ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΓΛΟΥΤΩΝ!

22 Αυγούστου 2023 16:10

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΓΛΟΥΤΩΝ! – (Gluteal Amnesia,”Dead Butt Syndrome”)

Όταν σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να απειλήσει την υγεία μας αυτήν την εποχή, η καρέκλα και ο καναπές δεν συγκαταλέγονται στους βασικούς υπόπτους.

Εάν η δουλειά σας είναι δουλεία γραφείου, το πιθανότερο είναι ότι κάθεστε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Μάλιστα εάν κατά τη διάρκεια της εργασίας σας δεν σηκώνεστε συχνά και δεν κινείστε, τότε το πιθανότερο είναι να έχετε βιώσει κάποια συμπτώματα που εντάσσονται στο ευρύτερο φάσμα του συνδρόμου των ανενεργών γλουτών. Ο γνωστός σε όλους μας γλουτιαίος μυς αποτελείται από τρεις διαφορετικούς μύες, τον μεγάλο, τον μέσο και τον μικρό γλουτιαίο. Όλοι μαζί αποτελούν τη μεγαλύτερη μυϊκή ομάδα στο σώμα μας. Οι γλουτιαίοι συμμετέχουν ενεργά στην ισορροπία και την κινητικότητα, καθώς είναι οι βασικότεροι μύες για την πραγματοποίηση της βάδισης. Επίσης θεωρείται ως μια από τις πλέον επιβαρυμένες μυϊκές ομάδες, λόγω του καθιστικού μοντέλου ζωής που έχει υιοθετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στον δυτικό κόσμο.

Ο κλινικός όρος αυτής της πάθησης είναι τεντονοπάθεια του μέσου γλουτιαίου ή γλουτιαία αμνησία.

Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από το όνομα, η πάθηση έχει να κάνει με το ότι οι γλουτιαίοι μύες “ξεχνάνε” την βασική τους λειτουργία, δηλαδή να υποστηρίζουν την λεκάνη και να βοηθούν στη διατήρηση της σωστής στάσης σώματος.

Η αύξηση της κίνησης στη διάρκεια της μέρας και η μείωση του χρόνου που παραμένουμε καθιστοί, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή ακόμη και στη θεραπεία του συνδρόμου. Παρόλα αυτά πρέπει να σημειώσουμε ότι το σύνδρομο των ανενεργών γλουτών μπορεί να οδηγήσει σε άλλα σοβαρότερα προβλήματα εάν δε φροντίσουμε για την έγκαιρη αποκατάσταση του.

Συμπτώματα

Μετά από παρατεταμένη ώρα που παραμένει κάποιος στην ίδια καθιστή θέση, οι γλουτιαίοι μύες αρχίζουν να μουδιάζουν και ίσως να νιώθουμε έναν πόνο εντοπισμένο σε εκείνη την περιοχή. Βέβαια σε αυτό το στάδιο μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση με ήπιες διατάσεις και με λίγα λεπτά περπατήματος.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να περιλαμβάνουν αντανακλώμενο πόνο και ακαμψία σε άλλο σημείο του σώματος. Το άτομο που πάσχει από το σύνδρομο είναι πιθανό να βιώσει πόνο σε ένα ή και στα δυο ισχία, στη μέση και στα γόνατα. Ο πόνος μπορεί να προβάλλει στο πόδι με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της ισχιαλγίας.

Εάν το σύνδρομο δεν θεραπευτεί εγκαίρως, μπορεί να εκδηλωθεί απώλεια δύναμης στους γλουτιαίους και στους καμπτήρες του ισχίου. Σε περίπτωση που μόνο το ένα ισχίο είναι επηρεασμένο υπάρχει πιθανότητα να πονάει όταν ξαπλώνουμε από την πλευρά που βρίσκεται το επηρεασμένο μέλος.

Το σύνδρομο των ανενεργών γλουτιαίων μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε φλεγμονή του θύλακα της άρθρωσης του ισχίου. Τα σημάδια της θυλακίτιδας περιλαμβάνουν πόνο και πρήξιμο γύρω από την περιοχή του ισχίου.

Επίσης πόνος που εντοπίζεται χαμηλά στο ύψος των ποδιών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ισορροπίας που έχουν τη ρίζα τους στους ανενεργούς γλουτούς.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αλλαγών μπορεί ο ασθενής να υιοθετήσει λανθασμένο κινητικό πρότυπο βάδισης αντισταθμιστικά, για τη μείωση του πόνου που βιώνει.

Θεραπεία

Η κατάλληλη θεραπεία για το σύνδρομο των νεκρών γλουτών εξαρτάται από το πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα και από τους στόχους της φυσικής σας δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως η πρόληψη πάντοτε αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του πόνου και για την ταχύτητα αποθεραπείας των ιστών που έχουν πληγεί.

Η σημασία της φυσικοθεραπείας

Σε συνεννόηση με τον ασθενή ο φυσιοθεραπευτής σχεδιάζει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης το οποίο πρέπει να είναι ρεαλιστικό και συγκεκριμένο. Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει 1) μείωση πόνου, 2) βελτίωση των λειτουργικών ικανοτήτων του ασθενή, 3) βελτίωση της ποιότητας ζωής του σε γενικότερο πλαίσιο και 4) μείωση της εξάρτησης του ασθενή από τυχόν ιατροφαρμακευτική αγωγή.

Συμπερασματικά..

Μη σταματήσετε να κινήστε!

Είναι απαραίτητο να εισαγάγουμε την κίνηση στη ζωή μας. Η αποφυγή της δραστηριότητας, εκτός του ότι προωθεί μια κακή σωματική φυσική κατάσταση, προωθεί και μια περιοριστική νοητική κατάσταση αδυναμίας και ανασφάλειας.

Νιώθετε πόνο; Ξεκινήστε να γυμνάζεστε. Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα. Δεν νιώθετε πόνο; Ξεκινήστε να γυμνάζεστε. Το οφείλετε στο σώμα σας.