Τριχόπτωση – Συνέντευξη από τον Δρ. Καραλέξη Απόστολο, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

5 Δεκεμβρίου 2019 20:07

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αίτια και αντιμετώπιση

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν άντρες και γυναίκες είναι το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Ιδιαιτέρως δε για εμάς τις γυναίκες που τα μαλλιά μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θηλυκότητάς μας, η απώλειά τους, μπορεί να σηματοδοτήσει όχι μόνο μια σειρά ψυχολογικών προβλημάτων, άλλα κατ επέκταση μια σειρά προβλημάτων υγείας που μπορεί να σχετίζονται είτε με ορμονικές διαταραχές, είτε με στρεσογόνους παράγοντες, είτε πάλι με κακή διατροφή.

Είναι τελικά η τριχόπτωση αναστρέψιμη; Τι ρόλο παίζει η έγκαιρη διάγνωση; Πως θεραπεύεται και ποια αίτια την προκαλούν; Πόσο σημαντικό είναι για την πορεία της υγείας μας να απευθυνόμαστε στους ειδικούς γιατρούς και όχι σε άσχετους με το αντικείμενο;

[quote class = “quote-3”]Μας μιλάει ο γνωστός δερματολόγος και επιστημονικός διευθυντής της Derma Hair Clinic δόκτωρ Απόστολος Καραλέξης, Διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών βραβευμένος με παγκόσμια διάκριση το 2017 και το 2018 με  παγκόσμια διάκριση από τον οργανισμό whatclinic, ο οποίος ασχολείται με αξιολογήσεις και εμπειρίες των χρηστών του από κλινικές σε όλα τα μέρη του κόσμου.[/quote]

– Τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση αποτελεί ένα καίριο θέμα ανησυχίας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η απώλεια μαλλιών, ή αλλιώς ονομαζόμενη αλωπεκία, μπορεί να επηρεάσει το κεφάλι, σημεία του προσώπου ή του σώματος. Αποτελεί αποτέλεσμα κληρονομικών παραγόντων, ορμονικών αλλαγών, ιατρικών συνθηκών ή φαρμάκων.
Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά, απότομα, να φύγει και να επανέλθει. Υπάρχουν δηλαδή προσωρινοί και μόνιμοι τύποι τριχόπτωσης. Το Άγχος επίσης καθώς και τα υπερβολικά χτενίσματα ή hairstyles μπορεί να προκαλέσουν ένα είδος απώλειας που ονομάζεται αλωπεκία από έλξη.

-Μετά από απώλεια τι ποσοστού τριχών πρέπει να επισκεφτούμε τον δερματολόγο; Παίζει ρόλο η έγκαιρη διάγνωση;

Ο συνήθης αριθμός τριχών που χάνουμε καθημερινά αφορά σε 50-100 τρίχες. Αυτό συνήθως δεν οδηγεί σε αραίωση των μαλλιών, καθώς νέες τρίχες αναπτύσσονται. Όταν ο αριθμός αυτός αυξηθεί και η ανάπτυξη νέων τριχών διακοπεί καλό θα ήταν να επικοινωνήσει o ασθενής με τον γιατρό.

-Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται για αύξηση κινδύνου τριχόπτωσης;

Παράγοντες που αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης τριχόπτωσης είναι το οικογενειακό ιστορικό, πχ αν κάποιος μέσα στην οικογένεια έχει ιστορικό φαλάκρας – αλωπεκίας, η ηλικία, η  απώλεια βάρους, παθήσεις που έχουν να κάνουν με ζαχαρώδη διαβήτη η δερματικό λύκο, και τέλος το στρες ενοχοποιείται κατά μεγάλο ποσοστό.

