Το πιο φευγάτο πανηγύρι του Αιγαίου γίνεται στη Λαγκάδα της Ικαρίας

Δημοσιεύθηκε: 18/08/2019 16:20
Το πιο φευγάτο πανηγύρι του Αιγαίου γίνεται στη Λαγκάδα της Ικαρίας

Πραγματοποιείται ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο και όσοι έχουν βρεθεί εκεί το χαρακτηρίζουν αξέχαστη εμπειρία.
Λέγεται πως παλιότερα, τα πανηγύρια στην Ικαρία είχαν στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς, όταν η οικονομική ευμάρεια δεν ευδοκιμούσε στο μικρό νησί του Αιγαίου.
Ανήμερα της Παναγίας, στην καταπράσινη Λαγκάδα Ικαρίας γίνεται ίσως το πιο ξακουστό πανηγύρι του νησιού. Ξακουστό γιατί ολοκληρώνει την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθόδοξης παράδοσης το καλοκαίρι, αλλά και γιατί συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου από όλη την Ελλάδα. Ο οικισμός που στην απογραφή του 2011 είχε μόλις 4 κατοίκους, πλημμυρίζει με κόσμο.

Ικαρία
Στο τραπέζι σερβίρονται παραδοσιακοί μεζέδες του νησιού, ρασκό, το ντόπιο κατσίκι ελευθέρας βοσκής στην Ικαρία και πιλάφι μαγειρεμένο σε ζωμό κατσίκας. Φυσικά, το κρασί ρέει άφθονο και είναι κατά βάση κόκκινο από τις ντόπιες ποικιλίες του νησιού.

Ικαρία
Και φυσικά υπάρχει και πολύς χορός, καθώς το πλήθος που συγκεντρώνεται εκεί χορεύει εκστασιασμένο τον Ικαριώτικο χορό.
Ο αυθεντικός Ικαριώτικος αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά τραγούδια – σκοπούς που συνολικά αποτελούν τον Ικαριώτικο χορό.

 

Συγκεκριμένα οι οργανικοί σκοποί είναι ο τσαμούρικος, ο ραχιώτικος και ο περαμαρίτικος και τα τραγούδια «Πέρα στο χωριού τη βρύση» και «Η συμπεθέρα».
Τα παραδοσιακά όργανα του Ικαριώτικου είναι η τσαμπούνα, το βιολί και πολλές παραλλαγές και προσθήκες σε αυτά.

Όπως και να το δεις… είναι INNOSTAT