Συμμετοχή της Ρωσίας στην ταινία “Καποδίστριας” του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή

28 Απριλίου 2021 15:40

Πριν ακόμα γυριστεί η ταινία “Καποδίστριας” άρχισε να λειτουργεί σαν γεφυροποιός ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ρωσία.

Ο διάσημος σκηνοθέτης (όπως τον αναγράφουν στη Ρωσία) Γιάννης Σμαραγδής, ταξίδεψε στη Μόσχα και βρέθηκε με τον Ρώσο συμπαραγωγό του στο ρωσικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Σε προκαθορισμένη συνεδρία και όπως λέει και ο ίδιος μπήκε το κλειδί για να ξεκλειδωθεί η δημιουργία της ταινίας Καποδίστριας.

Σ’ αυτό συνέτειναν καθοριστικά από τη μεριά της Ρωσίας, ο ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Μιχαήλ Σβιτκόι (πρόσφατα βραβεύτηκε ως εξέχων φιλέλληνας στη πρεσβεία μας στη Μόσχα).

Καθώς και η Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Από τη μεριά της Ελλάδος καθοριστική ήταν η στήριξη για αυτή τη συνεργασία της Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη .

Με πίστη και επιμονή ευοδώθηκε αυτή η συνάντηση που ήταν καθοριστική για την δημιουργία της ταινίας.

Επίσης, εκτός των άλλων συνέτεινε και ο Πρέσβης επί Τιμή κύριος Ηλίας Κλής , υπεύθυνος από τη μεριά της Ελλάδος για τις εκδηλώσεις «Ελλάδα-Ρωσία: Ιστορία 2021”.

Η κατάθεση ψυχής στην σύζυγο του Ελένη Σμαραγδή

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής έχει αποδείξει ότι είναι ένας αγωνιστής που πάντα έβρισκε έναν τρόπο να ξεπεράσει τις δυσκολίες και αυτό δε θα ήταν εφικτό αν δεν είχε δίπλα του τον άγγελό του, όπως ονομάζει τη σύζυγό του Ελένη.

Γι’ αυτό έκανε την παρακάτω δήλωση: «Οι δικές της θυσίες είναι στην πραγματικότητα ο λόγος που πραγματοποιήθηκε τόσο ο “El Greco”  όσο και “Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι”  και ο “Καζαντζάκης” .

Και οι θυσίες της συζύγου μου δεν ήταν μόνο ηθικές αλλά και κυρίως υλικές, οικονομικές.

Για την ταινία “El Greco” πούλησε τα γραφεία της εταιρείας.

Για την ταινία “Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι” που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε χρέη, πούλησε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία για να εξοφληθούν.

Για την ταινία “Καζαντζάκης” υπάρχουν ακόμη χρέη αφού δεν έχει πάρει ούτε 1€ από την διανομή.

Η γυναίκα μου κατόρθωσε, κόντρα στο ρεύμα, να γίνουν αυτές οι ταινίες με την περιουσία της που όμως πλέον στέρεψε».