Τουρκία: Ύμνοι στα ΜΜΕ για τους Έλληνες διασώστες!

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

8 Φεβρουαρίου 2023 11:15

Τα τουρκικά ΜΜΕ ευχαριστούν σήμερα την Ελλάδα για τη βοήθειά της στην επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, το βίντεο με την επιχείρηση διάσωσης του κοριτσιού από την ελληνική αποστολή, που προβλήθηκε σε live μετάδοση από την ΕΡΤ, παρουσιάστηκε στο κοινό από το τουρκικό κανάλι Halk Tv σε πρόγραμμα συνεχούς ροής.

Το βίντεο έπαιξε ολόκληρο χωρίς υπότιτλους με γενικό σούπερ ότι «η ελληνική ομάδα έσωσε ένα εξάχρονο κοριτσάκι».

Ο παρουσιαστής Ισμαήλ Κιουτσουκκαγιά στο τέλος είπε «εδώ αρχίζω να κλαίω», δείχνοντας τον διασώστη στην οθόνη. Μάλιστα, σχολίασε για τους Έλληνες: «Αυτό σημαίνει ανθρωπιά».

Το ότι παίχτηκε όλο το βίντεο και μάλιστα στα ελληνικά είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο για την τουρκική τηλεόραση όμως οι υπεράνθρωπες προσπάθειες της ελληνικής ομάδας δεν έχουν αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Η ελληνική ομάδα έχει καταφέρει να απεγκλωβίσει ζωντανά τρία παιδιά, ηλικίας 6, 11 και 15 ετών, καθώς και έναν 50χρονο άνδρα.

Το 15χρονο παιδί ανασύρθηκε ζωντανό από ένα από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει από τον φοβερό σεισμό, γύρω στις 5 τα ξημερώματα, ενώ οι Έλληνες διασώστες δυστυχώς ανέσυραν και άλλα δύο άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους. Πρόκειται για έναν νεαρό περίπου 17 ετών και έναν άνδρα περίπου 40 ετών.

Χθες ανασύρθηκε νεκρή και η άτυχη Φατμέ, η αδελφή της εξάχρονης. που παρά τις προσπάθειες τελικά δεν τα κατάφερε.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει ακόμα ένα κλιμάκιο για βοήθεια στην δοκιμαζόμενη, από τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού Τουρκία, το οποίο αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα καθώς πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Η δεύτερη αποστολή που θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για την ανεύρεση ζωντανών στην ισοπεδωμένη πόλη Χατάι από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία, αναχωρεί με στρατιωτικό αεροσκάφος C- 130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης και αποτελείται από δεκαπέντε μέλη της Β’ ΕΜΑΚ με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.