Ρούλα Πισπιρίγκου: Παραμένει στη φυλακή για άλλους 6 μήνες

Συντάκτης: Newsroom

23 Φεβρουαρίου 2023 14:31

Ρούλα Πισπιρίγκου: Παραμένει στη φυλακή για άλλους 6 μήνες

Για ένα ακόμη εξάμηνο παρατάθηκε η προσωρινή κράτηση της Ρούλας Πισπιρίγκου, καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο είπε «όχι» στην έξοδό της από τη φυλακή και την αντικατάσταση της κράτησής της με περιοριστικούς όρους. «Το δικαστήριο αποφασίζει ομόφωνα την παράταση της προσωρινής κράτησης της κατηγορούμενης μέχρι τη συμπλήρωση του 18μηνου», ανέφερε η πρόεδρος της έδρας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου «έληγε» το 12μηνο προσωρινής κράτησής της, ενώ έχει κριθεί προφυλακιστέα και για την υπόθεση θανάτων των άλλων δύο παίδων της, της Μαλένας και Ίριδας.

Η πρόταση της εισαγγελέως για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την παράταση της προσωρινής κράτησης της 34χρονης από την Πάτρα λέγοντας πως «το αδίκημα για το οποίο κρατείται προβλέπει μέχρι και ισόβια κάθειρξη και μπορεί να παραταθεί η προσωρινή κράτηση μέχρι το ανώτατο όριο των 18 μηνών».

«Κάτι δεν μας άρεσε»: Ανεξήγητο το επεισόδιο που οδήγησε τη Τζωρτίνα σε τετραπληγία

«Αναπάντεχο» και «ανεξήγητο» χαρακτήρισε σήμερα το επεισόδιο που οδήγησε τη μικρή Τζωρτζίνα Δασκαλάκη σε εγκεφαλοπάθεια, η διευθύντρια του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου της Πάτρας κυρία Μαρία Ηλιοπούλου καταθέτοντας ως μάρτυρας στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στη δίκη για την υπόθεση θανάτου του παιδιού με κατηγορούμενη την ίδια του την μητέρα, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η μάρτυρας δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων από την έδρα αλλά και από τον συνήγορο της κατηγορουμένης Αλέξη Κούγια σχετικά με το επεισόδιο που εμφάνισε η 9χρονη αλλά επέμεινε πως το κοριτσάκι ήταν πολύ καλά και πως τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη. Μάλιστα ανέφερε ότι οι εξετάσεις που έγιναν στο παιδί όταν εισήχθη με «σπασμούς» στο νοσοκομείο, όπως τους είχε πει η μητέρα του, ήταν απολύτως φυσιολογικές και δεν έδειχναν ανεβασμένες τιμές, όπως συμβαίνει μετά από τέτοια περιστατικά. «Κάτι δεν μας άρεσε. Δεν έβγαινε κάτι στις εξετάσεις. Δεν υπήρχαν ενδείξεις για κάτι» είπε η μάρτυρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της για να προσθέσει: «Αν και θα επέστρεφε στο σπίτι το Σαββατοκύριακο, ήρθε η μαμά της και είπε ότι έκανε εμετό. Σκεφτήκαμε μήπως κόλλησε κάτι και είπαμε να το δούμε. Αν ήταν άλλο παιδάκι ίσως δεν το κάναμε, αλλά συγχωρέστε μου την έκφραση. Ήταν ένα υπερπολύτιμο παιδί, είχαν χαθεί άλλο δυο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου δικάζεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της κόρης της αλλά και για ανθρωποκτονία του παιδιού της στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η 34χρονη μητέρα δολοφόνησε την 9χρονη κόρη της με τη χορήγηση κεταμίνης μέσα στο «Αγλαΐα Κυριακύ» ενώ είχε αποπειραθεί να αφαιρέσει τη ζωή της και νωρίτερα μέσα στο «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο της Πάτρας τον Απρίλιο του 2021.

Αρχίζοντας την κατάθεσή της σήμερα στη δίκη η κ. Ηλιοπούλου είπε: «Ενημερώνομαι για όλα τα περιστατικά που μπαίνουν και μαζί με την ομάδα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα. Όταν ήρθε το παιδί ενημερώθηκα στις 8/4/2021 αμέσως. Επειδή είχε χάσει και τα αδελφάκια του είπαμε να το τρέξουμε, να κάνουμε γρήγορα όλες τις εξετάσεις. Μέσα στις πρώτες ώρες η Τζωρτζίνα είχε κάνει τις περισσότερες εξετάσεις, εξαιτίας της ευαισθησίας που είχαμε με το συγκεκριμένο παιδί».

