ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ – ΠΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ – Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης Ορθοπαιδικός Χειρουργός

29 Μαρτίου 2019 17:12

ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ – ΠΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ

Υπάρχουν ενεργητικά & εν δυνάμει ενεργητικά ηλεκτρονικά υποβοηθούμενα συστήματα με εξατομικευμένες τεχνικές για την μερική ή ολική αντικατάσταση των αρθρώσεων γόνατος και ισχίου ανάλογα πάντα με τη βλάβη και την λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Ο Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης , Δ/ντής της Κλινικής Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής γόνατος & ισχίου του METROPOLITAN GENERAL, πιστοποιημένος διεθνώς στις ρομποτικές ορθοπαιδικές επεμβάσεις, μας εξηγεί το “ φαινόμενο” Robot στην Ορθοπαιδική.

Τι ζητά ο ασθενής από τον θεράποντα ιατρό του ? Αρχικά , να περπατάει , να δραστηριοποιείται φυσιολογικά , να μην πονάει , να μην φοβάται για φλεγμονές και μολύνσεις, να γυρίσει γρήγορα στο σπίτι του ,να μην φορτωθεί με φάρμακα, να αυτοεξυπηρετείται με άνεση και να μην επιβαρύνει τους οικείους του.

Αυτές όλες λοιπόν τις απαιτήσεις δεν μπορεί να τις καλύψει η παραδοσιακή συμβατική ολική ή μερική αρθροπλαστική, που όλοι μας βέβαια εκτελούσαμε υποχρεωτικά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η τεχνολογία έχει κατακτήσει όλους τους τομείς της ζωής μας , δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μένουμε πίσω επιστημονικά, όταν η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κινείται με ταχύτητες φωτός και εξασφαλίζει στον ασθενή μακρο-βιωσιμότητα των μοσχευμάτων και άμεση κινητοποίηση.

Η ορθοπαιδική εξελίσσεται και πάντα προς όφελος του ασθενούς που πάσχει και επιθυμεί να ζήσει με ποιότητα ,αντιμετωπίζοντας χωρίς άγχος την χειρουργική επέμβαση που απλά για λίγες ημέρες θα τον βγάλει από την καθημερινότητά του.

Η ρομποτική παρουσία εξασφαλίζει ακρίβεια, ταχύτητα και ασφάλεια.

Βοηθά τον χειρουργό να εκτελέσει την πράξη χωρίς επιπλοκές δίνοντάς του τη δύναμη που το απλό ανθρώπινο μάτι και χέρι ,σε νορμάλ συνθήκες ,δεν μπορεί να έχει.

Η διαδικασία της επέμβασης ξεκινάει με τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων της άρθρωσης, με ειδικό λογισμικό , όπου δημιουργείται ένα  τρισδιάστατο μοντέλο  (3D) στον υπολογιστή του συστήματος, πάνω στο οποίο ο χειρουργός βασίζεται, δημιουργώντας ένα εξατομικευμένο προεγχειρητικό και διεγχειρητικό πλάνο.

Η εμπειρία και ο χειρουργικός χρόνος του χειρουργού διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην ασφάλεια της ρομποτικής διαδικασίας. Δυστυχώς η ρομποτική δεν είναι κατάλληλη για όλους τους χειρουργούς, θέλει γρήγορο χέρι, ενώ είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς.

Η επέμβαση ξεκινάει με ειδικού τύπου αναισθησία, χρησιμοποιώντας φάρμακα χαμηλής τοξικότητας και πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί προσπέλαση ελάχιστης επεμβατικότητας ( M.I.S) για την αποκάλυψη της άρθρωσης.

Η τομή δεν ξεπερνά τα 6 εκατοστά, δεν χάνεται αίμα και δεν τραυματίζονται οι ιστοί. Δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικά ράμματα κάνουμε πλαστική συρραφή και δεν ακολουθείται διαδικασία κοπής ραμμάτων.

Επειδή ρομποτικά υπάρχει η βεβαιότητα της  ακριβούς τοποθέτησης και ευθυγράμμισης των υλικών, με αποκατάσταση του μηχανικού άξονα φόρτισης και εξισορρόπησης των φορτίων του σώματος , ο ασθενής μπορεί να προβεί σε ταυτόχρονη αντικατάσταση δύο αρθρώσεων , όταν δεν υπάρχουν απαγορευτικές συνοδές παθήσεις.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής ορθοπαιδικής χειρουργικής.

 • έχουμε εξατομικευμένο τρισδιάστατο σχεδιασμό της επέμβασης

 • ρομποτικά ή ηλεκτρονικά υποβοηθούμενη προετοιμασία των οστικών δομών εμφύτευσης

 • αποφυγή θρομβοεμβολικών επεισοδίων, αφού δεν χρησιμοποιούνται ενδομυελικοί οδηγοί

 • ελαχιστοποίηση περιεγχειρητικών επιπλοκών

 • το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα στο χειριστή –χειρουργό να προβεί σε τροποποιήσεις στο προεγχειρητικό πλάνο, κατά τη διάρκεια της επέμβασης , όπου αυτός κρίνει απαραίτητο.

 • τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με απόλυτη ακρίβεια, με αποτέλεσμα άριστη λειτουργικότητα και φυσική αίσθηση της άρθρωσης (ιδιοδεκτικότητα)

 • ελάχιστη παρεμβατικότητα χωρίς τραυματισμό τενόντων και μυών

 • καμιά παροχέτευση

 • άμεση κινητοποίηση (4-5 ώρες μετεγχειρητικά)

 • ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο (1-2 μόλις ημέρες )

 • ελάχιστα φάρμακα για τον πόνο

 • αποφυγή επίπονων προγραμμάτων φυσιοθεραπείας 

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο χειρουργός είναι αυτός που κατευθύνει τη επέμβαση.

Ο ασθενής από τον χειρουργό του θα παραλάβει για το προσωπικό του αρχείο ,κατά την έξοδό του από την κλινική έναν πλήρη φάκελο σε ηλεκτρονική ή μη μορφή που θα περιέχει τις πληροφορίες για την επέμβαση , το είδος , την τεχνική και το υλικό.

Το σύστημα προϋποθέτει καμπύλη εκμάθησης και αρμονική συνεργασία χειριστή-χειρουργού, γι αυτό και η επέμβαση εκτελείται μόνο από καταρτισμένους και πιστοποιημένους Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς.

Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης , MD,Msc, Phd

Δ/ντης Ορθοπαιδικής κλινικής METROPOLITAN GENERAL

Τηλ. Επικοινωνίας : 2107786868 /2106502169