Σατσίν Λίτλφεδερ: «Έφυγε» η Ινδιάνα που αρνήθηκε να παραλάβει το Όσκαρ του Μάρλον Μπράντο

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

3 Οκτωβρίου 2022 11:45

Η Σατσίν Λίτλφεδερ, η Ινδιάνα ακτιβίστρια και ηθοποιός η οποία είχε αποδοκιμαστεί το 1973 όταν είχε αρνηθεί το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου είχε απονείμει στον Μάρλο Μπράντο για την ταινία «Ο Νονός», πέθανε σε ηλικία 75 ετών, όπως ανακοίνωσε χθες η Ακαδημία.

Η Ακαδημία έκανε γνωστό τον θάνατο της Σατσίν Λίτλφεδερ μέσω του Twitter επικαλούμενη τα λόγια της: «Όταν δεν θα είμαι πια εδώ, να θυμάστε πάντα ότι κάθε φορά που θα υπερασπίζεστε την αλήθεια σας, θα διατηρείτε ζωντανή τη φωνή μου και τις φωνές των εθνών μας και των λαών μας».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν από δύο εβδομάδες, η Ακαδημία πραγματοποίησε τελετή στο νέο μουσείο της στο Λος Άντζελες προς τιμήν της Λίτλφεδερ.

Σε αυτήν ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για την αντιμετώπιση που είχε στην τελετή απονομής των Όσκαρ πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια.

Η Λίτλφεδερ, η οποία ήταν Ινδιάνα Γιακούι και Απάτσι, γιουχαρίστηκε το 1973 στην τελετή απονομής των Όσκαρ, την πρώτη σε απευθείας μετάδοση σε όλο τον κόσμο, καθώς εξηγούσε για λογαριασμό του Μάρλον Μπράντο γιατί δεν αποδέχεται ο ηθοποιός το Όσκαρ.

Ο Μπράντο της είχε ζητήσει να παραστεί αντ’ αυτού για να αρνηθεί να παραλάβει το συγκεκριμένο βραβείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία αντιμετώπιζε τους ιθαγενείς.

Η ομιλία έγινε δεκτή με χλευασμούς από το κοινό και η ιθαγενής, 26 ετών τότε, ανέφερε αργότερα ότι ο ηθοποιός Τζον Γουέιν χρειάστηκε να συγκρατηθεί από τους φρουρούς ασφαλείας στα παρασκήνια για να μην της επιτεθεί.

Επίσης, πολλοί στα παρασκήνια έκαναν προσβλητικές χειρονομίες σε βάρος της.

Η Λίτλφεδερ σχολίασε την απολογία της Ακαδημίας λέγοντας: «Όσον αφορά τη συγγνώμη της Ακαδημίας προς εμένα, εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι – έχουν περάσει μόνο πέντε χρόνια! Πρέπει να διατηρούμε πάντα την αίσθηση του χιούμορ μας για το θέμα αυτό. Είναι η μέθοδος επιβίωσής μας».