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, εκείνη την περίοδο, λόγω της πανδημίας, τα μέτρα ήταν εξαιρετικά αυστηρά στο νοσοκομείο και εξ αυτού του λόγου επιτρέπονταν η είσοδος δεύτερου γονιού μόνο κατόπιν ελέγχου για covid. «Όταν ήρθε το παιδί η αιτία εισόδου ήταν η εκδήλωση σπασμών. Ήταν μια χαρά το παιδάκι».

Πρόεδρος: Αν έχει προηγηθεί επεισόδιο σπασμών, ο οργανισμός εμφανίζει κάποια συμπτώματα; Το βλέπουμε στις εξετάσεις του;

Μάρτυρας: Στο εγκεφαλογράφημα σίγουρα. Κάναμε δυο και ήταν φυσιολογικά.

Πρόεδρος: Πόσο μπορεί να κρατήσει ένα επεισόδιο;

Μάρτυρας: Μπορεί και 20-30 λεπτά αλλά αυτοί είναι οι κακοί σπασμοί…. Υπάρχουν οι πυρετικοί σπασμοί που κρατούν 1-2 λεπτά -για τους γονείς μοιάζει δεκάλεπτο- και το παιδάκι επανέρχεται.

Πρόεδρος: Μπορούν οι σπασμοί να προκληθούν από εφιάλτη;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Έγιναν αιματολογικές εξετάσεις; Προέκυψε κάποιο εύρημα;

Μάρτυρας: Όχι. Υπάρχει η εξέταση cpk που στους σπασμούς βλέπουμε να ανεβαίνει η τιμή. Εδώ δεν ήταν ανεβασμένη.

Πρόεδρος: Ποια είναι η συνήθης συμπεριφορά των γονέων;

Μάρτυρας: Οι περισσότεροι είναι πανικοβλημένοι και αγχωμένοι.

Πρόεδρος: Τι κάνουν δηλαδή;

Μάρτυρας: Η εικόνα μου είναι ότι αν μπορούσαν να μπουν με το αμάξι στα εξωτερικά ιατρεία, θα το έκαναν.

Πρόεδρος: Η κατηγορουμένη πως ήταν;

Μάρτυρας: Ήταν μια τυπική μαμά δίπλα στο παιδάκι της. Τίποτα το περίεργο.

Πρόεδρος: Πότε μάθατε για την ανακοπή;

Μάρτυρας: Όταν γινόταν η ανάνηψη.

Πρόεδρος: Είναι πιθανό; Πού εντάσσεται αυτό το επεισόδιο;

Μάρτυρας: Ήταν αναπάντεχο και ανεξήγητο. Το παιδί έβλεπε παιδικά. Έφαγε απ’ έξω. Τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη.

Εισαγγελέας: Όταν τα παιδιά κάνουν σπασμούς οι γονείς πως αντιδρούν;

Μάρτυρας: Πανικός. Τρέχουν απευθείας στο νοσοκομείο. Συνήθως όταν φτάνει πια το παιδί, είναι υπνηλικό μετά το επεισόδιο.

Συνέχισε ο Αλέξης Κούγιας.

Αλ. Κούγιας: Έχετε δει το παιδί ποτέ;

Μάρτυρας: Τέσσερις μέρες και το είδα μια φορά, την επόμενη από την ημέρα που ήρθε, καθισμένο στο κρεβάτι του.

Αλ. Κούγιας: Έχετε μάθει από τι πέθανε το παιδί; Ποια ήταν η γνωμάτευση του νοσοκομείου;

Μάρτυρας: Ο,τι ακούω στην τηλεόραση.

Αλ. Κούγιας: Είπατε ότι τίποτα δεν δικαιολογεί το επεισόδιο που ξεκίνησε από καρδιακή ανακοπή και κατέληξε σε εγκεφαλοπάθεια. Καρδιολόγος το είδε;

Μάρτυρας: Όχι δεν το είδε. Παιδοκαρδιολογος υπάρχει μια στην Πάτρα….. Κλείσαμε το ραντεβού και μας είπε ότι είχε δει το παιδί κάποια στιγμή.

Αλ. Κούγιας: Τους γονείς πόσες φορές τους είδατε;

Μάρτυρας: Την κατηγορούμενη μια φορά που είδα το παιδί και τον κ. Δασκαλακη ποτέ.

Αλ. Κούγιας: Είστε κατηγορηματική ότι δεν συνέβη τίποτα που θα οδηγούσε το παιδί στο επεισόδιο;

Μάρτυρας: Έγιναν δύο καρδιογραφήματα, τόσες εξετάσεις…

Πηγή: Πρώτο Θέμα