Βασίλισσα Ελισάβετ: Tα σχόλια του ελληνικού Twitter για την κηδεία της

Συντάκτης: Newsroom

19 Σεπτεμβρίου 2022 16:27

Βασίλισσα Ελισάβετ: Tα σχόλια του ελληνικού Twitter για την κηδεία της

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρετά τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του, η οποία έμεινε στο θρόνο για 70 ολόκληρα χρόνια.

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, που σχεδιαζόταν 20 ολόκληρα χρόνια είναι ιστορική, καθώς σε αυτή το παρών έδωσαν 2.000 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και βασιλείς ή αυτοκράτορες.

Το γεγονός αποτελεί πρώτη είδηση παγκοσμίως και εννοείται πως οι χρήστες του ελληνικού Twitter δεν αφήσαν ασχολίαστη την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

 

 

 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό την κηδεία

Η Βρετανία αποχαιρετά σήμερα τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έμεινε στον θρόνο για εβδομήντα χρόνια.

Ολοκληρώθηκε σήμερα στις 6.30 (τοπική ώρα, 8.30 ώρα Ελλάδας) το λαϊκό προσκύνημα στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας παρέμεινε επί τέσσερις ημέρες στο Ουέστμινστερ Χολ στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από εκεί για να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής στην 96χρονη Ελισάβετ Β’, η οποία παρέμεινε στον βρετανικό θρόνο επί εβδομήντα χρόνια, μέχρι τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των ανθρώπων που προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας της Βρετανίας ήταν και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Αυστραλός ομόλογός του Άντονι Αλμπανέζι καθώς και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Η κηδεία της Ελισάβετ Β’ θα πραγματοποιηθεί στις 11 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο Αββαείο του Ουέστμινστερ παρουσία 2.000 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλοί ηγέτες και εστεμμένοι.

Το τελετουργικό θα κρατήσει αρκετές ώρες, ενώ ο ενταφιασμός θα γίνει στις 21.30.

Πρόκειται για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.

Η Aστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

10:00 – Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Oυεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους.

12:35 – Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού.

12:44 – Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Oυεστμίνστερ.

12:52 – Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Oυεστμίνστερ.

13:00 – Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2.000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο.

14:00 – Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Oυεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

14:15 – Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον (βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει στάση.

15:00 – Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ. (Οδικό ταξίδι διάρκειας δύο ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου).

17:06 – Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή.

17: 10 – Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά.

17:40 – Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στην πομπή.

17:53 – Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο.

16:00 – Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκειά της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. (Όπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες.

21:30 – Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη.