Τραγωδία στα Τέμπη: Οι ιστορίες των ανθρώπων που σώθηκαν από θαύμα

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

6 Μαρτίου 2023 11:05

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που επέβαιναν στο μοιραίο τρένο της τραγωδίας των Τεμπών και κατάφεραν να βγουν ζωντανοί.

Μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής έσωσε την 21χρονη Αγνή Τιτέλη και τον σύντροφό της.

Μιλώντας στο Top Channel η φοιτήτρια του ΑΠΘ είπε: «Ήταν να επιβιβαστώ στο δεύτερο βαγόνι και ο φίλος μου μου είπε πήγαινε στο τελευταίο, λες και είχε προαίσθημα… ήταν τύχη. Δεν μπορώ να περιγράψω τις εικόνες, τις τσιρίδες του κόσμου. Φωτιά, πολλή φωτιά βλέπαμε».

Η Αθηνά Κατσάρα έχασε τη ζωή της. Η 34χρονη μητέρα από την Κατερίνη επέβαινε στο τρένο με τον σύζυγό της, Νίκο.

Το ζευγάρι βρισκόταν στα πρώτα βαγόνια, ενώ τη στιγμή της σύγκρουσης, ο Νίκος έλειπε από τη θέση του, αφού βρισκόταν στην τουαλέτα, στα πιο πίσω βαγόνια.

Η σύγκρουση τον βρήκε όρθιο, ενώ βάδιζε σε άλλο βαγόνι. Έσπασε δύο πλευρά και το ισχίο του. Ο 31χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ενώ θρηνεί για τον χαμό της συζύγου του.

Μία νεαρή από τη Βέροια σώθηκε επειδή δεν έγινε δεκτό το πάσο της από τους υπεύθυνους των εκδοτηρίων. Έτσι, ταξίδεψε στο έβδομο βαγόνι και όχι στο δεύτερο, εκεί που ξέσπασε η φωτιά.

«Σταματήσαμε Παλαιοφάρσαλα. Μας είπαν ότι υπάρχει φόρτος στις γραμμές. Δεν ανησυχήσαμε. Απλά, περιμέναμε. Μετά, το τρένο ξεκίνησε. Φτάσαμε Λάρισα. Διάβαζα ένα βιβλίο.

Ο νεαρός που καθόταν δίπλα μου, μου είπε: ‘Ο ελεγκτής, μιλώντας στον ασύρματο, έλεγε μήπως είναι καλύτερα να βάλουμε τον κόσμο σε λεωφορεία’. Δεν το εκλάβαμε σαν κάτι ανησυχητικό. Θεωρήσαμε πως αφορούσε τη διαχείριση του πλήθους των επιβατών», ανέφερε η 22χρονη στον ΣΚΑΪ.

Ο πατέρας μίας κοπέλας μίλησε στον ANT1 και τόνισε πόσο τυχερή ήταν η κόρη του μέσα στην ατυχία της, την ώρα του δυστυχήματος. «Ταξίδευε από Καρδίτσα για Θεσσαλονίκη μόνη της. Είχε κάποιες φίλες στο τρένο. Ήταν τυχερή στην ατυχία της», σημείωσε.

Η 22χρονη στις 23:05 το βράδυ της Τρίτης κάλεσε από άγνωστο νούμερο τους γονείς της για να τους ενημερώσει για το δυστύχημα.

«Σηκώνει το τηλέφωνο η γυναίκα μου. Ακούω ένα ουρλιαχτό ‘Μαμά μου έλα να με πάρεις, τράκαραν τα τρένα και σκοτωθήκαμε, πήραμε φωτιά’ και κλείνει το τηλέφωνο και μένω χωρίς δεύτερη κουβέντα. Πήγα στα Τέμπη, βρήκα ένα ασθενοφόρο το ακολούθησα και έφτασα πιο γρήγορα. Μια κατάσταση δραματική δεν σας περιγράφω τι έβλεπα», πρόσθεσε.

Ο Μιχάλης Κλάψας, φοιτητής, περιέγραψε στον Alpha τον εφιάλτη που βίωσε και περιέγραψε πώς κατάφερε να σώσει ένα μωρό στο βαγόνι.

«Καθόμουν στο βαγόνι 3 στη θέση 54. Έβλεπα ταινία και στο πρώτο χτύπημα έβαλα παντού δυνάμεις για να κρατηθώ. Είδαμε και τη λάμψη. Στο δεύτερο χτύπημα λογικά ήταν αυτό που φύγαμε κάτω από τις ράγες. Και το τρίτο χτύπημα που σταματήσαμε.

Η καρέκλα του μπροστινού είχε κολλήσει σχεδόν πάνω μου. Το πρώτο πράγμα που έκανα είναι να τσεκάρω αν έχω χέρια και πόδια. Πιάνω το κεφάλι να δω αν έχω χτυπήσει κάπου στο πρόσωπο ή στο κεφάλι.

Παρατηρώ ότι έχω αίματα πάνω μου αλλά δεν ήταν δικά μου. Ήταν από τους μπροστινούς μου. Σηκώνομαι. Βλέπω ένα μπουκαλάκι νερό κάτω και το βάζω στην τσέπη γιατί δεν ήξερα τι θα γίνει και πότε θα βγούμε. Και βρίσκω και το μπουφάν μου.

Μαζί μου έχω πάντα μια εικόνα του Αγίου Λουκά και νιώθω ότι αυτός μου έδωσε δύναμη. Δίπλα, στα δεξιά δύο θέσεις μπροστά καθόταν μια κυρία (σ.σ. πριν από τη σύγκρουση) που τάιζε το μωρό με το μπιμπερό. Την άκουγα να φωνάζει ότι έχασε το μωρό. Ψάξαμε. Το μωρό ήταν κάτω από το κάθισμά μου.

Με βρήκε η μητέρα στο Facebook, μιλήσαμε, το μωρό είναι μια χαρά, δεν έπαθε τίποτα σχεδόν, η μητέρα έχει λίγες μελανιές» είπε ο Κλάψας.