Πέθανε η «Madame Butterfly» της υψηλής ραπτικής, Χανάε Μόρι

Συντάκτης: Newsroom

18 Αυγούστου 2022 10:31

Πέθανε η «Madame Butterfly» της υψηλής ραπτικής, Χανάε Μόρι

Η στιλίστρια Χανάε Μόρι πέθανε την 11η Αυγούστου στο σπίτι της στο Τόκιο σε ηλικία 96 ετών.

Η είδηση του θανάτου της μεταδόθηκε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η Χανάε Μόρι, γνωστή με το προσωνύμιο «Madame Butterfly» για τα εμπνευσμένα από τις πεταλούδες σχέδια που έγιναν το σήμα κατατεθέν της στη μακρόχρονη καριέρα, υπέγραψε πολυτελείς δημιουργίες που φόρεσαν η Νάνσι Ρέιγκαν, η Γκρέις Κέλι, μέλη της ιαπωνικής βασιλικής οικογένειας και της ιαπωνικής ελίτ.

Ήταν ανάμεσα στις ελάχιστες γυναίκες στην Ιαπωνία που τέθηκε επικεφαλής διεθνούς οίκου μόδας και υπήρξε από αυτή τη σκοπιά πρωτοπόρα μεταξύ των συμπατριωτισσών της.

Η τέχνη της την οδήγησε από το Τόκιο – όπου έκανε το ντεμπούτο της, δημιουργώντας κοστούμια για τον κινηματογράφο- στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. Το 1997, είδε τον οίκο μόδας του οποίου ηγείτο να γίνεται ο πρώτος από την Ασία που εντάχθηκε στην haute couture.

Η πρώτη κολεξιόν της που παρουσιάστηκε στο εξωτερικό (στη Νέα Υόρκη το 1965) γιόρταζε τη ανάμειξη «Ανατολής» και «Δύσης».

Μεγάλα ονόματα της ιαπωνικής μόδας, όπως ο Ίσε Μιγιάκι, που πέθανε στις αρχές του μήνα, ακολούθησαν τα βήματά της.

Παρά το κλείσιμο του παρισινού ατελιέ της το 2004 μετά το τελευταίο ντεφιλέ της στη γαλλική πρωτεύουσα, μπουτίκ της Χανάε Μόρι παραμένουν ανοικτές στην ιαπωνική πρωτεύουσα.