Σταμάτης Φασουλής: Πως ο Γεωργούλης τον έσωσε από τις καταχρήσεις

20 Δεκεμβρίου 2021 18:00

Σταμάτης Φασουλής: Πως ο Γεωργούλης τον έσωσε από τις καταχρήσεις

Για πρώτη φορά στην ζωή του, ο Σταμάτης Φασουλής μίλησε δημοσίως για μια εποχή πολύ δύσκολη για αυτόν, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εξάρτηση που είχε κάποτε από το αλκοόλ.

Ο ηθοποιός και κριτής του J2US μίλησε στην εκπομπή «Τι λες τώρα» και ανοίχτηκε για όλες τις πτυχές της ζωής του.

Αναφέροντας πρώτα απ’ όλα τη νέα του παράσταση «Ο κήπος με τις αλήθειες», που πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί.

Αλλά το πιο σημαντικό σίγουρα ήταν η εξομολόγηση του για την περίοδο που ήταν εξαρτημένος αλκοολικός.

«Την δεκαετία του 1980 έζησα μια περίοδο έκλυτης ζωής, με ακρότητες, σκοτάδια και απελπισία. Επί έξι χρόνια έπινα πάρα πολύ.

Ξεκινούσα ύστερα από την παράσταση και μέχρι το πρωί είχα πιει ένα μπουκάλι βότκα. Δεν ζήτησα ποτέ βοήθεια, γιατί έκανα ότι δεν την χρειάζομαι. Ήμουν επηρμένος».

Ο ρόλος του Γεωργούλη

Ήταν οι αρχές της νέας χιλιετίας. Ο Σταμάτης Φασουλής περνούσε και πάλι μια «εκρηκτική» περίοδο, στην οποία «άνθιζε» αν όχι «όργαζε» καλλιτεχνικά.

Σκηνοθετώντας παραστάσεις για πολλούς άλλους,  αλλά ένιωθε βαθιά την ανάγκη να παίξει και κάτι διαφορετικό, έντονο και ο ίδιος στο σανίδι.

Πρωτοχρονιά του 2001 κι ενώ ο Φασουλής είχε αρχίσει να ξανακυλάει σε παλιές κακές συνήθειες, με πολλά ξενύχτια, στενή σχέση με το αλκοόλ.

Kαι παρέες κάθε είδους, πέρα από την συνηθισμένη καλλιτεχνική του «αυλή», στο καμαρίνι του μπαίνει ένα νέο ντροπαλό παιδί, ονόματι Αντώνης Νικολής.

Που είχε έρθει από την Κω, και του δίνει δύο θεατρικά έργα που έχει γράψει μόνος του.

Ο Φασουλής θα τα αφήσει στην άκρη, θα ανταλλάξει τηλέφωνα με τον νεαρό συγγραφέα, και θα φύγει για μια λαμπερή πρωτοχρονιά σε ένα μεγάλο πάρτι, γεμάτη διασημότητες και λούσα.

Οι μήνες περνούν, ο σκηνοθέτης βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά από καλλιτεχνικά και υπαρξιακά αδιέξοδα, όταν θα γνωρίσει έναν νεαρό ηθοποιό, που όλοι του λένε πως έχει ταλέντο, αλλά και σπουδαία εμφάνιση.

Ο Αλέξης Γεωργούλης ζει την στιγμή του, αλλά έχει να αποδείξει στην θεατρική «πιάτσα» πως δεν είναι απλά ένα όμορφο πρόσωπο.

Ο Φασουλής, που έχει χάσει το ένα έργο του Νικολή, αποφασίζει να ανεβάσει ένα άλλο έργο του νεαρού συγγραφέα.

Λεγόταν «Το σπίτι φεύγει» και σάρωσε στα θεατρικά βραβεία, αλλά και σε κάθε είδους κριτικές. Το έργο πραγματεύεται την ιστορία ενός ζευγαριού αστών (Φασουλής-Πέμυ Ζούνη) που στα 50 του.

Kαι τα 40 της, βρίσκουν στο υπόγειο το πτώμα μιας ανατολικοευρωπαίας, της οποίας ο 30άρης εραστής εισβάλλει ξαφνικά στο σπίτι και αλλάζει τα πάντα.

«Ο ρόλος του Αλέξη είναι ένα πάμφωτο παιδί της νύχτας, μια αθώα προστυχιά διατεθειμένη για τα πάντα» περιέγραφε τότε.

Ο Σταμάτης Φασουλής κάνει πρόβες για μήνες. Έχει κοντά του συνεχώς, μέρα νύχτα τον συγγραφέα, και τον Γεωργούλη με τη Ζούνη. Στην αρχή όλα είναι δύσκολα.

Νύχτες γεμάτες αλκοόλ, γκρίνια, φωνές, εντάσεις. Ο Γεωργούλης όμως μένει πάντα ψύχραιμος. Μια νύχτα τον παίρνει στην άκρη, του τραβάει το μπουκάλι απ’ τα χέρια και του λέει πως οι πρόβες δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι.

Ο Φασουλής κλονίζεται. Οι επόμενες μέρες, βρίσκουν τον μικρό θίασο να αλλάζει ισορροπίες. Λίγες εβδομάδες μετά.

Με την βοήθεια και την στήριξη του Αλέξη Γεωργούλη κυρίως, αλλά και την αγκαλιά της Πέμυς Ζούνη, ο Σταμάτης Φασουλής έχει ξεκόψει μια και καλή από τις κακές του συνήθειες.

Οι πρόβες πάνε περίφημα, το έργο ανεβαίνει και κάνει τεράστια επιτυχία, κι έκτοτε οι τρεις πρωταγωνιστές κι ο νεαρός συγγραφέας θα μείνουν ενωμένοι με μια εμπειρία που ξεπέρασε όλους τους.

Πηγή: Εφημερίδα SPIRTO