Ρόμαν Πολάνσκι: «Φταίω και η οικογένειά μου πληρώνει το τίμημα μισό αιώνα αργότερα»

Δημοσιεύθηκε: 13 Δεκεμβρίου 2019 14:40
Ρόμαν Πολάνσκι: «Φταίω και η οικογένειά μου πληρώνει το τίμημα μισό αιώνα αργότερα»

Την πρώτη του συνέντευξη μετά τις νέες σοβαρές καταγγελίες εις βάρος του παραχώρησε ο Ρόμαν Πολάνσκι, με την οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χτύπησε και βίασε τη Γαλλίδα φωτογράφο Βαλεντίν Μονιέ στο σαλέ του στη Σουηδία το 1975.
«Προφανώς και δεν έχω καμία ανάμνηση για αυτό το περιστατικό, επειδή είναι ψέμα», είπε ο διάσημος σκηνοθέτης στο «Paris Match», συμπληρώνοντας ότι, όπως φαίνεται, δεν είναι πλέον αρκετά δραματικό να τον κατηγορεί κάποιος απλώς για βιασμό, πρέπει να προσθέτει κι άλλες λεπτομέρειες. «Δεν χτυπάω γυναίκες» τόνισε ο Πολάσνκι αναφορικά με όσα ισχυρίζεται εις βάρος του η Γαλλίδα φωτογράφος.
Υπενθυμίζεται ότι η Μονιέ (που ήταν 18 χρόνων και εργαζόταν ως μοντέλο την εποχή της φερόμενης επίθεσης) περιέγραψε πρόσφατα στην «Le Parisien» πώς ο σκηνοθέτης τη χτύπησε και τη βίασε στο σαλέ του, ενώ προσπάθησε να της δώσει και ένα χάπι για να κάμψει τις αντιστάσεις της. Πρόκειται για μια καταγγελία που ο ίδιος ο Πολάνσκι χαρακτηρίζει γελοία και παντελώς ψευδή.
Στη συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η «Guardian», ο σκηνοθέτης (που το 1977 παραδέχτηκε την ενοχή του για παράνομο σεξ με τη 13χρονη τότε Σαμάνθα Γκέιμερ και κατόπιν διέφυγε από τις ΗΠΑ για να γλιτώσει την καταδίκη) μίλησε για την επιμονή των ΜΜΕ να τον «παρουσιάζουν σαν τέρας». Επίσης έριξε μερίδιο της ευθύνης για τα «βάσανά» του στον… Χάρβεϊ Γουάινστιν, λέγοντας ότι ο παραγωγός ξεκίνησε μια εκστρατεία λασπολογίας εναντίον του το 2003, προκειμένου να μειώσει τις πιθανότητές του να κερδίσει Όσκαρ για τον «Πιανίστα».
Σύμφωνα με τον Πολάνσκι, ο Γουάινστιν προωθούσε με αθέμιτα μέσα τη δική του ταινία «Σικάγο», που την ίδια χρονιά κέρδισε έξι βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Καλύτερης Ταινίας.
«Εκείνος ξέθαψε την υπόθεσή μου με τη Σαμάνθα Γκέιμερ που είχε συμβεί 26 χρόνια πριν, για την οποία πλέον δεν ενδιαφερόταν κανείς», είπε ο Πολάνσκι στο «Paris Match». O «Πιανίστας» του Πολάνσκι απέσπασε τελικά τρία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και εκείνο για την Καλύτερη Σκηνοθεσία.
Ερωτηθείς εάν αισθάνεται πως έχει αδικηθεί όσον αφορά στην υπόθεση της αποπλάνησης της 13χρονης, την οποία ομολόγησε ο ίδιος το 1977, ο Πολάνσκι είπε ότι «για χρόνια προσπαθούν να με παρουσιάσουν σαν τέρας». Κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι τον αντιμετωπίζουν με απίστευτη αγριότητα. «Αρπάζουν κάθε καινούργια ψευδή καταγγελία, όσο παράλογη κι αν είναι, γιατί τους επιτρέπει να αναφέρουν αυτήν την ιστορία. Είναι σαν μια κατάρα που συνεχίζει να επιστρέφει και δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτό».
Ωστόσο, όπως είπε, ο ίδιος έχει πλέον «συνηθίσει στα ψέματα» καθώς με τα χρόνια έχει γίνει «χοντρόπετσος». Αυτό που συνεχίζει να τον πληγώνει είναι οι επιπτώσεις αυτής της υπόθεσης στα παιδιά του και τη γυναίκα του, την ηθοποιό Εμανουέλ Σενιέ. «Υποφέρουν τρομερά. Δέχονται προσβολές και απειλές στα social media». «Φυσικά και φταίω εγώ. Το 1977 έκανα ένα λάθος και η οικογένειά μου πληρώνει το τίμημα μισό αιώνα αργότερα», είπε ο 86χρονος στο περιοδικό.