Physio Tower of Athens/ Master Sports Rehabilitation Clinic – Δημήτρης Στεφανίδης Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Teesside ( UK)

Δημοσιεύθηκε: 25 Οκτωβρίου 2021 12:58
Physio Tower of Athens/ Master Sports Rehabilitation Clinic - Δημήτρης Στεφανίδης Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Teesside ( UK)

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Στεφανίδη…

Ο Δημήτριος Στεφανίδης γεννήθηκε στην Λαμία. Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Teesside ( UK). Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε την μετεκπαίδευσή του στην Ειδικότητα Επιστημονική εφαρμογή Αποκατάστασης Αθλητικών κακώσεων, από το 2016 έως το 2019.Το 2016-2017 πιστοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Teesside στο Aquatic Rehabilitation/ Hydrotherapy. To έτος 2007-2008, σπούδασε στο Κεντρικό κολέγιο Ρεφλεξολογίας του Λονδίνου, αποκτώντας το ABC Δίπλωμα Ρεφλεξολογίας. Το 2006-2007, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Southampton ( UK ). Ολοκληρώνοντας την ενότητα σπουδών στην ερευνητική δεξιότητα υγείας. Το 2005-2006 σπούδασε στο Brunel west London, και απέκτησε το πιστοποιητικό English Brunel. To 2002-2004 σπούδασε στο Α.Τ.Ε.Ι. Λαμίας, στο τμήμα Φυσικοθεραπείας, στη ΣΕΥΠ. Το 1998-2002, σπούδασε στο πανεπιστήμιο UNEFS Βουκουρεστίου/Ρουμανίας αποκτώντας Δίπλωμα στην Κινησιοθεραπεία, ‘εχει δουλέψει 14 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και σε δύο μεγάλα Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο με το NHS. Όταν έμεινε στο Λονδίνο, συνεργάστηκε με τον James Moore, με τον οποίο διατηρούν ακόμα επαφές. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια Υγείας σχετικά με την Φυσικοθεραπεία στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο συγκεκριμένα, το 2010 παρακολούθησε το σεμινάριο «Sporting Hip and Groin Level 3, Level 4,» ενώ το 2015, παρακολούθησε το σεμινάριο «Spinal manipulation on Facilitating Rehabilitation», αλλά και πολλά ακόμα που τον βοήθησαν στη μετέπειτα πορεία του. Είναι μέλος του Π.Σ. Φυσικοθεραπευτών, επίσης μέλος του MCSP, UK, MAR UK. Λόγω COVID-19, ο Δημήτριος Στεφανίδης, δέχεται επισκέψεις κατ οίκον, ενώ στο Φυσικοθεραπευτήριο δέχεται μέχρι 2 άτομα με μάσκα προστασίας.

Ορισμός Φυσικοθεραπείας (Τι είναι η αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων;)

Η Φυσικοθεραπεία είναι μία επιστήμη υγειονομικής περίθαλψης, που ορίζεται από το Συμβούλιο υγείας και επαγγέλματος φροντίδας, εστιάζοντας στη σωματική δραστηριότητα που βοηθά τους πάσχοντες να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της καθημερινότητας τους. Η ειδικότητα αθλητικής αποκατάστασης έχει στόχο τη θεραπεία τραυματισμών, ανακουφίζοντας από τον πόνο και προλαμβάνοντας την επανεμφάνιση τραυματισμών. Οι φυσικοθεραπευτές με ειδικότητα στην αθλητική αποκατάσταση αντιμετωπίζουν αθλητικούς τραυματισμούς καθώς και μυοσκελετικούς τραυματισμούς. Σύμφωνα με τον Βρετανικό Σύλλογο Αποκατάστασης Αθλητών στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν προγράμματα και πρωτόκολλα εμβιομηχανικής, τεχνικές κινητοποίησης και θεραπευτικές ασκήσεις αποκατάστασης για την διαχείριση του πόνου.

Τενοντίτιδα του υπερακανθίου του ώμου σε αθλητές

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται σαν αίσθημα πόνου, μυϊκή αδυναμία του ώμου, κατά την προπόνηση. Η τενοντίτιδα υπερακανθίου του ώμου σε επαγγελματίες αθλητές είναι καθολική, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών αθλητών στο Λονδίνο έχασε την ευκαιρία να αγωνιστεί για πολύ καιρό, εξαιτίας της μυοσκελετικής πάθησης. Οι ασθενείς συνήθως περιγράφουν ένα σταδιακό αυξανόμενο πόνο στην Υπακρωμιακή περιοχή (by Robs, Williams, MD, Σεπτ. 2017).

Διάγνωση κλινική αξιολόγηση

Όταν ο αθλητής παρουσιάζει μυϊκό πόνο, μία ακριβής φυσική εξέταση είναι σημαντική. Σύμφωνα με τον De Berardino et.al 2018, η φυσική εξέταση περιλαμβάνει τα εξής: ενεργό εύρος κίνησης του ώμου, AROM στην πάσχουσα πλευρά, και κανονική στην φυσιολογική πλευρά του ώμου.

