μην τα «πονάς». Κάνει πολύ καλύτερη δουλειά.

Τέσσερα: να χρησιμοποιείς καθημερινά διαλυτικό στόματος. Απομακρύνει καταλυτικά τα μικρόβια και τις τροφές που προκαλούν πέτρα και τερηδόνα. Πέντε: βάζε σόδα μαγειρικής και κάνε γαργάρες ανά 15 μέρες και ανά μήνα τρίβε μια φέτα λεμόνι και πλένε τα δόντια σου με τον ζωμό του. Αν μπορείς και με κομματάκια φλούδας. Όχι πιο συχνά διότι το λεμόνι έχει μεγάλη οξύτητα. Τέλος -και αυτό είναι το σούπερ μυστικό- το καλοκαίρι, όταν θα είναι ακόμα χλωρά τα… καρύδια, κόψε ή πάρε ένα και τρίψε ένα κομματάκι απ’ τη φλούδα του απαλά μόνο στα δόντια. Όχι στα ούλα γιατί θα…μαυρίσουν. Μία φορά κάθε δύο μήνες είναι ΟΚ.

ΤΙP Έχε υπ’ όψιν σου πως και οι τροφές που λαμβάνεις παίζουν ρόλο-καταλύτη στο να είναι λευκά: τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην προκειμένη είναι το Α και το Ω.

EXTRA TIP Για να τα ισιώσουμε δεν γίνεται. Μόνον ο ορθοδοντικός κι επισκέψου τον σ’ όποια ηλικία κι αν είσαι.

Καλή επιτυχία και smile!

Ντονατέλλα Αδάμου