Πρίγκιπας Παύλος – Μαρί Σαντάλ: Το πάρτι του Νιάρχου και το συνοικέσιο

Συντάκτης: Newsroom

19 Ιουνίου 2024 17:30

Πρίγκιπας Παύλος – Μαρί Σαντάλ: Πώς οι δυο τους έγιναν ζευγάρι και ποιος έκανε το συνοικέσιο

Ο πρίγκιπας Παύλος, γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄ και της Άννας Μαρίας, γεννήθηκε στο Τατόι το 1967 και παντρεύτηκε την Μαρί Σαντάλ Μίλερ το 1992.

Η Μαρί Σαντάλ, Αμερικανίδα κληρονόμος και σχεδιάστρια μόδας, έχει γίνει αγαπημένη προσωπικότητα στην Ελλάδα για το φιλικό και κοσμοπολίτικο της προφίλ.

Το ζευγάρι έχει πέντε παιδιά: την Ολυμπία, τον Κωνσταντίνο-Αλέξιο, τον Αχιλλέα, τον Οδυσσέα-Κίμωνα και τον Αριστείδη-Σταύρο.

Ο γάμος τους το 1992 στην Αθήνα ήταν ένα λαμπερό γεγονός που συγκέντρωσε βασιλικές οικογένειες από όλο τον κόσμο.

Πώς όμως έγινε το πρώτο βήμα για αυτό τον γάμο;

Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου, «Μαρί – Σαντάλ: Παρ΄ολίγον βασίλισσα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη, όλα ξεκίνησαν με ένα συνοικέσιο σε πάρτι του Νιάρχου στη Νέα Ορλενάνη.

«Οκτώβριος του 1994. Η πιο γλυκιά εποχή του έτους ανάμεσα στους θερινούς καύσωνες και στα χειμωνιάτικα χιόνια.  (…)

Αυτή την εποχή της μελαγχολικής γαλήνης που έρχεται μετά το ξεφάντωμα του καλοκαιριού ο εφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος κάνει δώρο μία ιδιαίτερη εκδήλωση στον πρωτότοκο για του Φίλιππο για να εορτάσει την τεσσαρακοστή επέτειο των γενεθλίων του.

Αυτή την εποχή της μελαγχολικής γαλήνης που έρχεται μετά το ξεφάντωμα του καλοκαιριού ο εφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος κάνει δώρο μία ιδιαίτερη εκδήλωση στον πρωτότοκο για του Φίλιππο για να εορτάσει την τεσσαρακοστή επέτειο των γενεθλίων του.

…Η εκδήλωση θα διαρκέσει τρεις ολόκληρες ημέρες, από την 21η έως την 23η Οκτωβρίου του 1994, στη Νέα Ορλεάνη.

Μία, λοιπόν, από τις προσκλήσεις για τα γενέθλια του Φιλίππου Νιάρχου έχει λάβει και η δεσποινίς Μαρί-Σαντάλ Μίλλερ, 26 ετών, νεαρή φοιτήτρια της Σχολής της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η Μαρί-Σαντάλ Μίλλερ είναι γνωστή στους κοινωνικούς κύκλους της Νέας Υόρκης και έχει παρουσία σε διάφορες εκδηλώσεις της Νξεχωρίζει, εκτός των άλλων, και για την κομψότητά της.

Κανονικά θα έπρεπε να ενθουσιαστεί στην ιδέα της συμμετοχής της στην εκδήλωση της Νέας Ορλεάνης. Εν τούτοις δεν δελεάζεται από την πρόσκληση στην εορτή.

Η πρώτη αντίδρασή της είναι αρνητική! Όχι, δεν θα πάει στην Νέα Ορλεάνη! Προφανώς υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που δικαιολογεί την απόφαση να μην παραστεί σε μια εκδήλωση εκλεκτών προσκεκλημένων με εγγυημένη ατμόσφαιρα χαράς, χορού και μουσικής μέχρι πρωίας! Ιδού, λοιπόν, πώς εξηγείται η αρνητική στάση της Μαρί-Σαντάλ Μίλλερ.

