Σκάνδαλο με την πώληση 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο

19 Νοεμβρίου 2019 08:37

Ζάκυνθος

Μία υπόθεση που «καίει» και στην οποία φαίνεται να είναι μπλεγμένοι ο τέως εμίρης του Κατάρ και υψηλά ιστάμενοι παράγοντες από την Ελλάδα, ακόμη και τέως κυβερνητικοί, απασχολεί τη Δικαιοσύνη. Αφορά την παράνομη πώληση σε Λιβανέζους επενδυτές τεράστιας έκτασης, συγκεκριμένα 15.000 στρεμμάτων, στη Ζάκυνθο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Zakynthos Gate» αποκαλύφθηκε τυχαία από τον κοριό της ΚΥΠ, ο οποίος παρακολουθούσε υπόπτους για την υπόθεση του σχεδίου δολοφονίας που υποτίθεται ότι είχε εξυφανθεί κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας, όμως, βρήκαν άλλο… λαυράκι, καθώς άκουσαν συνομιλίες Λιβανέζων και Ελλήνων σχετικές με την αγοραπωλησία μεγάλης έκτασης στην Ζάκυνθο, σε εταιρία συμφερόντων του τέως εμίρη του Κατάρ.

 

Έγγραφο του 1700!

Για να προχωρήσει η διαδικασία έγινε χρήση εγγράφου από την περίοδο της Ενετοκρατίας, χρονολογίας 1700 (!) καθώς και βεβαίωσης του ελληνικού δημοσίου ότι δεν έχει δικαιώματα στο κομμάτι που πουλήθηκε. Κι ας επρόκειτο για χιλιάδες στρέμματα δημοτικής – δημόσιας γης, τα οποία περιλαμβάνονταν σε αυτά που παραχωρήθηκαν.
Ο σχετικός φάκελος έχει περιέλθει στα χέρια της Δικαιοσύνης από τις 4 Νοεμβρίου 2016. Η Εισαγγελία Διαφθοράς διερευνά την υπόθεση, ενώ τα αδικήματα εναντίον των εμπλεκομένων προσώπων αφορούν την απάτη από κοινού σε βάρος του δημοσίου, υποβολή ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κ.ά.
Ανάμεσα στα στοιχεία που εξετάζονται, βρίσκονται συνομιλίες πωλητών, αγοραστών, δικηγόρων, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ , δημοσιογράφων και άλλων!

 

Η πώληση

Το 2014 ο συνταξιούχος του ΝΑΤ, Γιώργος Χάρος πούλησε δασική έκταση 15.000 στρεμμάτων που βρίσκεται στη Ζάκυνθο σε Λιβανέζους επενδυτές. Στην αυτή περιλαμβάνονταν και εκκλησίες, τρία χωριά όπως και το ιστορικό «Ναυάγιο»!
Αγοραστής ήταν η εταιρεία «Pimana S.A.», η οποία την εποχή εκείνη είχε παρουσιασθεί ως επένδυση του τέως εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί. Τα συμβόλαια υπεγράφησαν στις 7 Μαΐου.
Ωστόσο, όταν έγιναν γνωστά τα παραπάνω, οι νησιώτες άρχισαν να σκαλίζουν την υπόθεση. Οι καλόγεροι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κρημνών κινητοποιήθηκαν αφού μέρος της έκτασης που πουλήθηκε ήταν στην περιοχή τους, εκεί που το μοναστήρι είχε τα βοσκοτόπια του. Αντέδρασαν δυναμικά καθώς κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου.
Οι εισαγγελείς ασχολήθηκαν με το ζήτημα αρχίζοντας να ψάχνουν τα συμβόλαια ιδιοκτησίας, αγοραπωλησίας, τα τοπογραφικά κλπ. Σημαντική αποδείχθηκε και η συνεισφορά της ΚΥΠ που ήδη είχε ηχογραφήσει τις συνομιλίες των εμπλεκομένων.

 

Ποινικές διώξεις σε έξι

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το 2014 ύστερα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γαληνού Μπρη, άσκησε ποινικές διώξεις για κακουργηματικές πράξεις σε βάρος όλων των συντελεστών της αγοραπωλησίας. Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης προχώρησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον έξι ανθρώπων. Ανάμεσα τους ο Χάρος, οι αγοραστές και εκπρόσωποι της εταιρείας «Pimana S.A.», Κριστιάν Κομέρ και Τζουμάνα Μπεσάρα και η συμβολαιογράφος Αθηνών Νικολέττα Γ.-Ψ.

