Σταύρος Ψυχάρης: Τελευταίο «αντίο» στον δημοσιογράφο και εκδότη

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

4 Αυγούστου 2022 14:50

Το ύστατο «χαίρε» στον Σταύρο Ψυχάρη, τον εκδότη που έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στον Τύπο της χώρας, είπαν την Πέμπτη στο Α’ Νεκροταφείο συγγενείς, φίλοι και πολιτικοί.

Ο Σταύρος Ψυχάρης πέθανε τα ξημερώματα της 2ας Αυγούστου στον ύπνο του, στο σπίτι του σε ηλικία 77 ετών.

Η οικογένεια του εκλιπόντος ήταν σύσσωμη στο Α’ Νεκροταφείο. Παρέστησαν η σύζυγός του, Χρίστινα Τσούτσουρα με τις κόρες τους, Χριστίνα και Σοφία, οι γιοι του, Παναγιώτης και Ανδρέας, όπως και τα εγγόνια του.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο για την κηδεία του Ψυχάρη. Ακόμη, ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Λάμψιας και Θανάσης Λάλας κ.ά.

Στεφάνια στη μνήμη του έστειλαν ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας και η ΕΣΗΕΑ, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, το MEGA, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του Γεωργία, ο Νίκος Χαρδαλιάς και πολλοί άλλοι.

Ο Σταύρος Ψυχάρης ήταν εκδότης, δημοσιογράφος και επιχειρηματίας. Ήταν πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) από το 2009 μέχρι το 2017.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και θείος του ήταν ο Κώστας Λουλές, ηγετικό στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ. Άρχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 1964 στην αριστερή εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή», ενώ ήταν γραμμένος και στον Ελληνο – Σοβιετικό Σύνδεσμο.

Κατά της διάρκεια της δικτατορίας προσελήφθη ως κοινοβουλευτικός συντάκτης της εφημερίδας «Έθνος».

Από το 1972 εργάστηκε στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ), αρχικά ως δημοσιογράφος και εν συνεχεία ως πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Τα Νέα».

Από το φθινόπωρο του 1983 υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα».

Το 1996 διορίστηκε Διοικητής του Αγίου Όρους από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 2001.

Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή και από το Σεπτέμβριο του 2003 του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου του Ομίλου, που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο των εκδοτικών εταιρειών του ομίλου ΔΟΛ.