Δύο χρόνια πριν, το 1992, η μεγαλύτερη αδελφή τής Μαρί-Σαντάλ, η Πία, παντρεύτηκε τον Κρίστοφερ Γκεττύ, εγγονό που πολυεκατομμυριούχου Ζαν-Πωλ Γκεττύ.

Τον Κρίστοφερ Γκεττύ είχε συστήσει στους Μίλλερ για μέλλοντα σύζυγο της Πία ο Έλληνας τραπεζίτης και επενδυτής κεφαλαίων της Νέας Υόρκης Αλέκος Παπαμάρκου.

Μετά την πρώτη επιτυχία του στον… κλάδο των συνοικεσίων ο Αλέκος Παπαμάρκου κρίνει ότι το πάρτυ του Νιάρχου στην Νέα Ορλεάνη δίνει την ευκαιρία για να τεθούν οι βάσεις ενός δεύτερου παραμυθένιου γάμου.

Ο Παπαμάρκου έχει επιλέξει τον νέο υποψήφιο γαμπρό που θέλει να προτείνει για σύντροφο της Μαρί-Σαντάλ και εξασφαλίζει να σταλούν προσκλήσεις και στους δύο.

Η Μαρί-Σαντάλ όμως δεν επιθυμεί να συναντήσει τους προτεινόμενους από τον Αλέκο Παπαμάρκου υποψηφίους γαμπρούς.

«Ο Αλέκος με είχε επιλέξει για σύντροφο του Παύλου», αφηγείται ύστερα από μερικά χρόνια η Μαρί-Σαντάλ. «Δεν ήθελα να πάω. Ήξερα ότι επρόκειτο για ένα μεγάλο συνοικέσιο επειδή ο Αλέκος μού έλεγε επί εβδομάδες ότι γνώριζε το άριστο πρόσωπο για μένα. Και δεν ένοιωθα άνετα να είμαι δεδομένη…».

Ο Παπαμάρκου όμως δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά του. Γίνεται φορτικός. Τηλεφωνεί επανειλημμένα για να πείσει την Μαρί-Σαντάλ να δεχθεί την πρόσκληση του Νιάρχου.

Τελικά, η Μαρί- Σαντάλ, για να τον ξεφορτωθεί, του λέει ότι δέχεται να τον συναντήσει στο αεροδρόμιο για να πάνε μαζί στην Νέα Ορλεάνη. Σκοπός της είναι να του τηλεφωνήσει αργότερα και να ματαιώσει το ραντεβού! Ο Παπαμάρκου όμως μαντεύει την πρόθεση της Μαρί-Σαντάλ και δεν… απαντάει στα τηλεφωνήματά της!

Και αφού δεν υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσει μαζί του, η Μαρί-Σαντάλ αναγκάζεται να πάει στο αεροδρόμιο και να ταξιδέψει με τον Παπαμάρκου για την Νέα Ορλεάνη!

«Προσπάθησα να ξεφύγω», θα διηγηθεί αργότερα η Μαρί-Σαντάλ, «αλλά ο Αλέκος δεν απάντησε ποτέ στα τηλεφωνήματά μου. Είχαμε δώσει ραντεβού στο αεροδρόμιο. Έτσι αναγκάστηκα τελικά να πάω. Δανείστηκα ένα μπλε ταγιέρ Σανέλ της μητέρας μου και ήμουν θεά!».

Δεν ξεκινάει για την Νέα Ορλεάνη με ενθουσιασμό η Μαρί-Σαντάλ. Πώς να νοιώθει άνετα τη μετάβαση σε… ραντεβού στα τυφλά; Η Μαρί-Σαντάλ Μίλλερ έχει μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα, ώστε να επιτρέπει να ρυθμίζει την ζωή της ένα τρίτο πρόσωπο.

Στο κάτω-κάτω όμως δεν είναι υποχρεωμένη και να εγκρίνει τον υποψήφιο! Ποιος, όμως, είναι αυτός ο υποψήφιος γαμπρός που σύμφωνα με τον Παπαμάρκου ταιριάζει στην Μαρί-Σαντάλ; Ο Αλέκος Παπαμάρκου ξέρει ότι το πρώτο βήμα για να επιτύχει το συνοικέσιο είναι να εγκρίνει τον υποψήφιο ο πατέρας της νύφης.

