Τσίπρας-Ερντογάν: Το ρεζουμέ της συνάντησής τους – οι κοινές δηλώσεις και οι πληροφορίες από διπλωματικές πηγές

6 Φεβρουαρίου 2019 09:00

Επανεκκίνηση της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προφανώς υπήρξε περίοδος επιδείνωσης, πλην όμως δεν προκλήθηκε από τη χώρα μας – να τα λέμε κι αυτά. Σε πρώτο χρόνο, αυτό είναι το ρεζουμέ της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτά σύμφωνα και με διπλωματικές πηγές, που δίνουν έμφαση επίσης στο ότι θα γίνουν βήματα και “θα υπογραφούν συμφωνίες”. Κάτι που, εξάλλου, υπογράμμισαν Τσίπρας κι Ερντογάν στις κοινές τους δηλώσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση με τη θέση να χτιστεί μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού βασισμένου στο διεθνές δίκαιο, να ξαναπιάσουν η Ελλάδα και η Τουρκία το νήμα της θετικής ατζέντας, που είχε αρχίσει να υπάρχει το 2015-16.

Αυτά που προέκυψαν απ’ τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

1. Σε ότι αφορά στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο η ενεργοποίηση ενός σημαντικού διαύλου των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας. Η πρώτη τους συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Επίσης, η προοπτική της συνεργασίας, μέσω συναντήσεων των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών. Οι συγκεκριμένοι έχουν καιρό να συναντηθούν κι έχουν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στον τομέα στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

2. Υπήρξε ένα σαφές μήνυμα από τον πρόεδρο Ερντογάν και στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στις δηλώσεις του υπέρ της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο.

3. Σε σχέση με το Κυπριακό αναμένεται να αρχίσουν σύντομα οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις των υπουργείων Εξωτερικών. Κάτι που ζητάει η ελληνική πλευρά από το 2016. Στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε και ο Ταγίπ Ερντογάν με όρους επανένωσης. Μίλησε για πολιτική ισότητα και όχι για αναζήτηση λύσης σε άλλο πλαίσιο. Ο Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράμμισε, δε, το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών.

4. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας συναντήθηκε με την υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας. Οι δυο τουςσυζήτησαν θέματα συνεργασίας με πιο άμεσο να δρομολογηθεί το καλοκαίρι το πρώτο πλοίο στην ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη-Σμύρνη.

5. Υπήρξε ευρεία αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στο θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Αυτό, ως ειπώθηκε, θα καταστεί προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής. Σε αυτές σαφώς συμπεριλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, δεν μπορούν να υπάρχουν αποκλεισμοί.

6. Στο μεταναστευτικό θα υπάρξει και νέα συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα με τον Τούρκο ομόλογο του. Έχει ήδη αναπτυχθεί μια πολύ καλή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τους.

Η ελληνορθόδοξη και η θρακική μειονότητα

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση για τα δικαιώματα της ελληνοορθόδοξης μειονότητας, έθεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως και άλλα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους Κωνσταντινουπολίτες και ενημερώθηκε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να ενημερωθεί σε σχέση με τη Θράκη, ενώ  σε ό,τι αφορά τις εκεί μεταρρυθμίσεις και ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι ζήτημα δεσμεύσεων έναντι Ελλήνων πολιτών. Πως “δεν έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις, είτε συμπίπτουν με τις διακηρύξεις της Τουρκίας, είτε δεν συμπίπτουν.”