To Spirto αποκαλύπτει για πρώτη φορά: έτσι μοιράστηκαν τα 2 δισεκατομμύρια του Μίνωα Κυριακού! Τι πήραν τα τρία παιδιά και η Μαρί

11 Ιουλίου 2021 08:00

To Spirto αποκαλύπτει για πρώτη φορά: έτσι μοιράστηκαν τα 2 δισεκατομμύρια του Μίνωα Κυριακού! Τι πήραν τα τρία παιδιά και η Μαρί

Είναι γνωστό ότι η οικογένεια Κυριακού προφυλάσσει πολύ καλά την προσωπική ζωή των μελών της. Τόσο ώστε να μην επιθυμεί την παραμικρή δημοσιότητα γύρω από ευχάριστα η δυσάρεστα γεγονότα που την αφορούν. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της περιουσίας του αείμνηστου  Μίνωα Κυριακού. Ο οποίος πριν τέσσερα χρόνια έφυγε από τη ζωή αλλά είχε μεριμνήσει για τα παιδιά του Ξενοφών, Αθηνά και Θοδωρή αλλά και την πρώην σύζυγο του…

Ο Μίνωας Κυριακού ήταν απόγονος μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας που άρχισε να ασχολείται με την ναυτιλία πριν από 100 χρόνια περίπου! Ο πατέρας του Ξενοφών είχε αρχικά μια βάρκα στο νησί του Πόρου. Τα παράτησε όμως όλα για να πάει να δουλέψει στα ναυπηγεία του Γκντάνσκ στην Πολωνία.

Αφήνει πίσω τη γυναίκα του Αθηνά και επιστρέφει ορισμένα χρόνια αργότερα οπότε και όλη η οικογένεια σμίγει ξανά, όταν ο Μηνάς ήταν 16 χρονών!

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά καθώς πρόκειται για μια από τις επιφανέστερες εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας μας. Η περιουσία της οποίας κυμαίνεται το 2014 γύρω στα 2 δισεκατομμύρια δολλάρια! Οι μεγαλύτερες συμφωνίες και επιτυχίες της οικογένειας (που μάλιστα έκαναν πάταγο) ήταν δύο.

Τα δύο χρυσά deal

Η πρώτη όταν οι εταιρείες  Athean Sea Carries και Athenian Tankers είχαν πουλήσει αντί 520 εκατ. δολαρίων έντεκα πλοία, τρία suezmax και οκτώ handymax. Καθώς επίσης και έξι suezmax στη Sovcomfolt, αντί 330 εκατ. δολαρίων.

Σύνολο 850 εκατομμύρια δολάρια. Η δεύτερη όταν έγινε η πώληση της βουλγαρικής πλατφόρμας Nova Televijia έναντι 628 εκατ. ευρώ!

Φυσικά οι εταιρείες των Κυριακού συνεχίζουν και παράγουν και στη ναυτιλία και στα media. Έτσι και τα τρία αδέρφια μοιράστηκαν ανάλογα με τις δραστηριότητες τους στον όμιλο. Αλλά και τις ικανότητες τους και το ανάλογο ποσοστό των 2 δις.

Φυσικά ο Θοδωρής πήρε τα media πάνω του καθώς είναι ο πιο δραστήριος στο χώρο. Και μιλάμε για έναν όμιλο που δραστηριοποιείται σε 12 κλάδους, σε 14 χώρες, σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Ασία…

Οι μετοχές

Τα αδέρφια του Θοδωρή, ο Ξενοφών και  η Αθηνά αν και βρίσκονται και εκείνοι σε νευραλγικές θέσεις προτιμούν να κάθονται λίγο πιο πίσω και να έχουν τα ανάλογα κέρδη.

Και τα τρία αδέρφια δηλώνουν απόλυτα δικαιωμένα από το μοίρασμα των μετοχών σε κάθε εταιρεία της οικογένειας. Εξάλλου ο χώρος έχει να λέει πως η οικογένεια Κυριακού είναι από τις πιο δεμένες και ήσυχες που έχει η ελληνική ναυτιλία.

Μια οικογένεια που δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα για τα εσωτερικά της ζητήματα που λύνονται όλα άμεσα και εντελώς αθόρυβα.

Εξάλλου η ανάπτυξη του ομίλου ανήκει και στα τρία παιδιά του, Ξενοφών, Αθηνά και Θοδωρή. Με τον τελευταίο όμως να έχει βγει πιο δυναμικά μπροστά περισσότερο στα media, κατέχοντας την θέση του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου.

Ο ΑΝΤ1 κόπηκε στα τρία

Λίγο πριν φύγει από τη ζωή ο Μίνωας εκμυστηρεύτηκε τα πάντα στα παιδιά του. Έτσι το 2017 αποφάσισε να αποσυρθεί μετοχικά από τον Αντέννα, τον οποίο δημιούργησε πριν από 28 χρόνια. Και να παραδώσει τα κλειδιά στα τρία παιδιά του.

Έτσι, στο μετοχικό κεφάλαιο εμφανίζονται, πλέον, οι εξής εταιρείες: ALTAVISTA GLOBAL HOLD SaRL (Ξενοφών Κυριακού) με 33,3%, PRAXIS GLOBAL HOLD SaRL (Αθηνά Κυριακού), επίσης με 33,3% και GLOBECAST HOLDINGS SaRL (Θοδωρής Κυριακού) με 33,3%! 