Γνωρίζει επίσης την αδυναμία που έχει η οικογένεια Μίλλερ στους τιτλούχους της Ευρώπης. Σε αυτό το χώρο των γαλαζοαίματων έχει αναζητήσει τον νέο γαμπρό για την θυγατέρα της φιλικής του οικογένειας Μίλλερ.

Και αυτή την φορά βρίσκει διαμάντι! Δεν προτείνει έναν οποιο- δήποτε άγνωστο τιτλούχο από κάποιο γερμανικό κρατίδιο, τη Θουριγγία, την Πομερανία ή την Σαξονία-Άνχαλντ, αλλά έναν πρίγκιπα με βασιλικό γενεαλογικό δέντρο που ξεκινάει τον llo αιώνα:

Τον διάδοχο Παύλο, πρίγκιπα της Ελλάδος και της Δανίας, συγγενή με σχεδόν όλους τους Βασιλικούς Οίκους της Ευρώπης! Η αδελφή της μητέρας του Παύλου είναι η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας, η αδελφή του πατέρα του είναι η Σοφία, βασίλισσα της Ισπανίας, ο Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος είναι γιος του πρίγκιπα Ανδρέα, αδελφού του βασιλέως Κωνσταντίνου Α’ και θείος του βασιλέως Κωνσταντίνου Β΄, πατρός του Παύλου!

Πιο γαλαζοαίματους συγγενείς δεν θα μπορούσε να βρει ο Παπαμάρκου! Ο Παύλος είναι 27 ετών. Γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1967, αλλά μεγάλωσε στην Ρώμη και το Λονδίνο όπου είχε εγκατασταθεί η Βασιλική Οικογένεια της Ελλάδος μετά το ατυχές κίνημα για την ανατροπή της Χούντας τον Δεκέμβριο του 1967.

Όταν τελειώνει την Μέση Εκπαίδευση στο Ελληνικό Κολλέγιο, που ίδρυσε ο πατέραςτου στο Λονδίνο, ο Παύλος μεταβαίνει το 1984 στην Αμερική και σπουδάζει στο Armand Hammer United World Center, West Montezuma.

Επιστρέφει στο Λονδίνο και εισέρχεται στην Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Sandhurst, όπου υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία και αποφοιτάει το 1989 με τον βαθμό του λοχαγού των Royal Scots Dragon Guards.

Μεταβαίνει στην συνέχεια στην Ουάσινγκτον, όπου παίρνει πτυχίο Bachelor στον τομέα Foreign Policy του Πανεπιστημίου Georgetown, όπου συνεχίζει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον ίδιο τομέα, συγκατοικώντας με τον πρώτο του εξάδελφο, πρίγκιπα Φελίπε, διάδοχο του ισπανικού Θρόνου.

Πιο επιτυχημένη επιλογή υποψηφίου γαμπρού δεν θα μπορούσε να συστήσει στους Μίλλερ ο Αλέκος Παπαμάρκου. Γι’ αυτό και επέμεινε τόσο πολύ να πείσει την Μαρί-Σαντάλ να μεταβεί οπωσδήποτε στην Νέα Ορλεάνη.

Ο Παύλος, από το άλλο μέρος, δε έχει κανένα λόγο να αρνηθεί την πρόσκληση του Νιάρχου. Ο δύο οικογένειες συνδέονται φιλικά και επί βασιλείας του παππού του Παύλου η βασίλισσα Φρειδερίκη βάφτιζε τα πλοία του Νιάρχου.

