Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τις μετακινήσεις με όλα τα μέσα – Όλες οι λεπτομέρειες της ανακοίνωσης – Τι αλλάζει από σήμερα

5 Ιουλίου 2021 15:45

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τις μετακινήσεις με όλα τα μέσα - Όλες οι λεπτομέρειες της ανακοίνωσης - Τι αλλάζει από σήμερα

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, από σήμερα τίθενται σε ισχύ νέα. Αυστηρότερα μέτρα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τις μετακινήσεις με όλα τα μέσα – Όλες οι λεπτομέρειες της ανακοίνωσης – Τι αλλάζει από σήμερα.

Τα νέα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων τις μετακινήσεις με αεροπλάνα και πλοία με κατεύθυνση τα νησιά.

Aπό σήμερα όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στα νησιά θα πρέπει για να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα, πλοία και θαλάσσια ταξί να έχουν μαζί τους:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τον εμβολιασμό για κορονοϊό.
  • Αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Είτε αρνητικό rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
  • Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.
  • Πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
  • Η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω. Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Εξαιρούνται:

  • Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας. Οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος – Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο – Αντίρριο. Στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος – Γαλατάς, Πούντα – Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή – Αμμουλιανή Χαλκιδικής. Οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται, επίσης, η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγγραφη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR. Ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test. Ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται, επίσης, οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών. Από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο. Ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και στην ιστοσελίδα https://sea.travel.gov.gr/

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Τι ισχύει για τα ΜΜΜ

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα για περιορισμένες πληρότητες προς αποφυγή συνωστισμού, που ανέρχονται σε 65% στα λεωφορεία δημόσιας χρήσης και 85% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και τον σιδηρόδρομο.

Με την ίδια πληρότητα θα κινούνται και τα τουριστικά λεωφορεία αλλά και τα λεωφορεία για την ξενάγηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.