Το βιβλίο που διάβαζε ο Τσίπρας στο χλιδάτο σκάφος του Παναγόπουλου και το tweet-παρωδία της Άντζυς Σαμίου (φωτογραφία)

10 Μαΐου 2019 10:00

Πόση εντύπωση, όχι με την καλή έννοια σαφώς, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο «κουρασμένος» Τσίπρας, όπως τον χαρακτήρισε η Κατερίνα Παναγοπούλου, εξηγώντας γιατί ο θανών σύζυγός της παραχώρησε το χλιδάτο σκάφος του, των, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στον πρωθυπουργό για ολιγοήμερες βακάνς. Στο διά ταύτα και στο βιβλίο που διάβαζε, ανέμελος, υπό τον ήλιο. Έχοντας δίπλα του τασάκι. Για τα ακριβά του πούρα. Εννοείται.

Πρόκειται για το βιβλίο «Ανεξέλεγκτα στοιχεία» του Στεφάν Οσμόν, ένα αριστεράς εσάνς βιβλίο, με αναφορές στην εποχή της ιταλικής τρομοκρατίας από τις αριστερές οργανώσεις, όπως οι Ερυθρές Ταξιαρχίες και η Πρίμα Λίνεα.

Περί τίνος ακριβώς πρόκειται

Όπως γράφει η Αριάδνη Μοσχονά στα Marginalia: «Αυτό το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα είναι ένα πανόραμα της δεκαετίας του ’70, από τη σκοπιά ενός νεαρού Γάλλου αριστεριστή. Τα γεγονότα και τα πρόσωπα είναι όλα εκεί. Όχι ως καρτ-ποστάλ μα ως μια φυσική αλληλουχία: η κατάληψη της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού τον Μάη του ’68. Τ

α οδοφράγματα και οι ατελείωτες συνελεύσεις, διασπάσεις, κόντρες και τα συντροφικά μαχαιρώματα των αναρίθμητων οργανώσεων της άκρας αριστεράς, οι αδυσώπητες συγκρούσεις με τα διαβόητα CRS αλλά και τους ακροδεξιούς, η ίδρυση του πανεπιστημίου της Βενσέν, που στέγασε τα πιο ανήσυχα πνεύματα, μια Ελληνίδα φοιτήτρια που ανησυχεί για την τύχη του αγαπημένου της εν μέσω της Δικτατορίας, η Επανάσταση των Γαρυφάλλων, η άνοδος και η πτώση της ομάδας Μπάαντερ-Μάινχοφ.

Το εξώφυλλο του βιβλίου που διάβαζε ο Αλέξης Τσίπρας στο σκάφος

Η απαγωγή του Άλντο Μόρο και το μούδιασμα που προκαλεί η εκτέλεσή του, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες και η Prima Linea, νότες και κλίμα από την ανερχόμενη πανκ σκηνή. Η θρυλική συναυλία Rock Against Racism του 1978 με τους Clash, η αναλγησία της Θατσερικής διακυβέρνησης, μια αναπάντεχη συνάντηση με τον Λουί Αλτουσέρ, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα στην καρδιά της σεξουαλικής επανάστασης, ένα ταξίδι με το InterRail από το Παρίσι ως τον αρκτικό κύκλο κι από εκεί ως την Πορτογαλία μέσα από την Φρανκική Ισπανία, λίγο μετά τη βάρβαρη εκτέλεση του Σαλβαδόρ Πουτζ Αντίκ, μα και μια επικίνδυνη αποστολή ως τη Βαρσοβία μέσα από την Ανατολική Γερμανία, μ’ έναν αποσυναρμολογημένο πολύγραφο κρυμμένο στις αποσκευές.»

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι τον έρωτα δύο τρομοκρατών θ’ απολάμβανε κάποιος στο ξύλινο ντεκ του γιοτ; Πίσω απ’ τις λέξεις όντως κρύβεται ο… Αλέξης.

Η Άντζυ και ο Τσίπρας

… Και όπου Άντζυ βέβαια, το ξεκαθαρίσαμε εξ αρχής πως μιλάμε για την Άντζυ Σαμίου. Η οποία είναι γνωστή υπέρμαχος του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ – προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Όμως, το ποστ της προκάλεσε αντιδράσεις. Θύελλα, για να ακριβολογούμε. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η Αντζυ Σαμίου υποστηρίζει ότι «τον θέλουμε ξεκούραστο και ακμαίο για να συνεχίσει έτσι».

Η ανάρτησή της

«Βρε κατακαημένοι ΝουΔουλοι, καταλάβετε το, η μισή Ελλάδα θα ήθελε αν είχε ένα κότερο να το δώσει στον Αλέξη για να ξεκουραστεί, γιατί κέρδισε την αγάπη και την εμπιστοσύνη της! Δε μας χαλάει το που θα κάνει τις διακοπές του,τον θέλουμε ξεκούραστο και ακμαίο για να συνεχίσει έτσι!»

Χαλάρωσε, κουκλίτσα μου!