ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ ΝΕΑΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

16 Φεβρουαρίου 2023 11:49

ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ ΝΕΑΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Κωλέττης Θεόφιλος, χειρουργός θώρακος-καρδιοχειρουργός νεαρών και μέσης ηλικίας ενηλίκων

Διευθυντής London Heart and Chest Clinic

Συνεργάτης Metropolitan General

Αν ιδρώνετε πολύ και σε σημείο να σας δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα, εάν σκοπεύετε να κάνετε τατουάζ η piercing και ανησυχείτε για πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά ή αν νιώσετε ξαφνικά δύσπνοια κατά την έμμηνο ρύση, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποιες σπάνιες μεν, σοβαρές δε, παθήσεις του θώρακα και της καρδιάς που μπορεί να προσβάλλουν γυναίκες, κυρίως, στην αναπαραγωγική ηλικία.

Καταμήνιος Πνευμοθώρακας

Ο πνευμοθώρακας είναι μία οξεία-επείγουσα κατάσταση, κατά την οποία εισέρχεται αέρας μέσα στο θώρακα, εμποδίζοντας την ομαλή έκπτυξη του πνεύμονα και μπορεί να επηρεάσει, σε σοβαρές καταστάσεις, την ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, οδηγώντας ακόμη και σε θάνατο. Υπάρχουν διάφορες μορφές πνευμοθώρακα και η αντιμετώπισή τους εξαρτάται από την αιτιολογία και τη βαρύτητά τους, χρειάζεται, όμως, πάντα επείγουσα εξειδικευμένη νοσοκομειακή εκτίμηση.

Ο καταμήνιος πνευμοθώρακας είναι μία σπάνια μορφή πνευμοθώρακα που συνήθως αφορά γυναίκες 30-40 ετών και εκδηλώνεται με δύσπνοια ή και θωρακικό πόνο 24-72 ώρες μετά την έναρξη της περιόδου. Αν και ο μηχανισμός πρόκλησης δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, συνήθως, αποτελεί συνέπεια ενδομητρίωσης είτε στο θώρακα είτε στην πύελο, προκαλώντας την είσοδο αέρα στη θωρακική κοιλότητα.

Όπως κάθε μορφή πνευμοθώρακα, η άμεση θεραπεία του είναι η παροχέτευσή του που μπορεί να γίνει μέσω μιας πολύ μικρής τομής 0.5cm και την τοποθέτηση ενός μικρού καθετήρα παροχέτευσης του αέρα. Ο καταμήνιος πνευμοθώρακας για να μην υποτροπιάσει και να θέσει, επομένως, σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας, απαιτεί χειρουργική θεραπεία με την οποία επιτυγχάνεται αποτροπή υποτροπών σε ποσοστό 98%. Η επέμβαση γίνεται θωρακοσκοπικά μέσω μιας μικρής οπής, είναι μια απλή και ασφαλής επέμβαση και η νοσηλεία διαρκεί 2 ημέρες. Άλλες μορφές θεραπείας, όπως η ορμονοθεραπεία, έχουν σημαντικές παρενέργειες.

Αν, λοιπόν, ποτέ αισθανθείτε ξαφνικά δύσπνοια κατά τη διάρκεια της περιόδου, να γνωρίζετε ότι η διάγνωση τίθεται με μία απλή ακτινογραφία και η θεραπεία γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό θώρακος.

Υπεριδρωσία

Αν σας βασανίζει η υπερβολική εφίδρωση σε σημείο που να δυσχεραίνει την καθημερινότητά σας και την κοινωνική σας ζωή, τότε μπορεί να πάσχετε από υπεριδρωσία. Η υπεριδρωσία, αν και είναι μία σπάνια πάθηση που αφορά στις νεαρές ηλικίες, η διάγνωσή της υποεκτιμάται διότι τόσο οι ασθενείς όσο και η ιατρική κοινότητα δεν την αναγνωρίζουν εύκολα. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι μια συγγενής πάθηση που συναντάται αρκετά συχνά στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων. Ανάλογα με τη μορφή της, η υπεριδρωσία μπορεί να είναι εντοπισμένη, όπως πχ υπερβολική εφίδρωση στις παλάμες, στις μασχάλες ή στις βουβωνικές χώρες, ή καθολική, οπότε μπορεί να οφείλεται και σε άλλες παθολογικές αιτίες, όπως πχ υπερθυρεοειδισμός. Όταν οφείλεται σε κάποια παθολογική αιτία, η θεραπεία της υπεριδρωσίας είναι στην ουσία η θεραπεία της αιτίας που την προκαλεί. Όταν αποκλειστεί οποιαδήποτε παθολογική αιτία, τότε τίθεται η διάγνωση της πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας και η θεραπεία γίνεται από εξειδικευμένο θωρακοχειρουργό.