Palpation (ψηλάφηση) Ολόκληρη η ωμική ζώνη είναι ψηλαφητή (σημειώνοντας παραμορφώσεις, αδυναμία, μυική ατροφία) από την ακρωμιοκλειδική άρθρωση, κλείδα, ωμική γληνοβραχιόνια διάρθρωση) ωμοπλάτη.

The Hawkins- Kennedy test, Δυναμική εσωτερική στροφή 90 μοιρών με το βραχίονα σε κάμψη. Αυτή η θέση προκαλεί πόνο, λόγω του τένοντα του υπερακανθίου μυός και προσκρούει ενάντια στον Ακρωμιοκορακοειδή σύνδεσμο.

Neers test: είναι ένα test ότι έχει σχεδιαστεί για να αναπαράγει συμπτώματα πρόσκρουσης περιστροφικού πετάλου μέσω κάμψης του ώμου και εφαρμογής πίεσης. Σύμφωνα με το [email protected] υπάρχουν 5 φάσεις αποκατάστασης:

1. Μείωση πόνου.

2. Αποκατάσταση κινητικότηταςτων αρθρώσεων και εύρους κίνησης.

3. Αποκατάσταση μυϊκής δύναμης.

4. Αποκατάσταση συντονισμού.

5. Αποκατάσταση με τεχνικές κινητοποίησης.

Θεραπευτικές ασκήσεις στην τενοντίτιδα του υπερακανθίου ώμου.

Οι θεραπευτικές ασκήσεις μπορούν να οριστούν χρήση ενεργών ή υποβοηθούμενων ασκήσεων για την βελτίωση του εύρους κίνησης, δύναμης, νευρομυϊκού ελέγχου της κίνησης των αρθρώσεων. Η αποκατάσταση με θεραπευτικές ασκήσεις είναι πιο αποτελεσματική από ένα πρόγραμμα συμπληρωματικής θεραπείας (ηλεκτροθεραπεία, μασάζ, κλπ). ( Sangho, L. Sangyong, L., Mugeum, J., Hyunju, O. and Kwan sub, L. (2017).

Ενίσχυση του προγραμμάτος αποκατάστασης

Οι θεραπευτικές ασκήσεις όπως τα βάρη, βοηθούν στη βελτίωση της μυϊκής αδυναμίας, στην κινητικότητα του ώμου και στο συντονισμό της δύναμης. Ο σκοπός των ασκήσεων ενδυνάμωσης ήταν η αξιολόγηση της τενοντίτιδας του ώμου και η βελτίωση του εύρους κίνησης.

Αποτελέσματα κινητοποίησης του ώμου με Manual therapy στην τενοντίτιδα του υπερακανθίου

Σύμφωνα με τον Desantis, L, and Hasson M.S. ( 2006 ) η κινητοποίηση με Manual therapy, στην ωμοπλατοθωρακική κίνηση παρήγαγε μία μικρή, αλλά σημαντικότερη αύξηση της ROM. Επιπλέον, διερευνήθηκαν μελέτες στην τενοντίτιδα του ώμου υπερακανθίου και στους μυς, μετά από ένα πρωτόκολλο ασκήσεων χωρίς τραυματισμούς. Ο ειδικός πληθυσμός που ασχολείται με αθλητισμό είχε διπλάσιες πιθανότητες για τενοντοπάθεια, από εκείνους που προπονούνταν λιγότερο.

Συμπέρασμα

Το ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης επικεντρώνεται στη σταθεροποίηση του ώμου. Περιλαμβάνει ασκήσεις αντιστάσεως, τεχνικές κινητοποίησης και ενδυνάμωσης. Όμως, τα παθητικά φυσικά μέσα δεν φαίνεται να είναι ελπιδοφόρα σε αυτή την πάθηση. Το ίδιο μοτίβο φαίνεται να είναι και η θεραπεία κρουστικών κυμάτων που σύμφωνα με μελέτες είναι αναποτελεσματική. (Lee,S.B., Kwon D.J., Song YJ et.al ( 2004 ). Ωστόσο, η θεραπεία κρουστικών κυμάτων έχει προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην ασβετοποιό τενοντίτιδα του ώμου και όχι στην τενοντίτιδα το υπερακανθίου του ώμου ( Perry, et.al.2016 ). Εξίσου αρνητικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν για της ενέσεις κορτικοστεροειδών. Η Μαγνητική τομογραφία, βοηθάει να εντοπίσει το σημείο πρόσκρουσης του ώμου.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Physio Tower of Athens/ Master Sports Rehabilitation Clinic - Δημήτρης Στεφανίδης Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Teesside ( UK)

Advertisement