Σταμάτης Τζελέπης: «Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ασύλληπτος ηθοποιός, τρελαμένος με την δουλειά του»

12 Απριλίου 2021 21:15

Ο Σταμάτης Τζελέπης μίλησε στο Λοιπόν κι ανέφερε επίσης αν ξεχωρίζει κάποιον νέο συνάδελφό του και αν υπάρχει αξιοκρατία στο χώρο του θεάτρου.

Σταμάτης Τζελέπης: ο Θανάσης Βέγγος ήταν ασύλληπτος ηθοποιός, τρελαμένος με την δουλειά του. Ακόμη και χωρίς κείμενο, μπορούσε με μια αντίδραση του να απογειώσει τη σκηνή.

– Ο Θανάσης Βέγγος πώς ήταν ως παραγωγός και ηθοποιός;

Ασύλληπτος ηθοποιός, τρελαμένος με τη δουλειά του. Τελειομανής και ευγενικός! Καθάριζε όλο το στούντιο μόνος του. Υπήρξε πολύ περιποιητικός με τους ηθοποιούς του και συνεπής στις πληρωμές. Ασχέτως με το γεγονός ότι ο ίδιος είχε ναυαγήσει οικονομικά. Ήταν ο καλύτερος σε αντανακλαστικά ηθοποιός. Ακόμη και χωρίς κείμενο, μπορούσε με μια αντίδραση του να απογειώσει τη σκηνή.

-Ποιο πιστεύετε πως ήταν το χαρακτηριστικό εκείνο που καθιέρωσε τον Βέγγο ως ηθοποιό;

Ο Βέγγος δεν σπούδασε ηθοποιός, γεννήθηκε ηθοποιός. Όταν υπηρετούσε στη Μακρόνησο γνώρισε τον Νίκο Κούνδουρο που βρισκόταν εκεί ως εξόριστος. Μετά το τέλος της εξορίας του, ο Κούνδουρος άρχισε τα γυρίσματα για την ταινία «Ο Δράκος». Τότε, κάλεσε τον Βέγγο να συμμετέχει, γιατί τον είχε ξεχωρίσει για τα γρήγορα αντανακλαστικά του.

-Ποια αίσθηση σας έχει αφήσει το γεγονός ότι δουλέψατε με τον Θανάση Βέγγο;

Δούλεψα μαζί του για τρία ολόκληρα χρόνια στη σειρά «Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης». Εκεί τον γνώρισα καλύτερα. Ήταν ένας ιδιαίτερος και γλυκός άνθρωπος. Έζησα τις ευαισθησίες του. Ο Θανάσης με καθιέρωσε. Ήταν σεμνός άνθρωπος και αγαπούσε τους ταλαντούχους ηθοποιούς. θυμάμαι, να λέει στον Λαζαρίδη, τον σκηνοθέτη της σειράς: «Στον Σταμάτη δώσε τα λόγια, εγώ τα χόρτασα!». Μάλιστα, κάποια στιγμή που τον αποκάλεσα δημοσίως «κινηματογραφικό μου πατέρα» ο Βέγγος μου είπε «Γιατί το έκανες αυτό; Θα βρεις τον μπελά σου από τους άλλους!».

Σταμάτης Τζελέπης: «Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ασύλληπτος ηθοποιός, τρελαμένος με την δουλειά του»

Ξεχωρίζετε κάποιο νέο ηθοποιό, όπου το ταλέντο του να πλησιάζει τους κλασικούς που έγραψαν ιστορία;

Σήμερα υπάρχουν πολλοί μορφωμένοι ηθοποιοί, διαβασμένοι, με γνώσεις και ταλέντο. Εάν αναφερθώ σε λίγους θα αδικήσω τους πολλούς.

-Πιστεύετε ότι υπάρχουν ηθοποιοί, που ενώ έχουν ταλέντο, δεν έχουν την ευκαιρία να προβληθούν και να γίνουν γνωστοί;

Το κατά πόσο θα αντέξεις να σταθείς ως ηθοποιός, εξαρτάται από την τύχη και τις ευκαιρίες. Υπάρχουν νέοι ηθοποιοί με ευαισθησία και ταλέντο, όμως το επάγγελμα τώρα πια είναι δύσκολο. Υπάρχει πληθώρα ηθοποιών. Όλοι θέλουν να κάνουν κάτι. Βρίσκουν έναν χώρο, μια αποθήκη, βάζουν δικά τους λεφτά. Αρκετοί το κάνουν με πάθος και δυστυχώς δεν αμείβονται. Με τα σημερινά δεδομένα, για να πάρουν ηθοποιό σε κάποιο σχήμα, θα πρέπει να παίζει στην τηλεόραση. Παλαιότερα, αν είχες επιτυχία στο θέατρο, την επόμενη σεζόν είχες μεγαλύτερο ρόλο. Η αξία όμως, βρίσκεται στη συγκίνηση που προσφέρεται μέσα από το θέατρο.

-Άρα θεωρείτε πως δεν υπάρχει αξιοκρατία;

Σπάνια πια γίνεται αξιοκρατικά η επιλογή. Τα πάντα είναι η ταμπέλα! Οι περισσότεροι θεατράνθρωποι έχουν «φύγει». Εκείνοι που ακόμη μας μαθαίνουν την Τέχνη του θεάτρου είναι μετρημένοι: Ο Κώστας Καζάκος, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Γιώργος Αρμένης κ.α.