Σε ποιες τροφές θα βρεις χαλκό: είναι κορυφαίο λιποδιαλυτικό

19 Νοεμβρίου 2018 19:26

Ένα νέο «όπλο» ενάντια στην παχυσαρκία ανακάλυψαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Nature Chemical Biology, πρόκειται για τον χαλκό, που έχει την ιδιότητα να διασπά τα αποθέματα λίπους στο σώμα. «Διαπιστώσαμε ότι ο χαλκός είναι απαραίτητος για τη διάσπαση των λιποκυττάρων ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια», δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Κρις Τσανγκ και συμπληρώνει: «Ο χαλκός δρα σαν ρυθμιστής. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του στον οργανισμό, τόσο περισσότερο λίπος διασπάται». Πού, λοιπόν, θα τον βρεις:
– οστρακοειδή
– φυλλώδη λαχανικά
– μανιτάρια
– ξηροί καρποί και σπόροι
– φασόλια
– κόκκινο κρέας
– δαμάσκηνα
– αβοκάντο
Αναλυτικά, δε, έτσι, για να ξέρεις, σύμφωνα με την Επιτροπή Διατροφής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής, ένας ενήλικας χρειάζεται περίπου 700 μικρογραμμάρια (mcg) χαλκού την ημέρα. Η Επιτροπή εκτιμά ότι μόλις το 25% των Αμερικανών λαμβάνουν καθημερινά την ποσότητα αυτή.
Ο Τσανγκ αναφέρει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του το χαλκό, οπότε πρέπει να τον λαμβάνουμε από τις τροφές. Ο ερευνητής προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η μελέτη σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει την αυθαίρετη λήψη συμπληρωμάτων χαλκού, αφού σε υπερβολικές ποσότητες το μέταλλο οδηγεί σε ανισορροπία στα επίπεδα άλλων πολύτιμων μετάλλων, όπως ο ψευδάργυρος.
TIP Το ίδιο τιμ σκοπεύει να ερευνήσει μελλοντικά εάν η έλλειψη χαλκού συνδέεται με την εκδήλωση παχυσαρκίας και σχετιζόμενων με αυτή ασθενειών και κατ’ επέκταση εάν η αναπλήρωση των αποθεμάτων χαλκού μπορεί να προωθήσει με φυσικό τρόπο την καύση του λίπους.