Taverna Porta Pemounda “Barbas”

Δημοσιεύθηκε: 20 Μαΐου 2019 18:50
Taverna Porta Pemounda “Barbas”

 

Για να εισέλθει κανείς στην πόλη της Κέρκυρας υπήρχαν μόνο τέσσερις πύλες.
Μία από αυτές ήταν η Πύλη Ραϊμόνδου, πιο γνωστή ως Πόρτα Ρεμούντα. Αυτή που σήμερα θεωρείται η είσοδος στον κόσμο των γεύσεων.

Μια φορά κι έναν καιρό πριν πολλά χρόνια στο Μαντούκι, γειτονιά του λιμανιού της Κέρκυρας, ζούσε ένας νέος με πνεύμα ανήσυχο, δημιουργικό και γεμάτο αγάπη για τον τόπο του. Το όνομα αυτού Γιάννης Μπάρμπας.

Κι εκεί, πριν από περίπου 25 χρόνια στην Πόρτα Ρεμούντα, υλοποίησε το όραμά του για ένα μέρος όπου οι άνθρωποι θα μοιράζονταν χαρές και λύπες γύρω από ένα τραπέζι με εκλεκτό φαγητό.

Η ονομασία οφείλεται στην πύλη εισόδου προς την περιτειχισμένη πόλη που υπήρχε στην περιοχή την εποχή της Ενετοκρατίας (Πύλη Ραϊμόνδα). Σήμερα ολόκληρη αυτή η γειτονιά ονομάζεται Πόρτα Ρεμούντα. Ήθελε ο Γιάννης Μπάρμπας το “μαγαζί” του να είναι πύλη, είσοδος στο διαφορετικό: ένα ταξίδι στην εποχή της αθωότητας. Πόρτα Ρεμούντα. Για τους Κερκυραίους όμως ήταν πάντα “η ταβέρνα του Μπάρμπα”.

Το μενού εξολοκλήρου βασισμένο στις συνταγές της μητέρας του Ευαγγελίας, η οποία ως εξαιρετική μαγείρισσα, κατάφερε να εμφυσήσει στον Γιάννη την αγάπη για την μαγειρική μαζί με τη γνώση και την εμπειρία της.

Οι πρώτες ύλες ό,τι καλύτερο και φρεσκότερο διαθέτει η κερκυραϊκή γη με έμφαση στο φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά, καθώς και παραδοσιακές κερκυραϊκές συνταγές όλες βγαλμένες από το τετράδιο συνταγών της γιαγιάς Ευαγγελίας.

Μπακαλιαράκια βασισμένα στη μαντουκιώτικη συνταγή. Τσιγαρέλι κερκυραϊκό ατόφιο, μπουρδέτο κερκυραϊκό όπως ακριβώς το έκαναν οι Μαντουκιώτες στα καΐκια. Το μπουρδέτο βλέπεις ήταν το φαγητό των ψαράδων, μαγείρευαν τα πετρόψαρα στα καΐκια με κόκκινο πιπέρι, λάδι και λίγο κρεμμύδι καυτερό, όσο αντέχει ο ουρανίσκος και το στομάχι. Στο πιπέρι του μπουρδέτου δεν υπάρχει μέτρο, οι Μαντουκιώτες όμως έβαζαν και μια κουταλιά του γλυκού πελτέ έτσι για την νοστιμιά.

Μοσχάρι παστιτσάδα, κλασσικό χωρίς ουδεμία παραλλαγή από την παρασκευή μέχρι και το σερβίρισμα. Η κυρία Ευαγγελία κάθε πρωί και για πάρα πολλά πρωινά μαγείρευε μαζί με τον γιο της στην κουζίνα κι έδινε τις εντολές της μέχρι να μάθουν όλοι να εκτελούν τις συνταγές της κατά γράμμα.

Τα χρόνια περνούσαν όμορφα μέσα σε θεϊκές γεύσεις και μυρωδιές και ο Γιάννης Μπάρμπας κληροδότησε με τη σειρά του στην κόρη του Λιάνα το ταλέντο και την αγάπη του για τη μαγειρική. Κι εκείνη, μαζί με την Άννα, συνεχίζουν επάξια το όραμά του για εξαιρετικής ποιότητας φαγητό βγαλμένο από την κερκυραϊκή παράδοση. Με πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς, επιλεγμένα κερκυραϊκά μποστάνια και τους Μαντουκιώτες ψαράδες να φέρνουν εδώ στον «Μπάρμπα» το πιο φρέσκο ψάρι μαζί με τις πίνες και τα όστρακα που μπλέκονται στα δίχτυα τους.

Σερβιρισμένο με αγάπη σε ένα χώρο όπου «όλοι» είναι ευπρόσδεκτοι να γευτούν τις θεϊκές γεύσεις, να ευφρανθούν και να βιώσουν μια εμπειρία που ο ουρανίσκος τους θα τη θυμάται για πολύ καιρό…

Η αποστολή των σημερινών ιδιοκτητών είναι να προσφέρουν υπηρεσίες ακολουθώντας τη φιλοσοφία του Γιάννη Μπάρμπα, για την πρώτη ύλη, το μαγείρεμα, το σερβίρισμα. Το όραμά τους είναι να διατηρηθεί η κερκυραϊκή παράδοση της ταβέρνας. Ο πελάτης είναι ο Οδυσσέας και συμπεριφέρονται αναλόγως. Σαν να ήταν βασιλιάς.

Μουστοξύδου 14, Κέρκυρα, τηλ.: 26610 22658

www.PortaRemounda.gr

f/b: Porta remounda tavern