Βασίλης Ζούλιας: «Ορθώς παραχωρήθηκε ο ιερός βράχος της Ακρόπολης στον Οίκο Dior – Πρέπει να το δίνουμε με αξιοκρατικά κριτήρια»

Δημοσιεύθηκε: 28 Μαΐου 2021 20:15
Βασίλης Ζούλιας: «Ορθώς παραχωρήθηκε ο ιερός βράχος της Ακρόπολης στον Οίκο Dior - Πρέπει να το δίνουμε με αξιοκρατικά κριτήρια»

Στο Ερέχθειο, με φόντο τις Καρυάτιδες, ο οίκος Dior γράφει ιστορία. Είναι χειμώνας του 1951 και 8 πανέμορφα μοντέλα της εποχής προβάλουν τις χαρακτηριστικές δημιουργίες του διάσημου σχεδιαστή στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Βασίλης Ζούλιας: «Ορθώς παραχωρήθηκε ο ιερός βράχος της Ακρόπολης στον Οίκο Dior – Πρέπει να το δίνουμε με αξιοκρατικά κριτήρια»

Η θρυλική φωτογράφηση για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match. Σε μια Αθήνα που προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές του πολέμου, ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο και εντυπωσίασε, κάτι που ο οίκος Dior θέλει και όπως φαίνεται θα ξανακάνει ακριβώς 70 χρόνια μετά.

Το ΚΑΣ άναψε το πράσινο φως για την αναβίωση της εμβληματικής φωτογράφησης στα μέσα του Ιούνη. Υπό την προϋπόθεση ότι τα μοντέλα δε θα βιντεοσκοπηθούν.

Η συλλογή που θα φωτογραφηθεί στα αρχαία μνημεία είναι εμπνευσμένη από τον ελληνικό πολιτισμό. Τις προγονικές τέχνες, την τεχνογνωσία, την ελληνική μυθολογία αλλά και το διαρκές αποτύπωμα της ελληνικής παράδοσης και δημιουργίας στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι φωτογραφήσεις θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου στην Ακρόπολη και το Ερέχθειο, θα συνεχιστούν στο Ηρώδειο και την Αρχαία Αγορά και θα ολοκληρωθούν στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, στις 22 του μήνα.

70 χρόνια πριν, την εποχή που τα 3/4 των εξαγωγών της Γαλλίας έφεραν το όνομα Dior. Η διάσημη γραμμή με τις φαρδιές φούστες και τη λεπτή μέση, κέρδιζε ακόμα περισσότερες γυναίκες. Το εγχείρημα του σχεδιαστή στέφεται με απόλυτη επιτυχία.

Τα μοντέλα του Dior, με την πληθωρική μόδα της εποχής. Είχαν ποζάρει σε μια προσπάθεια εναρμόνισης της σύγχρονης με την αρχαιοελληνική αίσθηση του κάλλους. Ο φωτογράφος που απαθανάτισε τις εικόνες ήταν ο Γαλλο-Ελβετός Ζαν-Πιέρ Πεντρατσινί του περιοδικού Paris-Match.

Όπως όλα δείχνουν η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα φωτογράφηση έχει ξεκινήσει και στα μέσα του επόμενου μήνα, οι εικόνες από την Αθήνα είναι βέβαιο ότι θα γίνουν θέμα συζήτησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Καλώς δόθηκε η Ακρόπολη»

Σύμφωνα με τον Βασίλη Ζούλια, επιχειρηματία σχεδιαστή μόδας, ο οίκος Dior είναι «από τα 5 πιο δυνατά ονόματα στον κόσμο της μόδας». Και ορθώς του παραχωρήθηκε ο ιερός βράχος.

«Πρέπει να το δίνουμε με αξιοκρατικά κριτήρια αλλά δεν πρέπει να γίνεται αυτό σε όποιον θέλει. Ορθώς το έδωσαν στον Dior».

Ο σχεδιαστής επισήμανε ότι «εμείς τιμούμε τον Dior και όχι αυτός εμάς που έρχεται εδώ». Αφού «τίποτα δεν ξεπερνά τα μνημεία της Ελλάδας».