Το άγχος βλάπτει σοβαρά (και) το δέρμα μας

17 Ιανουαρίου 2019 18:19

Τρως τα νύχια σου; Σου πέφτουν -έτσι ξαφνικά ή έτσι νομίζεις- τα μαλλιά; Βγάζεις κοκκινίλες στον λαιμό; Όπως αποκαλύπτουν έρευνες και η εμπειρία, όμως, γι’ αυτά φταίει το έντονο άγχος.

Βλάπτει σοβαρά την υγεία μας και ακολούθως το δέρμα μας, τα μαλλιά μας αλλά ακόμη και τα νύχια μας.

Αν λοιπόν δεν το γνωρίζετε ήδη, να σας πούμε πως αυτά τα συναισθήματα δρουν ισχυρά στο δέρμα και αυτό με τη σειρά το μας προειδοποιεί με διάφορους τρόπους.

Πώς θα διαπιστώσεις αν νοσείς

  1. Εμφάνιση σπυριών σε διάφορα σημεία του προσώπου ακόμα και έναρξη ή έξαρση της ακμής
  2. Έντονη ξηροδερμία
  3. Αυτοάνοσες δερματικές ασθένειες

Όπως αναφέρουν ειδικοί, το στρες δημιουργεί μια χημική αντίδραση, που κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο και αντιδραστικό. Επίσης, κατά την περίοδο έντονου στρες αυξάνεται η παραγωγή κορτιζόλης και άλλων ορμονών, οι οποίες κάνουν το δέρμα πιο λιπαρό και πιο επιρρεπές σε ακμή.

 

Τα αυτοάνοσα

Διάφορα αυτοάνοσα, τα οποία παρουσιάζουν έντονη αύξηση στις ημέρες μας είναι ενδείξεις έντονου στρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψωρίαση ή και άλλες παθήσεις, όπως η ακμή ή μερικά μικρά κόκκινα σπυράκια διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του προσώπου ή και του σώματος.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να διαχειριστούν το έντονο στρες ξεσπούν με συνήθειες όπως να τρώνε τα νύχια τους ή να δαγκώνουν τα χείλη τους, σε σημείο που ματώνουν.

ΤΙP

Αν αισθάνεστε ότι έχετε έντονο στρες και μάλιστα αντιμετωπίζετε ένα από τα παραπάνω προβλήματα στο δέρμα σας, τα οποία δεν επουλώνονται ή επιμένουν να επανέρχονται, τότε πρέπει να δείτε πώς θα το χειριστείτε. 

  • Καλό είναι να μην αμελείτε το δέρμα σας. Ακόμα και αν είστε κουρασμένοι ή έχετε έντονο στρες προσπαθήστε να το φροντίσετε και να του προσφέρετε την περιποίηση που του αξίζει.
  • Εντάξτε στην καθημερινότητά σας την άσκηση, βοηθάει στο στρες.
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες καθημερινά.
  • Απομακρυνθείτε από οτιδήποτε σας αγχώνει στη ζωή σας.
  • Αναζητήστε βοήθεια από ειδικούς, μιλήστε μαζί τους και πείτε όλα όσα σας απασχολούν.