Ποιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο να διαλέξεις

Δημοσιεύθηκε: 28 Νοεμβρίου 2020 21:30
Ποιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο να διαλέξεις

Από όλα τα Χριστουγεννιάτικα σύμβολα, το έλατο είναι ίσως το σημαντικότερο. Συμβολίζει το ανέσπερο φως και τη ζωή που γεννιέται μέσα στο χειμώνα μα διαρκεί για πάντα.

Το ίδιο φωτεινό, όμορφο και «αθάνατο» θέλουμε να είναι και το στολίδι που αντιπροσωπεύει το έλατο μέσα στο χριστουγεννιάτικο σπίτι μας: το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Γιαυτό όταν επιλέγουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας για τα επόμενα αρκετά χρόνια, θέλουμε να γνωρίζουμε τα απαραίτητα για να αγοράσουμε σωστά.

 

Πρώτη μεγάλη απόφαση: φυσικό ή τεχνητό;

Σαν απάντηση μία πρώτη μεγάλη συμβουλή: στην εποχή που ζούμε προτιμάμε τεχνητό. Οι λόγοι είναι οικολογικοί και πρακτικοί. Με το τεχνητό δέντρο πετυχαίνουμε δύο πράγματα: α) δεν συμβιβάζεται το φυσικό περιβάλλον και β) το στολίδι μας δεν υφίσταται οργανική φθορά καθώς περνάει ο χρόνος. Άρα έτσι, το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας διαρκεί πολύ-πολύ περισσότερο, χρόνια ολόκληρα, ίσως δεκαετίες αν το προσέξουμε, κάτι που πάλι έχει θετική επίπτωση στο περιβάλλον μας. Σαν αποτέλεσμα, αυτό μας επιτρέπει να ξοδέψουμε πιο ελεύθερα για τη σωστή επιλογή, αφού θα κρατήσουμε το δέντρο μας για πολύ-πολύ περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με το φυσικό.

Τα μέρη

Για τους «ειδικούς» το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελείται από δύο μέρη: τον σκελετό και την κορυφή. Η κορυφή είναι εκεί που τοποθετούμε συνήθως το πιο σημαντικό μας στολίδι: το άστρο.

Σκελετός και υλικό κορμού

Το υπόλοιπο είναι ο σκελετός δηλαδή η βάση και ο κορμός του δέντρου. Εδώ είμαστε λοιπόν: προσέχουμε να ξεκαθαρίσουμε τι προτιμάμε, σιδερένιο ή ξύλινο κορμό. Αισθητική και διάρκεια είναι τα κριτήριά μας εδώ.

Υλικό φυλλώματος

Το φύλλωμα του δέντρου τοποθετεί το δέντρο μας σε μία από δύο κατηγορίες: τα παλαιότερα (ίσως λίγο πιο φυσικά στην εμφάνιση) και τα νεότερα (πιο σταθερά στο σχήμα και στα χρώματα). Οι ειδικοί ονομάζουν Colorado τα παλαιότερης τεχνολογίας και PE Full τα νεότερα, που είναι από πλαστικό υλικό. Η βασική πρακτική και αισθητική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι τα Colorado «τσαλακώνονται» πιο εύκολα. Άρα, αν έχουμε ένα Colorado, πρέπει να προσέχουμε την αποθήκευσή του ώστε, όταν λίγο πριν τις γιορτές βγάλουμε το χριστουγενννιάτικο δέντρο μας από τη σοφίτα ή την αποθήκη μας να μη διαπιστώσουμε ότι … δεν μοιάζει και τόσο με δέντρο πια, αφού το φύλλωμα δεν θυμίζει βελόνες έλατου αλλά είναι πατικωμένο, ακατάστατο και μπερδεμένο. Προσοχή λοιπόν ώστε ό,τι και να διαλέξουμε να το μεταχειριστούμε σωστά για να το έχουμε για καιρό.

Ύψη

Τα δέντρα που τοποθετούνται στο δάπεδο κυμαίνονται σε ύψος από ψηλά ως πολύ ψηλά, δηλαδή μεταξύ 1,80 και 2,70 m. Φυσικά όσα θα πούμε ισχύουν και για τα πιο μικρά δέντρα, που είναι εξάλλου επιλογή αρκετών από μας.

Διαλέξτε το δικό σας ανάλογα με το μέγεθος του χώρου όπου θα τοποθετηθεί, την εντύπωση που θέλετε να δημιουργήσετε και τη χρήση που θα κάνετε. Αν π.χ. δεν το στολίζετε εσείς επειδή ας πούμε ζείτε σε κάπως «θεσμικό» ή επαγγελματικό περιβάλλον με μεγάλους χώρους όπου τη διακοσμητική δουλειά κάνουν κάποιοι ειδικοί, τότε μπορεί να επιλέξετε ένα ψηλό δέντρο. Αυτό θα στολιστεί ίσως με τη βοήθεια μιας σκάλας ή άλλου εξοπλισμού.

Αντίθετα, αν πρόκειται για το σπίτι, όπως ισχύει για τους περισσότερους, τότε φροντίζουμε να επιλέξουμε το ύψος έτσι ώστε να φτάνουμε άνετα να στολίσουμε το δέντρο μας με ασφάλεια, χωρίς πολύ κόπο. Ταυτόχρονα λαμβάνουμε υπόψη και το μέγεθος του συγκεκριμένου χώρου, μεγαλύτερα δέντρα δηλαδή για μεγαλύτερους χώρους.

Μία ακόμη λέξη. Προσέξτε τα κλαδιά. Αυτά μπορεί να είναι «καρφωτά» η με μεντεσέ. Τα πρώτα τοποθετούνται απο εσάς αφού στηθεί το δέντρο στο δάπεδο. Τα δεύτερα είναι πιο βολικά αφού «ανοίγουν» καθώς το δέντρο τοποθετείται κάτω.