Έτσι, τα τρία παιδιά πήραν ίσα μερίδια, ωστόσο το μάνατζμεντ διατηρεί μέχρι και σήμερα ο περυχημένος Θοδωρής Κυριακού. Με τη σύμφωνη γνώμη και της Αθηνάς αλλά και του Ξενοφώντα.

Παλάτια, θαλαμηγός και ελικόπτερα

Ο Μίνωας έχει αφήσει και στα τρία παιδιά του ακίνητη περιουσία στα βόρεια προάστια της Αθήνας, στην Κύπρο αλλά και στο Πόρτο Χέλι δίκαια και ίσα. Όμως το ακίνητο που κόβει την ανάσα βρίσκεται στον Άγιο Αιμιλιανό.

Ο Μίνωας ήταν ένας από τους πρώτους επιχειρηματίας που επένδυσαν εκτός Αθηνών. Χτίζοντας το εξοχικό τους όχι σε κάποιο κοσμικό νησί αλλά στα παράλια της Πελοποννήσου.

Η εντυπωσιακή βίλα του βρίσκεται μέσα σε ένα παραθαλάσσιο κτήμα πολλών στρεμμάτων του στον Άγιο Αιμιλιανό στην Ερμιονίδα.

Εντυπωσιακή είναι η μία από τις δύο εξωτερικές πισίνες που συνεχίζεται μέσα στο σπίτι. Όπως και η προβλήτα όπου αγκυροβολεί η θαλαμηγός της οικογένειας Κυριακού“ Athina”.

Η βίλα διαθέτει ακόμη ένα υπερσύγχρονο ελικοδρόμιο αλλά και γήπεδα του τένις, του golf αλλά και γήπεδο μπάσκετ.

Μέσα στην έκταση έχουν διαρρυθμιστεί νέοι χώροι σε διάφορα σημεία έτσι ώστε να εξυπηρετούνται και οι τρείς οικογένειας καθώς και αυτό το περιουσιακό στοιχείο μοιράστηκε στα τρία.

Στα χέρια της οικογένειας βρίσκεται και ένα πολυτελέστατο ελικόπτερο αξίας οκτώ εκατομμυρίων ευρώ. Το όποιο μεταφέρει τα μέλη της οικογένειας Κυριακού όσο το δυνατόν συντομότερα και με ασφάλεια στον προορισμό τους. Ενώ διαθέτει και όλες τις απαραίτητες ανέσεις.

Ο πολυμήχανος Θοδωρής

Ο  Θοδωρής, ο CEO του ομίλου που κρύβεται πίσω από την επιτυχία του, κατάλαβε νωρίς ότι το μέλλον βρίσκεται στα new media. Και προχώρησε σε μεγάλες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα με ισχυρή web tv και game πλατφόρμα. Ενισχύοντας παράλληλα την παρουσία του Antenna στα Βαλκάνια.

Η πώληση της βουλγαρικής πλατφόρμας του έδωσε την απαραίτητη ρευστότητα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του με επιτυχία και στη βρετανική αγορά των Media. Ενώ πολύ έξυπνα επένδυσε και στα social media αποκτώντας ένα μικρό μεν, αλλά σημαντικό πια σε αξία ποσοστό στο ταχύτατα ανερχόμενο πια twitter. Διαβλέποντας την επιτυχία και κερδίζοντας πολλά.

Μετά από  χρόνια σχέσης με τη Δήμητρα Μπιθαρά, κόρη του ισχυρού επιχειρηματία, Βασίλη Μπιθαρά, ιδιοκτήτη της εταιρίας ρούχων BSB, έγινε πατέρας.

Το ζευγάρι διατηρεί εξαιρετικά χαμηλούς τόνους από την αρχή της σχέσης του, δεν κάνει δημόσιες εμφανίσεις, δεν αγαπάει να απαθανατίζεται από τους φωτογράφους.

Η αθόρυβη Αθηνά

Η Αθηνά, παντρεύτηκε σε κλειστό κύκλο πριν από χρόνια τον Λευτέρη Καλλέργη που δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αιμιλιανού στο Πόρτο Χέλι.

Ο πατέρας της μετά τον γάμο παρέθεσε δεξίωση για 200 προσκεκλημένους από τον χώρο της ναυτιλίας και των επιχειρήσεων στην μοναδικής ομορφιάς και πολυτέλειας έπαυλή του.

Ένα κορίτσι πολύ δραστήριο που ασχολείται σε όλους τους κλάδους της οικογένειας αλλά που απεχθάνεται την δημοσιότητα.

Ο αόρατος Ξενοφών

Ο μεγαλύτερος γιος του Μίνωα Ξενοφών απεχθάνεται φανατικά την δημοσιότητα. Γ αυτό και οι φωτογραφίες είναι είδος ώς προς εξαφάνιση.

Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει τις μιντιακές ανάγκες της οικογένειας αλλά θα ασχοληθεί περισσότερο με τα ναυτιλιακά. Έτσι και έγινε καθώς “τρέχει” την Sea Carriers την παλαιότερη από τις εταιρείες που ίδρυσε ο πατέρας του Μίνωας.

Παράλληλα διευθύνει την Athenian Capital Holdings ενώ είναι ουσιαστικά ο director του Kyriakoy Group όπως ακριβώς το ξέρει η αγορά.

Τον ελάχιστο ελεύθερο του χρόνο κάνει ταξίδια στο εξωτερικό η γεμίζει της μπαταρίες του, στην βίλα της οικογένειας. Μακριά από φωτογραφικά φλας και κάμερες….

Πηγή: εφημερίδα Spirto