Σεμίνα Διγενή: «Είναι σωστό να δείχνουμε τα τέρατα. Αλλά ας μην κρύβουμε τους μηχανισμούς που τα γεννούν και τα συντηρούν»

Δημοσιεύθηκε: 27 Φεβρουαρίου 2021 20:15
Σεμίνα Διγενή: «Είναι σωστό να δείχνουμε τα τέρατα. Αλλά ας μην κρύβουμε τους μηχανισμούς που τα γεννούν και τα συντηρούν»

Μία ανάρτηση με νομικές προεκτάσεις σε σχέση με τα σεξουαλικά εγκλήματα έκανε η Σεμίνα Διγενή στο Facebook.

Η δημοσιογράφος θέλησε να επισημάνει τα κενά ή τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ευνοούν όσους τα διαπράττουν με αφορμή και τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

«Είναι σωστό να δείχνουμε τα τέρατα. Αλλά ας μην κρύβουμε τους μηχανισμούς που τα γεννούν και τα συντηρούν. Ούτε και το βαθύτερο σάπιο κοινωνικό, νομικό και οικονομικό υπόβαθρο, που τα διευκολύνει.

Μια επισήμανση λοιπόν.

Επειδή πολύς λόγος γίνεται, για την ποινική αντιμετώπιση των αδικημάτων που έχουν να κάνουν με την προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Υπενθυμίζω ορισμένες βασικές αλλαγές που έγιναν στο νέο Ποινικό Κώδικα, τις οποίες ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε η ΝΔ.

Καταρχάς, με τη γενική και αδιάκριτη οριζόντια μείωση των ποινών για τα κακουργήματα από 20 σε 15 χρόνια, μειώθηκαν οι ανώτατες ποινές, ακόμα και για ειδεχθή εγκλήματα. Στο όνομα δήθεν της «ανθρωπιστικής μεταχείρισης» των καταδικασμένων, στην πραγματικότητα όμως, με στόχο τη συστηματική αποσυμφόρηση των υπερκορεσμένων φυλακών!

Το νέο άρθρο για το βιασμό (336 ΠΚ) εισήγαγε αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος. Καθώς πλέον, απαιτεί απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής και σωματικής ακεραιότητας και όχι γενικά κινδύνου, όπως ίσχυε.

 

Δώστε σε ζωή σε αυτό που ονειρεύεστε με τα έπιπλα GAND.