Ανάλογα με την εντόπιση και τη βαρύτητα, μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με ενέσεις botox στους ιδρωτοποιούς αδένες, αλλά σε δεύτερο στάδιο η θεραπεία είναι χειρουργική. Η χειρουργική θεραπεία γίνεται θωρακοσκοπικά με μία μικρή τομή 1cm στο θώρακα και περιλαμβάνει τη συμπαθετομή, με την οποία αποκόπτονται τα νευρικά ερεθίσματα που προκαλούν εφίδρωση.

Για να καταλήξει κάποια στη χειρουργική θεραπεία, θα πρέπει να έχουν αποτύχει οι συντηρητικές μορφές θεραπείας, που περιλαμβάνουν εκτός από τις ενέσεις botox, την ιοντοφόρεση, τη θεραπεία με μικροκύματα και τη φαρμακευτική αγωγή.

Όλες οι μορφές θεραπείας, καθώς και η χειρουργική, είναι απλές με 2 ημέρες νοσηλείςα και μπορεί να σας απαλλάξει οριστικά από το πρόβλημα της υπεριδρωσίας σε ποσοστό 70-80%.

Τατουάζ-piercing- μικροεπεμβάσεις και κίνδυνοι στην καρδιά

Εάν έχετε διαγνωστεί με κάποιας μορφής βαλβιδοπάθεια στην καρδιά, όπως η πρόπτωση μητροειδούς βαλβίδας ή δίπτυχη αορτική βαλβίδα και σκοπεύετε να κάνετε τατουάζ ή piercing, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι διατρέχετε κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας μεγαλύτερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό και μπορεί να καταλήξετε με μία βαριά πάθηση, που εκτός από παρατεταμένη ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή, μπορεί να χρειαστεί και καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Οι ενδοκαρδίτιτδες είναι μικροβιακές λοιμώξεις που προσβάλλουν τις βαλβίδες της καρδιάς από μικρόβια που μπορεί να εισέλθουν στο αίμα από αιματηρές ή άλλου τύπου αισθητικές ή οδοντιατρικές μικροεπεμβάσεις, εκδηλώνονται δε με υψηλό πυρετό, ρίγος, καταβολή και καρδιολογικά συμπτώματα. Αν και οι ενδοκαρδίτιδες είναι πιο συχνές στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, τα τελευταία χρόνια με την ευρεία διάδοση των τατουάζ, piercing και διαφόρων αισθητικών μικροεπεμβάσεων, οι περιπτώσεις ενδοκαρδίτιδας, ιδίως σε νεαρές που έχουν γεννηθεί με πρόπτωση μητροειδούς ή δίπτυχη αορτική βαλβίδα έχουν αυξηθεί.

Η χειρουργική θεραπεία της ενδοκαρδίτιδας γίνεται συνήθως με αντικατάσταση της μολυσμένης βαλβίδας και η θεραπεία απαιτεί νοσηλεία εβδομάδων για τη χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής , καθώς η ενδοκαρδίτιδα, αν και πολύ σπάνια, είναι μία πάθηση εξαιρετικά σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρος.

Εάν σκοπεύετε να κάνετε οποιαδήποτε μικροεπέμβαση, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού την κάνετε. Σε κάθε περίπτωση, η χημειοπροφύλαξη, η προφυλακτική δηλαδή χορήγηση αντιβίωσης λίγο πριν την μικροεπέμβαση μπορεί να είναι σωτήρια, ειδικά σε νεαρές αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές που έχουν κάποια συγγενή ανωμαλία στις βαλβίδες της καρδιάς.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ ΝΕΑΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