ΣΤΡΑΒΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ; EΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ.

Δημοσιεύθηκε: 30/03/2019 16:21

ΣΤΡΑΒΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ; EΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ.

Μάθετε τι είναι η σκολίωση ρινικού διαφράγματος, τι προβλήματα προκαλεί και ποια η θεραπεία της με υπερήχους;

Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

Είναι το ανατομικό όριο χωρίζει τα δυο ρουθούνια μέσα στη μύτη και αποτελείται από δυο τμήματα -ένα εξωτερικό κομμάτι από χόνδρο και ένα άλλο εσωτερικό από κόκαλο. Εάν το διάφραγμα έχει σκολίωση ή παρεκτόπιση, δηλαδή είναι στραβό, τότε προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στην αναπνοή.

Γιατί μπορεί να είναι στραβό;

Το συχνότερο αίτιο της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος είναι η κληρονιμική προδιάθεση. Επίσης, όσοι έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό, φαίνεται πως έχουν πιο πολλές πιθανότητες να αποκτήσουν στραβό διάφραγμα από όσους που γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Αυτό γιατί η κάθοδος με το κεφάλι του νεογνού και η δίοδός του μεσα από το γεννητικό σωλήνα στραβώνει το διάφραγμα κατά τη γέννα. Άλλα αίτια σκολίωσης του διαφράγματος ενδέχεται να είναι τραυματισμοί ή κακώσεις της μύτης (πχ από τροχαία) και διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις μέσα στη μύτη (ιατρογενή αίτια)

Ποια τα κυριότερα συμπτώματα της σκολίωσης του διαφράγματος;

 • έντονη δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη,

 • αναπνοή από το στόμα,

 • ξηρότητα στο λαιμό,

 • συχνοί πονοκέφαλοι.

 • ροχαλητό ή ακόμα και επεισόδια υπνικής άπνοιας, λόγω κλειστής μύτης το βράδυ.

 • συχνές ιγμορίτιδες και ωτίτιδες

 • πρωινή κακοδιαθεσία

 • ημικρανίες

 • ευερεθιστότητα

 • μειωμένη ενέργεια και φυσική κατάσταση

 • Τέλος, σε βάθος χρόνου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από τα πνευμόνια.

Πως μπορεί να γίνει στο ΩΡΛ ιατρείο η διάγνωση του διαφράγματος και των άλλων παθήσεων της μύτης;

Η διάγνωση της σκολίωσης του διαφράγματος γίνεται με ενδοσκοπική εξέταση με εύκαμπτη μικροκάμερα τελευταίας τεχνολογίας. Με αυτό τον τρόπο, γρήγορα και εντελώς ανώδυνα, ελέγχονται όλα τα προβλήματα μέσα στη μύτη: χόνδρινες άκανθες ή σκολίωση του οστέινου τμήματος του διαφράγματος, υπερτροφικές ρινικές κόγχες, αλλεργική ρινίτιδα, χρόνια ρινοκολπίτιδα, υπερτροφικός ή οιδηματώδης βλεννογόνος, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), καθώς και ρινικοί πολύποδες.

Γιατί πρέπει οπαραίτητα να γίνεται η ενδοσκοπική διάγνωση του διαφράγματος με βιντεοκάμερα πριν από την απόφαση για την επέμβαση;

Το βασικό πλεονέκτημα της εξέτασης με βιντεοκάμερα είναι ότι εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της επέμβασης και το εάν πράγματι είναι αυτή απαραίτητη. Επίσης, μας δείχνει ξεκάθαρα αν το πρόβλημα του διαφράγματος αφορά το οστό ή το χόνδρο. Έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε με ασφάλεια την καταλληλότερη χειρουργική τεχνική. Με αυτό τον τρόπο, χάρη στον κατάλληλο σχεδιασμό της επέμβασης περιορίζονται στο ελάχιστο τα ποσοστά των χειρουργικών αποτυχιών ή υποτροπών.

Πως γίνεται η θεραπεία του στραβού διαφράγματος με Υπερήχους;

Στις περιπτώσεις που το πρόβλημα στην ανατομία του στραβού διαφράγματος βρίσκεται στο χόνδρο του, τότε η καταλληλότερη θεραπεία του γίνεται με το χειρουργικό υπέρηχο. Πρόκειται για μια συσκευή, που αποτελείται από μία γεννήτρια, η οποία προκαλεί ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων που μέσω ενός κυματοδηγού μεταβιβάζονται στο κοπτικό όργανο του υπερήχου, μια ειδική κεφαλή, που αποτελείται από ένα νυστέρι από τιτάνιο. Η κεφαλή του υπερήχου παρεμβαίνει στο τμήμα του διαφράγματος, που πρέπει να διορθωθεί και με αυτό τον τρόπο η επέμβαση του διαφράγματος γίνεται γρήγορα, ανώδυνα και αναίμακτα. Επίσης, η διόρθωση του στραβού διαφράγματος μπορεί να συνδυαστεί και με συρρίκνωση των ρινικών κογχών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διόρθωσης του στραβού διαφραγματος με υπέρηχους;

 • Οι χειρουργικοί υπέρηχοι κάνουν την όλη επέμβαση του διαφράγματος αρκετά πιο ήπια για τον ασθενή, κι έτσι μπορεί αυτός να επιστρέψει συντομότερα στις δραστηριότητές του. Δεν είναι απαραίτητη η παραμονή του τη νύχτα στο νοσοκομείο, και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια μέρα σπίτι του.

 • Αποφεύγονται οι φλεγμονές, χάρη στις πολύ υψηλές συχνότητες των υπερήχων, που δημιουργούν τέλεια αποστείρωση.

 • Δεν υπάρχει καθόλου πόνος μετά την επέμβαση, αφού δε χρησιμοποιούνται καλέμι, ράμματα ή νυστέρι.

 • Μπορεί να εφαρμοστούν ακόμα και χωρίς γενική αναισθησία, με αναισθησιολογική μέθη.

 • Δεν απαιτείται ,συνήθως, βαρύς πωματισμός με γάζες μέσα στη μύτη μετά το χειρουργείο.

 • Είναι αναίμακτοι, αφού καυτηριάζουν όλα τα μικρά αγγεία.

 • Δουλεύουν σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες και, έτσι, δεν προκαλούν εγκαύματα στους ιστούς της μύτης.

 • Ακομη, η συνολική διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά της ώρας και άρα η αποθεραπεία του ασθενούς γίνεται πολύ γρηγορότερα, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου πρηξίματα, σημάδια ή μελανιές στο πρόσωπο του ασθενούς.

Δρ Ηλίας Φωτόπουλος-Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

site : www.drfotopoulos.gr

Όπως και να το δεις… είναι INNOSTAT