THRAKI DOG TRAINING – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

21 Μαρτίου 2022 14:11

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΚΥΛΩΝ – THRAKI DOG TRAINING

Ο Χαράλαμπος Κουκουζέλης είναι ο βασικός Εκπαιδευτής της Thraki dog training και ενεργό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων. Η αγάπη του για τους τετράποδους φίλους, τον οδήγησε να εξειδικευτεί ως εκπαιδευτής σκύλων με σκοπό την διαχείριση της συμπεριφοράς τους, από την πρώτη κιόλας μέρα της συμβίωσής τους με τους νέους ιδιοκτήτες έως την ενήλικη ζωή τους. Η Thraki dog training δραστηριοποιείται πάνω από μία 20ετία στη πορεία ατομικής εξάσκησης, κρατικής άδειας και δραστηριοποίησης (από το 1990), όχι μόνο στα πλαίσια της εκπαίδευσης οικόσιτων σκύλων, αλλά και της ενημέρωσης – καθοδήγησης για την διαχείριση των αδέσποτων σε Δημόσιες Σχολικές Βαθμίδες στην περιοχή του Έβρου, της Ροδόπης, αλλά και της ευρύτερης Θράκης.
Το μεγάλωμα ενός κουταβιού είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Από τη στιγμή που το νέο μέλος της οικογένειας, ένα μικρό, αλλά απαιτητικό- πλασματάκι μπαίνει στη ζωή του ανθρώπου, τίποτε δεν είναι όπως πριν. Τους πρώτους μήνες, το κουτάβι μεγαλώνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, σε σύγκριση με κάθε άλλη περίοδο της ζωής του. Κάθε μέρα αλλάζει, καθώς αναπτύσσονται παράλληλα, το σώμα του, το μυαλό του και ο ψυχοσυναισθηματικός του κόσμος.
Μεγαλώνοντας λοιπόν, ένα κουτάβι, χρειάζεται πολλές φορές να χρησιμοποιήσουμε ορθά τις ίδιες δεξιότητες που έχουμε καλλιεργήσει για την ανατροφή των παιδιών μας. Πίσω από τις δυσκολίες προσαρμογής κρύβεται μια πιθανή δυσλειτουργία επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη. Γι’ αυτό η διόρθωση μιας δυσλειτουργικής σχέσης απαιτεί τη θέσπιση ΚΑΝΟΝΩΝ, επιμένοντας στην τήρησή τους.

Στην Thraki Dog Training έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργατών πανελλαδικά και για όσους αναρωτιούνται ποια είναι τα κριτήρια για να αναλάβουμε την εκπαίδευση ενός σκύλου, απαντάμε: “Εκπαιδεύοντας, εδώ και δύο δεκαετίες, μεγάλο αριθμό σκύλων, διαφόρων φυλών και διαφορετικών χαρακτήρων, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια ούτε μυστικές συνταγές για να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η εκπαίδευση σε μας γίνεται αποκλειστικά με ατομικά μαθήματα, τα οποία πραγματοποιούνται, στο δικό σας χώρο. Οι εκπαιδευτές μας δίνουν την απόλυτη προσοχή τους σε σας και το σκύλο σας, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό του μαθήματος. Το πρόγραμμά μας διαμορφώνεται έτσι, ώστε να εξυπηρετεί και το πιο πολυάσχολο ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα η εκπαίδευση του σκύλου να μην αποτελεί μία επιπλέον υποχρέωση αλλά ένα ευχάριστο διάλειμμα στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Εκπαίδευση του σκύλου μαζί με τον ιδιοκτήτη του, σημαίνει ότι ο σκύλος δεν έχει στρες και αισθάνεται ασφαλής με την παρουσία και τη συμμετοχή του αφεντικού του, σε πραγματικές και όχι εικονικές συνθήκες.”

Το διάστημα που χρειάζεται για να εκπαιδευτεί ένας σκύλος εξαρτάται, αφενός από την αντίληψη και τον βαθμό ικανότητας εκμάθησης που έχει και αφετέρου από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, οι οποίες πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και την ψυχοσύνθεση του σκύλου. Σημαντικό, όμως ρόλο παίζει και ο χρόνος που είναι διατεθειμένοι οι ιδιοκτήτες να του αφιερώσουν, καθώς και η ενεργός και συνεχής συμμετοχή τους.
Με λίγα λόγια, “καλός ιδιοκτήτης ενός κουταβιού δε γεννιέσαι, γίνεσαι” και η “καριέρα” αυτή απαιτεί αγάπη, στοργή, αφοσίωση, υπομονή, επιμονή και γνώση. Τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά βέβαια προϋπάρχουν ή καλλιεργούνται, αλλά δυστυχώς δεν διδάσκονται. Η γνώση είναι αυτή που θα βοηθήσει τον ιδιοκτήτη να ανταποκριθεί καλύτερα σε πρακτικά και άλλα προβλήματα που θα προκύψουν.

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων μαζί μας, θα διαπιστώσετε ότι θα έχετε “ανοίξει” μια γραμμή αμφίδρομης επικοινωνίας με το σκύλο σας, γεγονός που θα σας επιτρέπει:
– Να γίνεστε σαφής σε αυτό που ζητάτε από το σκύλο σας, να καταλαβαίνει δηλαδή, ακριβώς τι πρέπει να κάνει.
– Να επιτυγχάνετε την υπακοή και τη διάρκεια εντολών που του δίνετε.
– Να αντιλαμβάνεστε έγκαιρα τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχει, ώστε να συμβάλλετε στην επίλυσή τους.
– Να κερδίσετε το σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την αγάπη του.
Τα προγράμματα αυτά δεν είναι “μια κι έξω”. Αν θέλετε να έχουν αποτέλεσμα, πρέπει να τα εφαρμόζετε κάθε μέρα της ζωής του σκύλου σας.
Για κάτι που είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, είναι ότι τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε μια δράση σε συνεργασία με την Φιλοζωική “ΚΙΒΩΤΟΣ” για την ενημέρωση παιδιών ηλικίας από 4 έως 18 ετών σε θέματα που αφορούν την αδέσποτη ζωή των τετράποδων φίλων μας. Εστιάζουμε κυρίως στην καθοδήγηση και κατεύθυνση της συμπεριφοράς και των αντιδράσεων που θα πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά σε περιπτώσεις επιθετικού αδέσποτου σκύλου στο δρόμο, αλλά και την κατάλληλη φροντίδα που είναι απαραίτητη για τα “αδεσποτάκια”.

Κουκουζέλης Χαράλαμπος

Στοιχεία Επικοινωνίας

THRAKI DOG TRAINING - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΚΥΛΩΝ