Πέτρος Φιλιππίδης: Τι σημαίνει η ποινή που του επιβλήθηκε

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

9 Φεβρουαρίου 2023 10:00

Συνολική ποινή κάθειρξης οκτώ ετών επιβλήθηκε από το δικαστήριο στον Πέτρο Φιλιππίδη, όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα.

Ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση οκτώ ετών επιβλήθηκε ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον Πέτρο Φιλιππίδη για τις δύο απόπειρες βιασμού.

Αντίθετα, για την κατηγορία του βιασμού κρίθηκε ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών.

Παράλληλα, το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε να χορηγήσει στον καταδικασθέντα αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την έκδοση της δευτεροβάθμιας απόφασης.

Επιβλήθηκαν πάντως οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Η εισαγγελική πρόταση, την οποία και αποδέχθηκαν οι δικαστές, θεώρησε ότι αρκούν οι συγκεκριμένοι περιοριστικοί όροι για να διασφαλιστεί η παρουσία του Φιλιππίδη στο δεύτερο βαθμό.

«Οι περιοριστικοί όροι είναι αρκετοί, δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος για να εκμεταλλευτεί τη θέση του. Να δώσει ανασταλτική δύναμη στην έφεση», ανέφερε η εισαγγελέας.

Στην πράξη, η κάθειρξη οκτώ ετών σημαίνει πως αν στο Εφετείο η ποινή που του επιβληθεί δεν είναι κάτω των πέντε ετών, θα χρειαστεί να επιστρέψει στις φυλακές προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Φυσικά, από την πλευρά του Φιλιππίδη έχει ασκηθεί έφεση.

Ο συνήγορος του ηθοποιού Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε μετά την έκδοση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου: «Ο κύριος Φιλιππίδης προφυλακίστηκε για έντεκα μήνες επειδή τον κατήγγειλε μία κυρία ότι διέπραξε σε βάρος της δύο τετελεσμένους βιασμούς. Γι’ αυτή την κατηγορία που του στέρησε την ελευθερία, ομόφωνα το δικαστήριο με σύμφωνη πρόταση της εισαγγελέως αθωώθηκε.

Και έμειναν οι δύο απόπειρες όπου καταδικάσθηκε σε οκτώ χρόνια κάθειρξη. Σε αυτές τις δύο απόπειρες βιασμού ο κ. Φιλιππίδης άνοιξε την πόρτα και τις δύο φορές στις δύο καταγγέλλουσες και είπε ‘περάστε έξω’.

Σε σχέση με τα νομολογιακά δεδομένα αυτής της χώρας ποτέ δεν έχει ξαναπεράσει απόπειρα βιασμού όπου ο βιαστής λέει στο θύμα του ‘περάστε έξω’».