Πέτρος Φιλιππίδης: Έφτασε η ώρα της κρίσης, σήμερα η ετυμηγορία στη δίκη του

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

8 Φεβρουαρίου 2023 09:39

Μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις σεξουαλικής βίας κλείνει σήμερα με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη άρχισε τον περασμένο Μάρτιο με τον ηθοποιό να βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος και να μετάγεται από την φυλακή στο εδώλιο.

Μετά από δώδεκα μήνες προσωρινής κράτησης, το δικαστήριο τον περασμένο Ιούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι ο θιασάρχης μπορεί να βγει από την φυλακή με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου που επί σχεδόν έναν χρόνο δικάζει έναν από τους πιο προβεβλημένους καλλιτέχνες του θεατρικού χώρου, τον Πέτρο Φιλιππίδη, πρόκειται να ανακοινωθεί στις 2.

Οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι έχοντας συνεκτιμήσει όλα τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο, θα αποφανθούν για το κατηγορητήριο, στο οποίο περιλαμβάνονται κατηγορίες για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δύο απόπειρες βιασμού, σε βάρος τριών συναδέλφων του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο ο κατηγορούμενος όσο και οι τρεις γυναίκες που τον κατήγγειλαν, αναμένουν την εκτίμηση των δικαστών, προσδοκώντας δικαίωση.

Οι καταγγέλλουσες, που είναι παρούσες όλο αυτό το διάστημα στην δίκη, αναμένουν μία τιμωρία για όσα ισχυρίζονται ότι υπέστησαν από τον κατηγορούμενο όταν του ζήτησαν δουλειά. Ο ίδιος ο ηθοποιός αναμένει συνολική αθώωση καθώς ισχυρίζεται ότι όλα όσα του καταλογίζονται «είναι ψεύδη», ενώ έκανε λόγο και για οργανωμένο σχέδιο σε βάρος του.

Η υπόθεση που απασχόλησε το δικαστήριο είναι από τα πλέον δυσαπόδεικτα εγκλήματα, ιδιαιτερότητα που είχε τονίσει στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας Έδρας Στέλλα Στόγια, αναφερόμενη στα εγκλήματα σεξουαλικής αγριότητας, ως αυτά που «δεν διαπράττονται παρουσία μαρτύρων», που είναι «αθέατα εγκλήματα», όπως είχε τονίσει.

Ο ηθοποιός κατηγορείται ότι βίασε μία συνάδελφό του το 2008, πράξη που έγινε δύο φορές καθώς και ότι αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο ηθοποιούς , το 2010 και το 2014.

Οι πράξεις του 2008 και του 2010 φέρεται να τελέστηκαν στο καμαρίνι του όπου για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκαν εκεί οι συνάδελφοι του. Η περίπτωση του 2014 καταλογίζεται ότι έγινε στο αυτοκίνητο του μετά από επαγγελματικό ραντεβού που είχε με την άνεργη τότε, παθούσα . Και στις τρεις περιπτώσεις , σύμφωνα με τη δικογραφία ο καλλιτέχνης φέρεται να έδρασε «εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και την ανάγκη τους για εύρεση εργασίας».

Στην δικογραφία γίνεται εκτενής αναφορά στον τρόπο που ο Φιλιππίδης λειτουργούσε: «είχε μεθοδολογία και σχέδιο στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων του, εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος, το εγνωσμένο κύρος και την καταξίωσή του στον χώρο, όντας ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης, επεδίωκε συναντήσεις με τα θύματά του με αφορμή τη λήψη βιογραφικών», αναφέρεται.

Αν οι δικαστές αποδεχθούν την πρόταση που υπέβαλλε στις 13 Ιανουαρίου η εισαγγελέας Έδρας, θα πρέπει να κηρύξουν ένοχο για τις δύο απόπειρες βιασμού τον κατηγορούμενο και αθώο λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό.

Η Στόγια έκρινε πως η καταγγέλλουσα βιασμό εμφάνισε διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις που έδωσε στον εισαγγελέα, στην ανακρίτρια και στο δικαστήριο με συνέπεια να δημιουργούνται ερωτηματικά και αμφιβολίες. 

Αντίθετα, έκρινε ως αξιόπιστες και τεκμηριωμένες τις μαρτυρίες των άλλων δύο γυναικών ζητώντας να κριθεί ένοχος για αυτές τις υποθέσεις ο Φιλιππίδης. Η εισαγγελέας τόνισε ότι οι δύο γυναίκες την έπεισαν πως όσα κατέθεσαν είναι η αλήθεια για όσα βίωσαν.

