Βασίλισσα Ελισάβετ: Παύλος και Μαρί Σαντάλ έδωσαν το παρών

Συντάκτης: Newsroom

19 Σεπτεμβρίου 2022 21:13

Η Βασίλισσα Ελισάβετ σήμερα οδηγήθηκε στην τελευταία της κατοικία, με πλήθος κόσμου αλά και εκλεκτούς προσκεκλημένους να δίνουν το παρών.

Σήμερα Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η κηδεία της στο Westminster Abbey, όπου Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο θα παραστούν στην κηδεία της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας.

Μάλιστα, το παρών στην εξόδιο ακολουθία έδωσαν μέλη και της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας, όπως η Άννα Μαρία, ο Παύλος και η σύζυγός του Μαρί Σαντάλ, η οποία όπως πάντα ξεχώρησε με το στυλ της, τραβόντας πάνω της τα φλας.

Ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και η σύζυγός του τίμησαν με την παρουσία τους τη βρετανική βασιλική οικογένεια και απέτισαν φόρο τιμής στην Ελισάβετ.

«Την είδα τελευταία φορά με τον πρίγκιπα Φίλιππο, θα θυμάμαι το χαμόγελό της. Από μικρή είχε πει πως ήθελε να αφοσιωθεί στη βασιλεία της, κάτι το οποίο έκανε και σε εμάς -ως κοινούς ανθρώπους, θα το πω έτσι μας έκανε την ίδια αίσθηση- να δουλέψει ο καθένας με τον εαυτό του, να κάνει το καλύτερο που μπορεί να κάνει», είχε δηλώσει ο Παύλος σε συνέντευξή του στον ANT1.

 

Bασίλισσα Ελισάβετ: Η ιστορία του εκθαμβωτικού στέμματος που βρίσκεται πάνω στο φέρετρό της

Bασίλισσα Ελισάβετ: Η ιστορία του εκθαμβωτικού στέμματος που βρίσκεται πάνω στο φέρετρό της

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η πομπή με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ η οποία έχει κατεύθυνση την αψίδα του Ουέλινγκτον και στη συνέχεια το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Την ίδια ώρα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ένα μωβ στέμμα που βρίσκεται τοποθετημένο σε ένα μαξιλαράκι πάνω στο φέρετρο που μεταφέρει τη σορό της Ελισάβετ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά στέμματα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας με την αξία του να είναι ανεκτίμητη. Πιο συγκεκριμένα το κοσμούν 3.000 πολύτιμοι λίθοι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται 2.868 διαμάντια, 273 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και 5 ρουμπίνια.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της η Ελισάβετ φορούσε το στέμμα μία φορά τον χρόνο. Συγκεκριμένα το φορούσε κάθε χρόνο για τα εγκαίνια της Βουλής, ενώ καθόταν σε έναν χρυσό θρόνο και διάβαζε νομοθετικά σχέδια της κυβέρνησης για το επόμενο έτος.

Μάλιστα τέσσερα χρόνια πριν, το 2018, η Ελισάβετ αστειεύτηκε αναφορικά με το βάρος που είχε το στέμμα. Συγκεκριμένα είχε πει ότι δεν μπορούσε να κοιτάξει προς τα κάτω και να διαβάσει τον λόγο της, αλλά έπρεπε να σηκώσει λίγο τα χαρτιά της έτσι ώστε να μην σπάσει τον λαιμό της. «Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στα στέμματα, αλλά κατά τα άλλα είναι αρκετά σημαντικά πράγματα», είχε συμπληρώσει.

Μεταξύ των πολύτιμων λίθων που το κοσμούν, βρίσκεται και ένα διαμάντι Cullinan II 317 καρατίων, που έχει κοπεί από το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ. Αλλά και ο παλαιότερος λίθος που βρίσκεται στη βασιλική συλλογή: ένα ζαφείρι που λέγεται πως έχει κοσμήσει δαχτυλίδι του Βασιλιά Εδουάρδου του Εξομολογητή, πίσω στον 11ο αιώνα. Πρόκειται για το ζαφείρι που τώρα βρίσκεται στο κέντρο του σταυρού του αυτοκρατορικού στέμματος.

Ένας πολύτιμος λίθος του στέμματος, πάντως, που ξεχώριζε η Ελισάβετ είναι ένα μεγάλο κόκκινο ρουμπίνι που έχει γίνει γνωστό ως Black Prince’s Ruby. Η ιστορία αυτού του ρουμπινιού φτάνει πίσω στο 1415 και τον Βασιλιά Χένρι Ε’ που λέγεται ότι το φόρεσε στη Μάχη του Αζινκούρ, κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.