Βαρουφάκης – Μαστοράκης στα… χαρακώματα για την ταινία “Ενήλικοι στο δωμάτιο”

6 Σεπτεμβρίου 2019 11:29

Θύελλα αντιδράσεων και διαφωνιών έχει ξεκινήσει εξαιτίας της νέας ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο» τόσο ανάμεσα στους κινηματογραφόφιλους, στον καλλιτεχνικό και τον πολιτικό κόσμο. Να σημειώσουμε ότι η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ στα σινεμά θα βγει μετά τις 3 Οκτώβρη. Αναφέρεται στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα το 2015 με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με τη χρεοκοπία της χώρας, έτσι όπως περιγράφει τα γεγονότα ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του.
Παρότι λοιπόν είναι ελάχιστοι εκείνοι που έχουν άποψη πάνω στο θέμα, καθώς δεν έχουν δει οι περισσότεροι την ταινία, ωστόσο απόψεις και γνώμες καταγράφονται σωρηδόν τις τελευταίες μέρες… Επίσης στο Imdb συνέβη το φαινόμενο να συγκεντρώνουν οι εντελώς αρνητικές κριτικές και οι εντελώς θετικές δυσανάλογα υψηλά ποσοστά…
Ο Νίκος Μαστοράκης εξέφρασε και εκείνος την άποψή του χαρακτηρίζοντας την ταινία βαρετή και αφήνοντας αιχμές για τη χρηματοδότησή της από το ΕΚΟΜΕ.
Ολόκληρη η αρχική ανάρτηση Μαστοράκη όπως γράφτηκε στο λογαριασμό του στο Facebook:

Μαστοράκης

Ο Γιάννης Βαρουφάκης απάντησε στα λεγόμενα του Νίκου Μαστοράκη:
«Η πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Κώστα Γαβρά «Adults in the Room», βασισμένη στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη που εξιστορεί το χρονικό της διαπραγμάτευσης του 2015, αποτέλεσε ένα γεγονός που αναμενόμενα ερέθισε το θυμικό της μερίδας των συμπολιτών μας που τω καιρώ εκείνω έκλεινε μαζικά ραντεβού στα τατουατζίδικα για να χτυπήσει σε εμφανή σημεία τις περήφανες ρήσεις «Γερούν Γερά» και «Βάστα Σόιμπλε».

Άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως το ανάχωμα στο λαϊκισμό και τους ακραίους, συνεννοήθηκαν διαδικτυακά για να καταψηφίσουν μαζικά την ταινία στο IMDB, με απώτερο σκοπό οι υποψήφιοι θεατές να αποθαρρυνθούν από τη χαμηλή βαθμολογία και να αποφύγουν να δουν την ταινία. (Τις υπόλοιπες μέρες ανάβουν καντήλι στο Αόρατο Χέρι που αυτορρυθμίζει την Αγορά).
Δεν έχει νόημα να τους απαριθμήσουμε έναν-έναν, δεν θα μας έφτανε ούτε η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Αλλά αξίζει να σταθούμε σε έναν μόνο, που συμβολίζει εμβληματικά ό,τι ερεβώδες σέρνει μαζί του το φαινόμενο.
Ο Νίκος Μαστοράκης, που το εμβληματικότερο γεγονός της αμφιλεγόμενης καριέρας του ήταν η περίφημη «συνέντευξη»-ανάκριση στο ΚΕΒΟΠ των φοιτητών του Πολυτεχνείου αμέσως μετά την εξέγερση του ’73, (που ο απόηχός της τον οδήγησε εκτός Ελλάδος για αρκετά χρόνια μέχρι να τον επανασυστήσουν στο ελληνικό κοινό Μπερλουσκονικοί ολιγάρχες), αποφάσισε ότι θα θέσει το πνευματικό του ανάστημα στην υπηρεσία αποδόμησης του Γαβρά και της ταινίας του (που όπως και οι υπόλοιποι διαπρύσιοι εχθροί της, δεν την έχει δει καν).
Ανάμεσα σε εκφράσεις χαμαιτυπείου οι οποίες ωστόσο συνιστούν υποκειμενική προσωπική άποψη (και αισθητική), προχωράει αδίστακτα και στη δημιουργία/αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ταινίας. Σύμφωνα με τη Μαστοράκειο αφήγηση, η οποία βασίζεται σε μη κατονομαζόμενα ρεπορτάζ ΜΜΕ, το ποσό που έλαβε η παραγωγή της ταινίας ως επιστροφή σύμφωνα με το νόμο Παππά, ισούται με το σύνολο του προϋπολογισμού της ταινίας, αφήγημα που βλέπουμε να επιστρατεύεται και από πλειάδα πύρινων αρθρογράφων με το σχηματικό «με τα λεφτά των φορολογούμενων, ο Γαβράς κι ο Βαρουφάκης κάνουν την προπαγάνδα τους».
Όσοι έχουν ρίξει μια ελάχιστη ματιά στον εν λόγω νόμο, γνωρίζουν ότι κανένα «λεφτό» κανενός φορολογούμενου δεν πάει σε κανέναν κινηματογραφιστή, αντίθετα τους επιστρέφεται ένα μέρος των χρημάτων που ήδη επενδύσανε οι ίδιοι.
Δεν τα ξέρει αυτά ο κ. Μαστοράκης; Δύσκολο, γιατί δε χρειάζεται να διαβάσει τα τρισκατάρατα «αριστερά ΜΜΕ» για να πληροφορηθεί την αλήθεια. Ας διαβάσει τη «newspaper of record», του ομίλου που εμβληματικοί δημοσιογράφοι μεταπήδησαν στα κυβερνητικά βουλευτικά έδρανα. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μαστοράκης σίγουρα δεν ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί την αλήθεια. Στην πρόσκλησή μας να ακούσει την πραγματικότητα, προτίμησε να μονώσει τον τοίχο του με μπλοκάρισμα.
Η μάχη γύρω από την ταινία θα αναζωπυρωθεί όταν η ταινία ανοίξει στις αίθουσες για το κοινό. Η αποδόμηση ενός μεγάλου δημιουργού, που τιμήθηκε φέτος στη Βενετία για το σύνολο του έργου του, από τους ίδιους ανθρώπους που του έπλεκαν το εγκώμιο όταν η Υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνη Ζορμπά είχε βιαστικά αναπαράγει την ψευδή είδηση του θανάτου του, ένα πράγμα δείχνει:
Δεν είναι το «Adults in the Room” το μοναδικό «ατόπημα» που χρεώνουν στο Γαβρά. Το «Ζ» ήταν που τους πόνεσε και τους πονάει ακόμα».

Ο Νίκος Μαστοράκης από την άλλη πλευρά, απάντησε στον Γιάνη Βαρουφάκη:

Μαστοράκης2

Γιατί το IMDB διέγραψε όλες τις κριτικές για το «Adults in the Room»

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε το δημοφιλές σάιτ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, Internet Movie Data Base (IMDB), διαγράφοντας όλες τις κριτικές που είχαν αναρτήσει χρήστες του για την ταινία του Κώστα Γαβρά «Adults in the Room», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη.
Το IMDB προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά το τσουνάμι αρνητικών κριτικών που είχε δεχθεί η ταινία από Έλληνες χρήστες, οι οποίοι ομολογούσαν ότι δεν είχαν δει την ταινία, αλλά πολιτικολογούσαν και έγραφαν διάφορα σχόλια στα όρια του επιτρεπτού για τον Γαβρά και τον Βαρουφάκη, ενώ κάποιοι τρόλαραν, δημιουργώντας τοξικό κλίμα.
Έτσι, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στο IMDB υπάρχουν αναρτημένες μόνο τρεις κριτικές από χρήστες, οι οποίοι -κατά τα φαινόμενα, τουλάχιστον- έχουν δει την ταινία.