Τον Σεπτέμβρη έρχονται τα εμβόλια για τις παραλλαγές του κορονοϊού

6 Μαΐου 2022 07:30

Τον Σεπτέμβρη έρχονται τα εμβόλια για τις παραλλαγές του κορονοϊού

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων περιμένει πως θα έχει εμβόλια για τις παραλλαγές του κορονοϊού, όπως η Omicron, τα οποία θα εγκριθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ο οργανισμός  στοχεύει στην αντιμετώπιση μίας ή δύο παραλλαγών τουλάχιστον

Τον Σεπτέμβρη έρχονται τα εμβόλια για τις παραλλαγές του κορονοϊού.

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι προσαρμοσμένα εμβόλια πιθανόν να εγκριθούν έως τον Σεπτέμβριο το αργότερο για να είμαστε έτοιμοι για νέες εκστρατείες ανοσοποίησης στην ΕΕ το φθινόπωρο». Δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής βιολογικών απειλών για την υγεία και της στρατηγικής εμβολίων του EMA.

«Αυτό θα επιτρέψει στους παρασκευαστές-παραγωγούς να προσαρμόσουν αναλόγως τις γραμμές παραγωγής τους», πρόσθεσε.

Τα εμβόλια mRNA που παρασκευάζονται από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna. Τα οποία είναι τα πιο εξελιγμένα και οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται. Παραμένει πάντως ασαφές εάν τα εμβόλια θα στοχεύουν μια ή δύο παραλλαγές σε μια δόση, πρόσθεσε ο Καβαλέρι.

Η Moderna έκανε αίτημα για άδεια εμβολιασμού σε παιδιά από 6 μηνών

Πρόκειται για το πρώτο αίτημα στην Ευρώπη για αυτή την ομάδα πληθυσμού. Αντίστοιχο αίτημα εξετάζουν οι αρχές στις ΗΠΑ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι άρχισε την αξιολόγηση της χρήσης του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 στα παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως 5 ετών. Πρόκειται για την τελευταία ηλικιακή ομάδα που ακόμη δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

«Μόλις αρχίσαμε την αξιολόγηση ενός αιτήματος της Moderna για να επεκτείνουμε τη χρήση του Spikevax στα παιδιά από έξι μηνών έως 5 ετών. Και είναι το πρώτο αίτημα για αυτή τη νέα ηλικιακή ομάδα». Δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, ο επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια του EMA.

Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna υπέβαλε ήδη παρόμοιο αίτημα στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Αφότου δοκιμές έδειξαν ότι τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή και παράγουν ισχυρή ανοσοαπόκριση.

Τα μικρά παιδιά είναι λιγότερο ευάλωτα απέναντι στον ιό σε σχέση με τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Αλλά μπορούν παρά ταύτα να αρρωστήσουν και να μεταδώσουν τον ιό.

Μπορούν επίσης να κολλήσουν σοβαρές μορφές του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά (MIS-C). Ο ΕΜΑ ενέκρινε τον Φεβρουάριο τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid της Moderna για τα παιδιά άνω των έξι ετών στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ygeiamou