Σοκ στην Ευρώπη από τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά

20 Απριλίου 2022 07:30

Σοκ στην Ευρώπη από τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά

Σύμφωνα με το ECDC, ήδη εντοπίστηκαν κρούσματα ηπατίτιδας σε Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία . Ορισμένα κρούσματα είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων. Αλλά και συμπτώματα διάρροιας και εμετών τις προηγούμενες εβδομάδες

Σοκ στην Ευρώπη από τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά.

Κρούσματα άγνωστης προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας, που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ έχουν εντοπισθεί σε παιδιά σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης. Όπως  ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

«Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας» στις αρχές Απριλίου. «Επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία». Αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών

«Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη». Γράφει το ECDC. Όμως οι βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως περιμένει να βγουνν νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Και είχε ήδη αναφέρει «λιγότερα από πέντε» κρούσματα στην Ιρλανδία και τρία στην Ισπανία.

Το ECDC, με το οποίο ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά χώρα.

Στη Βρετανία έγινε μεταμόσχευση ήπατος

Δεν έχει καταγραφεί θάνατος. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία χρειάσθηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος.

«Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα». Σύμφωνα με το ECDC.

Σε μια πρώτη φάση το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε στις 5 Απριλίου στον ΠΟΥ 10 κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας στη Σκωτία. Πριν ανακοινώσει τρεις ημέρες αργότερα συνολικά 74 κρούσματα, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ.

Μεταξύ των βρετανικών κρουσμάτων, «πολλά είχαν σημάδια ίκτερου». «Ορισμένα κρούσματα είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα και κοιλιακούς πόνους. Διάρροιας και εμετών τις προηγούμενες εβδομάδες».

Τα συμπτώματα

Η πρώτη ανίχνευση περιστατικού έγινε στις 31 Μαρτίου στη Σκωτία σε παιδιά τριών έως πέντε ετών. Από τα οποία είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με διάγνωση ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας. Στη Σκωτία κάθε χρόνο υπάρχουν το πολύ τέσσερα περιστατικά σοβαρής παιδικής ηπατίτιδας. Ενώ φέτος έως τις 12 Απριλίου είχαν ήδη διαγνωστεί 13. Συνολικά σε όλη τη Βρετανία έχουν βρεθεί 74 (περισσότερα από κάθε άλλη χώρα έως τώρα).

Περισσότερι σε παιδιά δύο έως πέντε ετών, με πιο κοινά συμπτώματα τους εμετούς, τους πόνους στην κοιλιά και τον ίκτερο. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι σκουρόχρωμα ούρα. Όπως η φαγούρα στο δέρμα, η ακαμψία στις αρθρώσεις, οι μυϊκοί πόνοι, πυρετός, λήθαργος, απώλεια όρεξης κ.ά.

Αρχικά έγινε η υπόθεση ότι ίσως φταίει κάποια τοξική ουσία στην τροφή, στα ποτά ή στα παιγνίδια. Αλλά πλέον η προσοχή των ειδικών στρέφεται σε κάποιον ιό. Κανένα από τα παιδιά στη Βρετανία ή στην Ισπανία δεν βρέθηκε όμως να έχει μολυνθεί από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C, D ή Ε.

Πώς εμπλέκεται ο κορoνοϊός

Από την άλλη, μερικά είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 τις προηγούμενες εβδομάδες ή μήνες. Ενώ κανένα δεν είχε κάνει εμβόλιο κατά της covid-19. Συνεπώς αποκλείστηκε η πιθανότητα τα περιστατικά να συνδέονται με παρενέργεια του εμβολίου. Περίπου τα μισά άρρωστα παιδιά βρέθηκαν να έχουν αδενοϊό. Πρόκειται για μια κατηγορία ιών που προκαλεί εμετούς, διάρροια, επιπεφυκίτιδα και συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά σπανιότατα ηπατίτιδα.

«Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. Εμείς εδώ, ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο επιτηρούμε και έχουμε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά. Για την περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. Δεν έχουμε κρούσμα στην χώρα μας αυτή την στιγμή που μιλάμε. Τώρα είμαστε σε φάση εγρήγορσης. Ακόμη δεν ξέρουμε. Επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα». Ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στη Σκωτία και τη σχετική δημοσίευση τους στο Eurosurveillance

«Οι κυρίαρχες υποθέσεις εστιάζουν στον αδενοϊό. Είτε σε μια νέα παραλλαγή με ένα διακριτό κλινικό σύνδρομο. Είτε σε μια παραλλαγή ρουτίνας που όμως πλήττει πιο σοβαρά τα μικρότερα παιδιά. Τα οποία έχουν χαμηλότερη ανοσιακή άμυνα».

Η απομόνωση των μικρών παιδιών κατά τα lockdown της πανδημίας μπορεί να τα κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά. Επειδή δεν υπήρχε έκθεση στη συνήθη ποικιλία ιών. Μεταξύ των οποίων στους αδενοϊούς. «Βλέπουμε μια έξαρση στις τυπικές παιδικές ιογενείς λοιμώξεις, καθώς τα παιδιά βγαίνουν από το lockdown. Καθώς και μια έξαρση στις λοιμώξεις από αδενοϊό. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το ένα προκαλεί το άλλο». Δήλωσε ο κλινικός ιολόγος Γουίλ Ίρβινγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

ygeiamou