Ζάκυνθος

Παραχώρησε εκτάσεις άλλων!

Από τα στοιχεία που εξέτασαν, προέκυψε ότι ο Χάρος είχε στην ιδιοκτησία του μόλις 79 στρέμματα καλλιεργήσιμα χωράφια και άλλα χίλια αγριάδας και δασικά εδάφη. Τα υπόλοιπα στρέμματα, σχεδόν 13.500, ανήκουν σε άλλους: Ζακυνθινούς από τις κοινότητες Εξωχώρας, Μαριών, Αναφωνητρίας και Βολιμών, την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών και είναι κοινοτικά βοσκοτόπια του δήμου Ζακύνθου με τοπογραφημένα όρια.
Τον Ιούλιο του 2015 το Μονομελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, με απόφασή του κατέρριψε τους ισχυρισμούς του πωλητή ότι ήταν δική του η έκταση των 15.000 στρεμμάτων και απαγόρευσε στην «Pimana S.A.» οποιαδήποτε νομική και πραγματική μεταβολή της μέχρι να εκδοθεί η τελική ετυμηγορία.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, για την ακρίβεια τον Μάιο του 2018, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου ζήτησε πραγματογνωμοσύνη σχετικά με τον προσδιορισμό της θέσης, της έκτασης και των ορίων του Κάτου Αϊ – Γιώργη των Κρημνών, διατάσσοντας την επανάληψη της δίκης σχετικά με το αίτημα αναγνώρισης της νομής του ναού επί τμήματος της πωληθείσης εκτάσεως.

Συνδιαλέξεις – φωτιά τέως κυβερνητικών στελεχών

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η άμεση εμπλοκή που φέρεται να είχαν στην υπόθεση δύο πρώην κυβερνητικά στελέχη. Ο ένας εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, αποχώρησε νωρίς από τη θέση που κατείχε στο Μέγαρο Μαξίμου, αντίθετα ο άλλος παρέμεινε και μάλιστα αναβαθμίστηκε μιας και ανέλαβε χαρτοφυλάκιο αναπληρωτή υπουργού.
Όπως αναφέρουν πηγές, με βάση τις συνδιαλέξεις τους, που αποκάλυψε ο κοριός της ΚΥΠ, προκύπτει πως από τη μία εμφανίζονταν να «τρέχουν» την επένδυση, από την άλλη όμως χρησιμοποιούσαν την επιρροή τους για να τεθεί ο φάκελος της υπόθεσης στο αρχείο ώστε να μην υποστούν κυρώσεις.
Στα χέρια της Δικαιοσύνης υπάρχουν τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο, που χωρίς να κρατούν τα προσχήματα ψάχνουν τρόπους να καλύψουν τα νώτα τους.

 

Λογομαχία και απόδοση ευθυνών

Σε μία από τις συνδιαλέξεις, τον Ιανουάριο του 2016, λογομαχούν και ρίχνουν ο ένας το φταίξιμο στον άλλον επιρρίπτοντας την ευθύνη για λάθος χειρισμούς που είχαν ως συνέπεια η υπόθεση να αποκαλυφθεί και να βρεθούν αμφότεροι σε δυσχερή θέση.
Μάλιστα το ένα στέλεχος, που είναι δικηγόρος, κατηγορούσε τον άλλον ότι σύστησε στους Λιβανέζους δικηγόρο «απατεώνα» πάνω στο φόβο του «να μην πάμε όλοι φυλακή». Διότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα φάκελο που περιείχε πλαστή γνωμοδότηση του πρώην κυβερνητικού στελέχους ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι «καθαρή» και χωρίς προβλήματα.
Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, είχαν συστήσει στον Tζαμάλ Τζορατλύ ένα στέλεχος της εταιρείας «Pimana S.A.» και στην Μπεσάρα έναν γνωστό ποινικολόγο των Αθηνών «να τους προστατεύσει».
Μεταξύ άλλων στις άκρως ενδιαφέρουσες συνομιλίες, οι δυο τους έλεγαν ότι δουλεύουν για να σώσουν την υπόθεση χωρίς να πληρώνονται, με την ελπίδα να πάρουν χρήματα όταν αυτή θα έχει αίσια έκβαση.

Πηγή: Spirto