Την Μαρί-Σαντάλ την έχει γνωρίσει πριν από δύο χρόνια στην Ελβετία, αλλά η γνωριμία τους δεν είχε καμιά συνέχεια και ούτε θα είχε κάποια αντίρρηση να την συναντήσει και πάλι. Αφού, λοιπόν, ο Αλέκος Παπαμάρκου εξασφάλισε την μετάβαση της Μαρί-Σαντάλ στην Νέα Ορλεάνη, φροντίζει πλέον να εξελιχθούν σωστά τα σχέδια που έχει κάνει για τον προσεχή γάμο των δύο νέων. Το βράδυ που δίνεται το πάρτυ για τα γενέθλια του Φιλίππου Νιάρχου η Μαρί-Σαντάλ, κομψοτάτη και πανέμορφη κατεβαίνει από την σουίτα της στο λόμπυ του ξενοδοχείου, για μεταβεί στον χώρο όπου πραγματοποιείται η γιορτινή εκδήλωση.

Εκεί χαιρετάει μερικούς από τους προσκεκλημένους που γνωρίζει και συναντάει τον Παύλο. Ο Αλέκος Παπαμάρκου παρακολουθεί διακριτικά την συνάντηση των δύο νέων.

– Καλησπέρα. Είμαι η Μαρί-Σαντάλ.
-Καλησπέρα. Είμαι ο Παύλος.

Η πρώτη επαφή. Η πρώτη εντύπωση. Η Μαρί-Σαντάλ δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη από την γνωριμία της. Ο Παύλος είναι ψηλός, γυμνασμένος, λυγερός, κομψός, με καλούς τρόπους, με ωραίο χαμόγελο και ανεπιτήδευτος. Είναι και πρίγκιψ!

Γιατί να μην είναι αυτός το πριγκιπόπουλο του παραμυθιού που περιμένει κάθε κοπέλα; Δεν διαφεύγει της προσοχής της, εξάλλου, ότι ο νέος αυτός την κοιτάζει με θαυμασμό. Να ανέβασε άραγε τους σφυγμούς η καρδιά της με το πρώτο κιόλας βλέμμα;

Προφανώς και ο Παύλος εντυπωσιάζεται από την ωραία, αυτή λεπτή και κομψή νέα, όπως θα ομολογήσει αργότερα: «Ο Αλέκος δεν είχε φροντίσει μόνο να μένουμε και οι δύο στο ίδιο μέρος αλλά μάς είχε βάλει σε διπλανά καθίσματα στο τραπέζι», αφηγείται ο Παύλος.

«Ήμουν εντελώς γοητευμένος. Δεν είμαι ο τύπος που είχε κοπέλες και κρυφές σχέσεις. Είχα πάντα μία κοπέλα και από αυτήν περνούσα στην επόμενη. Αλλά όταν είδα την Μαρί-Σαντάλ είπα: “Αυτήν έψαχνα να βρω. Είχε δίκιο ο Αλέκος”».

Η βραδιά είναι μαγευτική. Η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή, οι συνδαιτυμόνες είναι χαρούμενοι. Τα εδέσματα είναι ιδιαίτερα επιλεγμένα. Η σαμπάνια ρέει άφθονη. Τα «χρόνια πολλά» στον εορτάζονται είναι βγαλμένα από την καρδιά όλων των προσκεκλημένων, που εύχονται στον Φίλιππο Νιάρχο κάθε ευτυχία: «Happy birthday Philip»!

Μέσα σ’ αυτή την μαγική ατμόσφαιρα ο Παύλος και η Μαρί-Σαντάλ ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλον. Έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για το παρελθόν και για το παρόν τους, για τις σπουδές και για τα χόμπυ τους, για τα ταξίδια και για τις διακοπές τους.

Ο Παύλος και η Μαρί-Σαντάλ πρέπει να νιώθουν ήδη σαν παλιοί φίλοι. Αστειεύονται, σοβαρεύονται, και προφανώς ερωτεύονται! Από το βράδυ αυτό της Νέας Ορλεάνης ο Παύλος και η Μαρί-Σαντάλ πρέπει να διαισθάνονται ότι στο βιβλίο της ζωής τους η Μοίρα έχει γράψει ότι δεν θα χωρίσουν ποτέ. «Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Ήξερα πως ήταν ο άνδρας που θα παντρευόμουν», θυμάται η Μαρί-Σαντάλ.»