-Πόσο σημαντικό για την αποθεραπεία του ασθενούς είναι να απευθυνθεί στον κατάλληλο ειδικό ιατρό;

Οι περισσότεροι υποψήφιοι που έρχονται στην κλινική DermaHair για μεταμόσχευση μαλλιών είδαν τα καταπληκτικά και προπάντων φυσικά αποτελέσματα σε φίλους και γνωστούς τους. Αν όμως θέλουν να το ψάξουν καλό θα είναι να απευθύνουν τις ακόλουθες ερωτήσεις. Θα πραγματοποιήσει ο ίδιος ο γιατρός την επέμβαση, κάποιος άλλος γιατρός ή μόνο κάποιες νοσηλεύτριες; Τι φροντίδα θα έχει αμέσως μετά την επέμβαση; Τι θα συμβεί αν κάτι πάει λάθος; Ποιο θα είναι το κόστος της επέμβασης; Η μετέπειτα φροντίδα περιλαμβάνεται στην τιμή; Πόσες μεταμοσχεύσεις μαλλιών έχει κάνει ο γιατρός και τι είδους επιπλοκές έχει αντιμετωπίσει;

-Πως γίνεται η θεραπεία της τριχόπτωσης σε κάποιον που έρχεται στο ιατρείο σας. Ποια διαδικασία ακολουθείτε;

Αρχικά θα πρέπει να γίνει η διάγνωση. Αφού λάβουμε το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε τα αίτια της τριχόπτωσης σύμφωνα με την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει, τις διατροφικές συνήθειες που ακολουθεί αλλά και την φυσική κατάσταση. Πιθανότατα θα πάρουμε δείγμα από τα μαλλιά σας προκειμένου να διενεργήσουμε εργαστηριακή εξέταση. Μια εξέταση αίματος θα χρειαστεί προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο ασθενής πάσχει από κάποια ασθένεια όπως ο λύκος, ο θυρεοειδής, η έλλειψη σιδήρου ή κάποια ανισορροπία στις ορμόνες. Για την θεραπεία της τριχόπτωσης θα ακολουθήσουμε δύο τρόπους. Ο ενός είναι ο συντηρητικός τρόπος ο άλλος ο μη συντηρητικός. Η συντηρητική θεραπεία αφορά σε φαρμακευτική αγωγή που δίνουμε στον ασθενή με φάρμακα όπως η μινοξιδίλη, η φιναστερίδη και η ντουταστερίδη. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει επίσης τοπικές κρέμες και λοσιόν. Το αποτέλεσμα αυτού του είδους θεραπείας μπορεί να είναι παροδικό, ενώ σε περίπτωση που σταματήσει η θεραπεία, το πρόβλημα ενδέχεται να επανέλθει. Η μη συντηρητική θεραπεία κατά της τριχόπτωσης αφορά στις μεθόδους PRP, LLLT Laser και στην εμφύτευση μαλλιών. Δεν αποτελούν όλοι οι ασθενείς με απώλεια μαλλιών κατάλληλους υποψηφίους για μεταμόσχευση μαλλιών. Ο γιατρός σας μπορεί να κρίνει αν μπορείτε να υποβληθείτε σε αυτή. Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί τη μόνη οριστική, μόνιμη και αποτελεσματική μέθοδο για την επανάκτηση του τριχωτού.

-Mπορώ να αντιμετωπίσω την τριχόπτωση με φυσικό τρόπο;

Η φύση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των μαλλιών. Πχ τα ευεργετικά έλαια όπως το αμυγδαλέλαιο και το καστορέλαιο όταν χρησιμοποιούνται για θεραπευτικό μασάζ μπορούν να κάνουν τα αδύναμα μαλλιά πιο γερά. Τροφές με ευεργετικά αποτελέσατε στα μαλλιά είναι το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, ξηροί καρποί, το πορτοκάλι, η καρύδα, το τζίντζερ.

-Τι συμβουλές θα δίνατε για την αποφυγή της τριχόπτωσης ειδικά σε εμάς τις γυναίκες, που είτε από ορμονικούς παράγοντες όπως η εμμηνόπαυση, είτε από χτενίσματα styling ταλαιπωρούμε τα μαλλιά μας;

Να αποφύγετε τα πολύ σφιχτά χτενίσματα, καθώς και το τρίψιμο ή το τράβηγμα των μαλλιών σας. Να αποφύγετε φάρμακα και συμπληρώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Αποφύγετε το κάπνισμα.

Derma Hair Clinic
Δρ. Καραλέξης Απόστολος
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Μετεκπαιδευθείς στις Η.Π.Α. στην Δερματοχειρουργική
Συνέντευξη στη Νίκη Μουσαμά.
Στοιχεία Επικοινωνίας

Τριχόπτωση - Συνέντευξη από τον Δρ. Καραλέξη Απόστολο, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος