Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Συντάκτης: Newsroom

9 Αυγούστου 2022 20:05

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή η Αγγελική Βαρελλά, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, η οποία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930.

Η ελληνική λογοτεχνία θρηνεί για την απώλεια της Αγγελικής Βαρελλά, μέσα από την οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

Η Αγγελική Βαρελλά γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη. Η μητέρα της πέθανε και μεγάλωσε με την νονά της. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έζησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι μου έμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη της, αφού το περιγράφει και στα βιβλία της, όπως το «Με το χαμόγελο στα χείλη».

Το πρώτο της βιβλίο ήταν η Ελλάδα και εμείς. Μετά το Με το χαμόγελο στα χείλη. Το βιβλίο της Φιλενάδα, φουντουκιά μου έχει πάρει Έπαινο Βραβείου Janusz Korczack, ενώ το βιβλίο της Καλημέρα, Ελπίδα έχει τιμηθεί με Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ήταν πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966. Έκτοτε είχε διαρκή πορεία στον χώρο και έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου.

Έντονη ήταν η παρουσία της και σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες κτλ.) που γινόταν για το παιδί και το παιδικό βιβλίο.

Ορισμένα από τα βιβλία που μας προσέφερε η αγαπημένη συγγραφέας είναι τα: «Γελαστός και Αγέλαστος», «9 τηλεφωνήματα κι ένας λαγός», «Τι κάνεις είσαι καλά», «Ποιος παίζει μπάλα στο ταβάνι μας», «Το ποδηλατάκι-ήλιος», «Φιλενάδα φουντουκιά μου» και ο «Ο μικρός ποδοσφαιριστής».