Σχήμα

Εδώ ανεβαίνει το ενδιαφέρον: πως θα δείχνει το στολίδι μας. Το δέντρο μας λοιπόν μπορεί να είναι α) στενό (οι ειδικοί … ελληνοπρεπώς το αποκαλούν slim), β) να ανοίγει λίγο προς τα κάτω σχηματίζοντας ένα σχετικά στενό κώνο (medi-slim κατά τους ειδικούς) ή γ) bull να ανοίγει δηλαδή έντονα προς τα κάτω σχηματίζοντας ένα μεγάλο κώνο.

Αν και η κλασσική επιλογή εδώ είναι το bull, ας θυμόμαστε πάντα ότι η πλέον κλασσική επιλογή είναι το καλό γούστο: κοιτάξτε λοιπόν να ταιριάζει το δέντρο με τον χώρο σας για να απολαύσετε πραγματικά την επιλογή σας.

 

Διακόσμηση ενσωματωμένη

Το δέντρο σας μπορεί να είναι τεχνητά «χιονισμένο» ή όχι. Αν επιλέξετε να είναι, τότε διαλέξτε μεταξύ βαφτού χιονιού και flocked που είναι σταθερό, ανάγλυφο υλικό που μοιάζει έντονα με χιόνι.

Ενσωματωμένα μπορεί να είναι και τα λαμπάκια του. Θα το πείτε Pre-Light ή Pre-Lit, ζητώντας το από τους ειδικούς. Αυτή είναι μία επιλογή που, εφόσον την κάνετε, επιτρέπει να συγκεντρωθείτε στις πιο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: πρόσθετα φωτάκια που δίνουν κάποιο ειδικό τόνο, στολίδια κάθε είδους κ.λ.π.

Το ίδιο πρέπει να προσέξετε τους καρπούς του δέντρου, τα κουκουνάρια δηλαδή. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται στο δέντρο ή όχι και οι επιλογές που υπάρχουν στην αγορά είναι σχεδόν όλες πολύ καλές από πλευράς εντυπώσεως.

Διακόσμηση πρόσθετη

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ο φωτισμός και τα στολίδια. Ο φωτισμός είναι δύο ειδών ανάλογα με το χρώμα: παγωμένος που ταιριάζει καλύτερα στα πιο «χιονισμένα» δέντρα και «ζεστός» που ταιριάζει στα πιο πράσινα. Ο ζεστός μπορεί να είναι φωτισμός GS (σύμφωνα πάντα με την ορολογία των ειδικών) που πραγματικά αναδίδει και αρκετή ζέστη στην ατμόσφαιρα ή led που δεν αναδίδει θερμότητα. Επίσης, σημασία έχει το πως ρευματοδοτούνται τα φώτα του δέντρου. Επιλέξτε αν θα αγοράσετε φωτισμό που μπαίνει απλά στην πρίζα ή αν θα έχει και μετασχηματιστή (κάτι που αφαιρεί τον κίνδυνο του ρεύματος και ταιριάζει σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους). Στην αγορά υπάρχουν επίσης και σειρές με φώτα που λειτουργούν με μπαταρία.

Από τα στολίδια – που είναι πάντα θέμα προσωπικής προτίμησης – αξίζει να αναφερθούμε στις γιρλάντες. Αυτές έχουν τις περισσότερες φορές σταθερό μήκος γύρω στα 2,70 m. και για το υλικό τους ισχύει ότι ισχύει και για τα δέντρα μπορεί δηλαδή να τσαλακώνονται η να είναι από ατσαλάκωτο υλικό.

 

Ολόκληρο ή … μισό

Πολλοί θα αιφνιδιαστούν αν τους πεις ότι μπορούν να τοποθετήσουν ένα … μισό χριστουγεννιάτικο δέντρο ή ακόμη και ένα τέταρτο δέντρου. Αυτό είναι στην κυριολεξία μισό δέντρο που τοποθετείται με την «πλάτη» στον τοίχο, το γυαλί ή μια οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια, επιτρέποντας μάλιστα στον φωτισμό του να κάνει και απίστευτο εφέ πάνω στην επιφάνεια.

Αυτή είναι μια πολύ καλή επιλογή σε μια εποχή που οι απαιτήσεις του χώρου και της αισθητικής επιβάλλουν πολλές φορές τολμηρές και ευρηματικές λύσεις.

Τέλος, έτσι για να αιφνιδιάσουμε περισσότερο θα πούμε ότι το ίδιο ισχύει για τα δέντρα που μπορεί να τοποθετηθούν … ανεστραμμένα, είτε αναρτημένα από κάποιο γάντζο είτε τοποθετημένα επάνω σε βάση. Αν η επιλογή του ανάστροφου δέντρου σας φαίνεται περίεργη ή πολύ τολμηρή, τότε φανταστείτε ένα δέντρο ή περισσότερα, αναρτημένα ανάποδα από την οροφή σαν … πολυέλαιοι – ώστε να φαίνεται όλη η διακόσμησή τους από κάτω – και την πραγματικά ξεχωριστή, αξέχαστη εντύπωση που θα κάνουν στους καλεσμένους της παραμονής.

Μισό ή ολόκληρο, όρθιο ή ανεστραμμένο, ένα είναι σίγουρο για το δέντρο σας: τώρα … που τα μάθατε όλα, το δέντρο σας θα είναι «μεγάλο». Και ό,τι χρειαστείτε θα το βρείτε στο Echo Deco μας. Εμείς ευχόμαστε τα καλύτερα και πιο φωτεινά Χριστούγεννα για όλους, μα όλους.

Όπως και να το δεις… είναι INNOSTAT