Στην αγόρευση της, με αυστηρό ύφος θέλησε να δώσει απάντηση και για την κριτική ως προς τον χρόνο που επέλεξαν οι τρεις ηθοποιοί να καταγγείλουν τον κατηγορούμενο. «Ποιος θα πει στο θύμα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσει; Στο ‘γιατί τώρα;’ λοιπόν η απάντηση είναι πως γιατί τώρα ένιωσαν έτοιμες! Γιατί τώρα ένιωσαν δυνατές», είπε για τις συνθήκες που ευνόησαν τέτοιου είδους καταγγελίες πριν από δύο χρόνια.

Με την πρόταση της, αναφέρθηκε εκτενώς και στην προσωπικότητα του Φιλιππίδη: «Ο απόλυτος άρχων του θεάτρου, ο αυτοκράτορας Φιλιππίδης, όπως τον χαρακτήρισε ο Σπύρος Μπιμπίλας», ανέφερε η εισαγγελέας η οποία είπε πως τον κατηγορούμενο διακρίνει το «Σύνδρομο του εξουσιαστή».

Όπως είπε: «Καταχράστηκε την ισχυρή του θέση, ο κατηγορούμενος ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά, συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί που δεν μπορούσε να ακούσει όχι. Και όταν άκουγε το όχι γινόταν αγρίμι. Το όχι το άκουγε σαν ναι».

Η εισαγγελέας ζήτησε επίσης από τους δικαστές να μην δεχθούν ούτε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου περί «οργανωμένου σχεδίου» λέγοντας πως η θεωρία του «πάσχει» αφού προβλέπει «εθελόντριες» που δέχθηκαν να εκθέσουν εαυτούς ενώ τόνισε πως δεν έγιναν αλλαγές στο θεατρικό γίγνεσθαι μετά την απουσία του, όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος.

Οι δικαστές δεν δεσμεύονται να ακολουθήσουν την εισαγγελική πρόταση και έτσι σήμερα δεν είναι δεδομένο ότι θα ανακοινωθεί απόφαση ανάλογη με την εισήγηση της Στόγια.

Εφόσον η κρίση των δικαστών δεν θεωρήσει αθώο τον κατηγορούμενο και είναι υπέρ της ενοχής του, η διαδικασία θα συνεχιστεί ώστε αφού εξετασθεί αν θα του χορηγηθούν ελαφρυντικά να αποφασιστεί η ποινή. Σε μία τέτοια περίπτωση, η μάχη της πλευράς του κατηγορούμενου θα δοθεί για να κερδίσει αναστολή και να μην οδηγηθεί στην φυλακή.

Από την έναρξη της δίκης στο πλευρό των τριών γυναικών στέκονται γνωστοί ηθοποιοί, παρόντες στο δικαστήριο στις περισσότερες συνεδριάσεις ενώ πολλοί ήταν και οι ηθοποιοί που κατέθεσαν όπως ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, η Κάτια Δανδουλάκη, η Εβελίνα Παπούλια, η Θάλεια Ματίκα, η Λένα Δροσάκη, η ‘Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Ζέτα Μακρυπούλια, ο Τάσος Χαλκιάς, ο Πασχάλης Τσαρούχας, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης κ.α.

Η Παπούλια είπε στην κατάθεσή της πως ο κατηγορούμενος κρυβόταν πίσω από την κουίντα του θεάτρου και τουλάχιστον δύο φορές κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχό του, επιδεικνύοντάς της τα γεννητικά του όργανα.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν οι ηθοποιοί Ελίνα Ακριτίδου και Βίκυ Πρωτογεράκη. Κατέθεσαν επίσης δύο στελέχη του Εθνικού Θεάτρου, μία πρώην και μια νυν, μία ραδιοφωνική παραγωγός κ.α.

Το «παρών» στη δίκη έχουν δώσει η σύζυγός του, Ελπίδα Νίνου και ο γιος τους, Δημήτρης Φιλιππίδης. Από την πρώτη στιγμή, η οικογένεια του ηθοποιού ήταν στο πλευρό του.

Μεταξύ άλλων, ο Φιλιππίδης στην απολογία του ανέφερε το όνομα του Γιάννη Μπέζου λέγοντας: «Εγώ είμαι αγαπητός, δεν είμαι σαν τον Μπέζο, μυστήριος, με έχουν στις καρδιές τους. Γιατί οι καταγγέλλουσες ήρθαν σε μένα;», είπε.